Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Natalija Banovič
Natalija Banovič
0 17.03.2023 11:16:04

Ogromen zalogaj, a še nekako gre

MAVA & BORUT OČKO
Državno prvenstvo v standardnih plesih je bilo v športni dvorani v Račah in tudi letos smo njegovo organizacijo, že tretje leto zapored, prevzeli v Plesni šoli Samba.

Pred prvenstvom sta potekala tudi kvalifikacijsko tekmovanje v standardnih in latinskoameriških plesih ter pilotni projekt, ki je namenjen najmlajšim tekmovalcem, ki se s tekmovalnim plesom šele spoznavajo. Na državnem prvenstvu so nastopili najboljši slovenski plesalci in plesalke, ki so se potegovali za častni naslov državnega prvaka ali prvakinje. Z uvrstitvijo na prvo mesto imajo namreč zagotovljeno udeležbo na svetovnem prvenstvu.



Letos je bila uvedena tudi novost, ki je v tujini v veljavi že dalj časa – kategorija U-21, v kateri lahko tekmujejo tekmovalci stari od 18 do 21 let. Vsekakor se spremembe dogajajo tudi na slovenskih plesiščih, kar je zelo pozitivno za razvoj tekmovalnega plesa.



Organizacija državnega prvenstva je zelo velika odgovornost in ogromen finančni zalogaj, še posebej v času, ko se cene najema dvoran, ozvočenja, organizacije in materialnih dobrin močno dvigajo, sponzorjev pa je vse manj. Priprave na organizacijo in izvedba dogodka vzamejo veliko časa, kar pomeni, da je treba prerazporediti tudi redno delo znotraj plesne šole. Za izvedbo je treba tudi zadostno število ljudi in hkrati obiskovalcev, da si lahko vsaj delno krijejo stroške. Tako kot marsikateri drug šport tudi ples od plesalcev terja ogromno odrekanj, zahteva veliko mero discipline in trdega dela ter je hkrati velik strošek. Glede na to, da se v različne športne panoge, ki so morebiti nekoliko bolj medijsko izpostavljene in podprte, vlaga več denarja kot v ples, bi bilo dobrodošlo, da se tudi nam in plesalcem nameni več finančne podpore in več medijske pozornosti. Posledično bodo lahko naši pari in solistke še več trenirali ter dosegali še boljše rezultate kot do zdaj.



Da bi kar se da najbolj izkoristili najem športne dvorane, smo se odločili, da na isti dan organiziramo tudi plesno produkcijo – nastopi vseh plesnih skupin in plesalcev plesne šole Samba (približno 250 otrok). Produkcije so že stalnica, organizirajo pa jih dvakrat letno, z namenom, da staršem pokažejo, kako njihovi otroci rastejo in napredujejo v plesu, kar pa je najpomembnejše – kako veseli, srečni in zadovoljni so, ko plešejo. Letos so organizirali zimsko plesno produkcijo, kar v treh delih zato, da smo omogočili obisk čim večjemu številu staršev. Najprej so se predstavili najmlajši – vrtčevski otroci, ki obiskujejo tečaj plesni vrtec oziroma zumbakids, naslednji dan pa so se pokazali vsi ostali plesalci in plesalke, ki plešejo latinskoameriške in standardne plese, hip hop in breakdance. Med njimi je tudi veliko takih, ki se že pripravljajo na prihajajoča državna in svetovna prvenstva ter ostala kvalifikacijska tekmovanja. Glede na odzive staršev menijo, da smo zadevo speljali zelo uspešno. Velika zahvala gre tako staršem, ki svoje otroke vsakodnevno spodbujajo pri uresničevanju njihovih sanj, ter ravnatelju šole Rolandu Lašiču in županu občine Rače Sebastijanu Soršaku, ki sta omogočila, da so organizatorji uspešno izpeljali tekmovanje in tri plesne produkcije.



Uvrstitve tekmovalcev Plesne šole Samba na državnem prvenstvu
Ml. mladinci: 6. Vidjan Kure Unger/Vita Ekart, 7. Vid Stramec/Taini Prapotnik, 8. Vid Ješovnik/Sofia Clug; mladinke solo: 2. Lara Bržan, 3. Eva Kraner, 5. Ana Ornik; st. mladinke solo: 2. Kaja Fidler Jurič, 5. Anja Paar; st. mladinci: 3. Jaka Mihalič Rader/Mia Windisch; člani: 4. Brin Ravter/Monika Kocbek; U-21: 2. Brin Ravter/Monika Kocbek


Uvrstitve na članskem državnem prvenstvu
1. Akim Pekunov/Maša Kastelic (Plesni klub Feniks, Ljubljana), 2. Vincenzo Chianese/Ana Ekart (Plesni klub Salsero Maribor), 3. Stefan Chiari/Neža Colja (ŠRKD Diamant, Ljubljana), 4. Brin Ravter/Monika Kocbek (DPCS Samba, Maribor); U-21: 1. S. Chiari/N. Colja (ŠRKD Diamant, Ljubljana), 2. B. Ravter/M. Kocbek (DPCS Samba, Maribor)






Galerija

Članki iz rubrike