Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

PATRICIA NAGASHI BRILLI
PATRICIA NAGASHI BRILLI
0 10.03.2023 11:22:54

Te še dolgo ne bodo pozabili

JERNEJ ŠERJAK
Plesna zveza Slovenije je v zadnjih dneh februarja v skladu s Pravilnikom o podeljevanju priznanj podelila nagrade svojim najboljših plesalcem, ki so v pretekli sezoni dosegali zavidljive rezultate na mednarodnih tekmovanjih. Nagrade so podelili na prireditvi, ki so jo organizirali v sodelovanju s Hišo plesa, ki pa je – sodeč po odzivih udeležencev – še dolgo ne bodo pozabili, saj je bila po njihovem mnenju precej drugačna od dosedanjih.

Najštevilčnejše članstvo omenjene zveze ima sekcija Modernih tekmovalnih plesov, ki je imela posledično tudi največ nagrajencev. Naj solist je postal Jakob Kavšek, naj solistka Lara Šlibar, ki je s Karin Ramovš prejela tudi nagrado naj dvojice. Naziv najboljše dvojice leta sta prejela tudi Petra Ravbar in Tian Ćehić. Najboljša skupina leta 2022 je postala skupina Satisfied, najboljši formaciji leta pa Matangi in Hunt for success. Vsi nagrajenci prihajajo iz ljubljanskega društva Bolero, pod večino koreografij pa se je podpisal koreograf in trener Matevž Česen, ki sicer pravi, da kadar ustvarja, nikoli ne razmišlja o pokalih in nagradah. Pravi, da se predvsem zaveda, da morajo biti koreografije narejene zelo dobro, zato marsikatera potrebuje dalj časa, da se ideja dokončno razvije in jo kasneje lahko obdeluje, popravlja ter spreminja, dokler mu ni všeč. Pove, da so mu pri tem v veliko pomoč plesalci, ki so izjemni, zato poskuša iz njih izvleči najboljši gib. Pri tem po njegovem mnenju nastane simbioza, sodelovanje in ustvarjanje elementov, ki jih tekmovanja zahtevajo.

Ne moja, pač pa naša

"S plesalci od nekdaj skupaj sodelujemo pri ustvarjanju in marsikatera koreografija ni moja, pač pa naša," pove trener, ki vsako leto pripravi okoli 20 tekmovalnih koreografij. Poleg tega ustvarja za različne nastope, dogodke, predstave in snemanja.

Zase pravi, da je strog trener, glasen in zahteven. "Nikakor pa, da bi moralo biti vse po moje," dodaja. Kot pravi, je na treningih izredno dinamičen, na tekmah pa osredotočen, zato se mu zdi, da marsikdo meni, da je bolj strog, kot je v resnici. "Včasih mi kar ugaja, da se me bojijo – potem imam več miru," se pošali.

Čeprav je videti – sodeč po prejetih nagradah –, da Česen skoraj nima konkurence v Sloveniji, trdi, da plesalce uči, da pri plesnih tekmovanjih prevladuje subjektivno mnenje in je vsaka tekma tekma zase. "Vsakič začneš na začetku in lahko le upaš ter trdo delaš, da bo tudi konec dober," so besede, ki jih predaja svojim plesalcem.

Na letošnji podelitvi nagrad je stal poleg Jakoba Kavška, mladega in perspektivnega plesalca, prejemnika naziva naj plesalca 2023. Eno od zmagovalnih koreografij sta stkala skupaj, a Kavšek skromno pripomni, da je zanj koreografiranje nov svet, čeprav dodaja: "Koreografiranje je zagotovo eden mojih ljubših delov plesa in vesel sem, da mi pri ustvarjanju pomagata Matevž Česen ter Tian Ćehić. Skupaj smo ustvarili dober odnos, katerega plod so vedno nove in inovativne koreografije."

Besede, ki so jo ganile

Koreograf, plesalec in trener Česen pravi, da so tokratne nagrade dobile večjo težo, saj meni, da je prireditev letos izstopala predvsem v vizualnem presežku. "Pravzaprav sploh ni bilo dvoma, saj je prireditev potekala v soorganizaciji Hiše plesa," trdi.

Pohvale in čestitke za organizacijo so lastnici Hiše plesa Azri Pucko izrekli tudi plesni kolegi ter lastniki in vodje plesnih šol, ki jih Puckova izjemno spoštuje. "Moram priznati, da me je bilo malo strah in sem imela prijetno tremo, ker smo v Hiši plesa gostili ljudi, ki so storili ogromno za slovenski ples, zato lahko rečem, da jih neizmerno spoštujem in so mi v poslovnem svetu zgled. Prijazne in spodbudne besede oseb, kot so Drago Šulek, Zoran Kljun in Silvestra Perčič, so me ganile in mi pobožale srce," je povedala Puckova.

Puckova ne pozabi poudariti, da se je zamisel za nov koncept prireditve pravzaprav porodila Vesni Huber, strokovni sodelavki PZS. Organizacijska skupina prireditve, ki so jo sestavljali Jadran Živković, Boštjan Pavček in Vesna Huber, pa je novi koncept tudi potrdila. "Okviren scenosled je zasnovala Vesna Huber, ki je že vrsto let vpeta v realizacijo prireditve, jaz pa sem napotke dodelala in obogatila z besedami," je pojasnila.

Manj govora in več zabave

Po besedah Huberjeve so bili glavno vodilo pri snovanju prireditve prav plesalci: "Želela sem, da bo prireditev predvsem namenjena nagrajencem in mladim plesalcem. Da bo manj govora in več zabave." Po odzivih povabljencev je organizatorjem uspelo, saj so se po uradnem delu vsi zadržali na zabavi, izmenjali besede in nazdravili uspešni sezoni 2022, predvsem pa sproščeno zaplesali, čemur je Hiša plesa tudi namenjena.

Puckova ima bogate izkušnje z organizacijo dogodkov, zato je pri gradnji Hiše plesa upoštevala in našla rešitve, ki olajšajo izvajanje različnih dogodkov in delavnic. "Za piko na i imamo s tem namenom tudi kuhinjo in lokal, da lahko čisto zares rečemo, da poskrbimo za zabavo na ključ," dodaja Puckova. Matevž Česen pa zaključi z mislijo: "Želim si, da dogodek dobi večji pomen in ni namenjen samemu sebi ter da bi ga podprlo več gostov, novinarjev, politikov."

Galerija

Članki iz rubrike