zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Žiga Vrevc Žlajpah
Žiga Vrevc Žlajpah
0 03.03.2023 11:38:12

Čas za pogled na pretekle dosežke

JERNEJ ŠERJAK
Po treh letih koronskega mrtvila je letošnji februar znova ponudil priložnost za tradicionalne podelitve nagrad najuspešnejšim plesnim parom v plesni sezoni 2022.

Preteklo leto je postreglo s številnimi rezultatskimi presežki tudi za slovenski rokenrol, kar so prepoznali tako pri Plesni zvezi Slovenije kot na Mestni občini Ljubljana. Za izstopajoče rezultatske dosežke so bili prepoznani predvsem nastopi članskih plesalcev, medtem ko so za svoj prispevek k razvoju slovenskega rokenrola posebna priznanja prejeli tudi trije najvidnejši posamezniki zadnjih štirih desetletij.



Malovrh-Južnič po sanjski sezoni zasluženo par leta

Plesno sezono 2022 so v rezultatskem smislu najbolj zaznamovali članski pari, saj se lahko kar štirje pohvalijo z uvrstitvami vsaj v polfinale tekmovanj za svetovni pokal. Po skoraj 20 letih smo znova dobili predstavnika v finalu svetovnega prvenstva v najvišjem članskem razredu s prosto akrobatiko, za kar sta poskrbela Gaja Malovrh in Jaka Južnič. V članskem razredu s kontaktno akrobatiko sta se Sara Škaler in Žiga Vrevc Žlajpah celotno sezono uvrščala med najboljših 10 parov na svetu, prav tako smo bili priča napredku v mladinskih razredih, kjer so prve uvrstitve posameznih parov v polfinale potrdile dobro delo na treningih.



Za rokenrol par leta Plesne zveze Slovenije sta bila na svečani prireditvi v Hiši Plesa zasluženo izbrana Jaka Južnič in Gaja Malovrh, ki sta v internem dvoboju premagala druga nominiranca in prejemnika zlate plakete za vrhunske tekmovalne dosežke v letu 2022, Žigo Vrevca Žlajpaha in Saro Škaler. Južnič-Malovrh sta pod trenerskim vodstvom Boštjana Pavčka poleg finalnega nastopa na svetovnem prvenstvu zastopala Slovenijo tudi na svetovnih igrah v Birminghamu v Združenih državah Amerike, za najboljši rezultat sezone pa sta z dvema drugima mestoma poskrbela na tekmovanjih za svetovni pokal v Beljaku in Krakovu. Izvrstne rezultate je prepoznala tudi Mestna občina Ljubljana, ki je na Prireditvi Športnik Ljubljane 2022 v konkurenci najboljših ljubljanskih športnic in športnikov, ekip, trenerjev, zaslužnih amaterskih delavcev, društev ter rekreativcev paru Južnič-Malovrh podelila priznanje na področju vrhunskih športnih dosežkov v kategoriji pari, male skupine leta 2022. Kot sta povedala, imata visoke cilje tudi za prihodnost, kot enega od dolgoročnih ciljev pa sta napovedala nastop na največjem tekmovanju neolimpijskih športov, svetovnih igrah na Kitajskem leta 2025.



Plesna zveza Slovenije je poleg tega podelila srebrne plakete sekcije za odlične tekmovalne dosežke, ki so jih prejeli Luka Brulc in Evelin Arh za rezultate med petim in 14. mestom na tekmovanjih za svetovni pokal v članskem razredu s prosto akrobatiko ter Jaka Vrevc Žlajpah in Tjaša Korbar za zaporedne polfinalne uvrstitve na tekmovanjih za svetovni pokal v članskem razredu s kontaktno akrobatiko.



Priznanja za življenjsko delo trem najvidnejšim predstavnikom slovenskega rokenrola

Priznanj in posebnih časti pa letos niso bili deležni zgolj aktivni plesalci, temveč tudi trije funkcionarji in športni delavci, ki so v zadnjih štirih desetletjih poskrbeli, da je rokenrol dobil in obdržal svoje mesto med ostalimi plesi v Sloveniji. Plesna zveza Slovenije je tako Mirjam Kerpan Izak podelila naziv častne članice in zaslužne funkcionarke PZS za življenjsko delo in uspešno vodenje izvršnega odbora rokenrol sekcije in svetovne rokenrol zveze WRRC. Mirjam je namreč svojo rokenrol pot začela že leta 1981 in spada v prvo generacijo rokenrol plesalcev ter plesalk v Sloveniji, v katerem je aktivna še danes. Kot predsednica že 16. leto vodi svetovno rokenrol zvezo, hkrati je predsednica Plesnega kluba Briljantina, še vedno pa je aktivna tudi kot trenerka parov in formacij.



Anita Vihtelič in Marko Hren sta prejela priznanje za življenjsko delo na področju akrobatskega rokenrola Mestne občine Ljubljana. Spadata med nerazdružljive športne pare, ki sta s svojim delom nedvomno pustila pomembne sledi kot v prvi vrsti tekmovalni plesni par v akrobatskem rock & rollu, nato pa kot ustanovitelja in lastnika uspešne plesne šole Plesno mesto, plesna trenerja, pedagoga in avtorja številnih koreografij, mednarodna sodnika pri svetovni rock & roll zvezi WRRC in funkcionarja v okviru Plesne zveze Slovenije.



S podelitvijo priznanj je tako dokončno padel zastor nad plesno sezono 2022, medtem pa se pari, trenerji, sodniki in ostali funkcionarji že pripravljajo na odprtje sezone 2023, v kateri upamo, da bodo uspehe iz lanske sezone še nadgradili.

Galerija

Članki iz rubrike