1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

ZSIS.SI
ZSIS.SI
0 07.03.2023 11:33:19

Kolesari proti svetovnemu vrhu

Z Juretom Furlaničem in novim selektorjem Alešem Suhadolnikom
osebni arhiv
Anej Doplihar je uspešen parakolesar in eden ponosnih ambasadorjev programa Postani športnik. Prav Anej je eden tistih, ki zna pojasniti in pokazati, da je šport primeren za vse, tudi ali predvsem za invalide.

Devetindvajsetletni Anej je krepko in odločno vstopil v novo sezono, v kateri želi seči visoko. Predvsem pa dokazati, da so ovire v glavi, telo pa zmore marsikaj. To Anej večkrat pove, še raje pa pokaže. Pretekli petek se je oglasil, ravno je priletel s Kanarskih otokov. To je področje, ki je v času zime v Sloveniji idealen kraj za treninge.

Uspele priprave

"Vrnil sem se s štiritedenskih priprav na otoku Lanzarote. Takih priprav sem si samo želel. Vse je potekalo tako, kot smo si zamislili, pogoji so bili odlični, treninge sem izvajal nemoteno, tudi treningi v fitnesu niso izostali. Prvi teden sem odpeljal tudi prvo pripravljalno tekmo letošnje sezone, kjer sem imel med dirko dobre občutke, nekatere malenkosti smo spremenili pred samo tekmo, tako da sem videl, kaj mi ustreza in kaj ne. Zdaj nekaj dni treniram malce manj, potem pa spet poženemo motorje in začnem bolj intenzivno trenirati. Konec marca se bom udeležil tudi reprezentančnih priprav v Medulinu," je Anej svoje misli strnil na predvečer sezone, v katero je vstopil z novim trenerjem. Bolje rečeno: parakolesarska reprezentanca je dobila novega šefa, za selektorja je bil imenovan Aleš Suhadolnik, ki je krepko pljunil v roke.

Sistematičnost temelj uspeha

"Takoj ob prevzemu reprezentance oktobra 2022 sem postavil trenažne cilje in letno periodizacijo za vsakega posameznega reprezentanta. Po kratkem obdobju treninga po 'novem' principu so vsi opravili testiranja, ki so bila izhodišče za natančnejšo postavitev trenažnega procesa," je pojasnil novi selektor, ki ob Aneju bdi še nad tandemom Janez Cankar-Boris Praznik ter ročnim kolesarjem Sergejem Kranjcem. Omenjena trojica je pretekle tedne po zastavljenem načrtu trenirala doma. "Omenjeni so tudi trenutno med reprezentanti za predolimpijsko sezono. Načrt za letošnjo pa bo v prvi vrsti udeležba na svetovnih pokalih, kjer bomo zbrali karseda veliko točk za paralimpijske nastope v letu 2024. Glavni cilj sezone bo nastop na svetovnem prvenstvu v Glasgowu v prvi polovici avgusta. Natančnejše cilje za svetovno prvenstvo bomo postavljali naknadno, glede na videno v prvem delu sezone. Takoj za tem pa tudi v avgustu sledi evropsko prvenstvo," je pojasnil Suhadolnik.

"Prepričan sem, da je za pravilni napredek in posledično tudi uspeh v športu potreben sistematičen pristop k trenažnem procesu, na ta način sem pristopil k stvari že od začetka sodelovanja oziroma ob prevzemu reprezentance. Za vsakega posameznika sem pripravil letni načrt treninga oziroma periodizacijo. Fante sem testiral in jim ponastavil trenažne cone. Vpeljal sem sistematičen trening za moč," je svoj način dela opisal 45-letni magister kineziologije.

Proti svetovnemu vrhu

"Ob prevzemu parakolesarske reprezentance niti sebi niti fantom nisem postavljal nikakršnih ciljev, ker sem želel dobiti jasnejši vpogled v njihove sposobnosti, njihovo konkurenco in sistem tekmovanj. V nekaj mesecih so stvari postale jasnejše in moji cilji ter ambicije dobivajo podobo. Menim, da lahko z Anejem Dopliharjem v prihodnjih dveh sezonah posežemo po stopničkah v svetovnem pokalu in z vsemi ostalimi pokažemo očiten napredek v mednarodni konkurenci. Bi pa v tem trenutku zelo težko napovedal, do kod lahko z ostalimi reprezentanti posežemo," je Suhadolnik prepričan, da ima reprezentanca velik potencial.

Reprezentanca se bo aprila predstavila na tekmi v Italiji, temu sledi še prva tekma svetovnega pokala, kjer se bodo začele zbirati točke za vozovnico na paralimpijske igre v Parizu 2024. Med 4. in 7. majem sledita še tekmi svetovnega pokala v Belgiji, konec maja pa še tekmi na najvišji ravni v ZDA. Vrhunec sezone predstavljata svetovno in evropsko prvenstvo, ki bosta v prvi polovici avgusta.

Vsi na kolo za zdravo telo!

Vas mika, da se tudi sami preizkusite v parakolesarstvu? Pišite na e-naslov grega.dolinar@zsis.si in pomagali vam bodo, da boste vi, vaš prijatelj, sorodnik ali otrok lahko preizkusili ta atraktiven parašport. Bi se radi preizkusili v kateri drugi športni panogi? Tule je seznam vsem športnih klubov, ki omogočajo vadbo: www.zsis.si/postanisportnik/ponudniki-programov/ Postani športnik

Galerija

Članki iz rubrike