Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Nastija Fijolič
Nastija Fijolič
0 27.01.2023 11:00:43

Plesni klub Zebra: Edini, ki se ukvarja s paraplesom

Amir in Nastija
osebni arhiv
Plesni klub Zebra, ki deluje že 15 let, je edini plesni klub v Sloveniji, ki se ukvarja s tekmovalnim paraplesom – plesom na vozičku. Člani kluba v različnih kategorijah tekmujejo tudi v standardnih in latinskoameriških plesih, zaradi česar poznamo različne kategorije plesov.

Tu je tako kategorija combi, ki je kombinacija hodečega plesalca in plesalca na vozičku, v kategoriji duo je plesni par sestavljen iz dveh plesalcev na vozičku, v kategoriji single pa paraplesalci tekmujejo posamično.

Pri plesih v paru (combi, duo) se tekmuje ločeno v standardnih in latinskoameriških plesih, v kategoriji single pa se pleše kombinacija standardnih in latinskoameriških plesov (počasni valček, tango, samba, rumba in jive). Poleg standardnih in latinskoameriških plesov obstaja še posebna kategorija, imenovana freestyle (combi, duo ali single), kjer plesalci plešejo na glasbo po lastnem izboru in tudi plesna zvrst ni omejena.

Paraplesalci so sicer razvrščeni v dva razreda. V razredu 1 plešejo plesalci z višjo stopnjo gibalne oviranosti, v razredu 2 pa plesalci z nižjo stopnjo gibalne oviranosti.

Zveza za šport invalidov Slovenije delno pokriva stroške tekmovanj, tekmovalce opremlja z reprezentančno opremo ter posoja vozila, prilagojena za prevoz gibalno oviranih oseb. Paraplesalci PK Zebra se sicer že več kot deset let udeležujejo tekmovanj na najvišji ravni, kot so evropska in svetovna prvenstva.

Zadnje evropsko prvenstvo je bilo najuspešnejše

Zadnje evropsko prvenstvo, oktobra 2022 v češki Pragi, je bilo najuspešnejše za slovenski paraples do danes. Slovenska reprezentanca je osvojila kar pet kolajn, od tega tri srebrne in dve bronasti. Amir Alibabić je bil drugi v kategoriji single men class 1 in prav tako drugi v kategoriji freestyle single men class 1. Skupaj s soplesalko Nastijo Fijolič sta v kategoriji duo latin class 1 zasedla tretje mesto. V kategoriji combi latin class 2 sta plesni par Lara Nedeljković in Klemen Dremelj zasedla tretje mesto, v kategoriji combi freestyle class 2 pa sta bila druga.

Amir, Nastija in Lara, vsi trije plesalci na vozičku, so pri Zvezi za šport invalidov Slovenije ambasadorji športa in na različnih prireditvah predstavljajo svoje izkušnje ter motivirajo mlade, da se začnejo ukvarjati s športom.

Včasih tudi s trenerji iz tujine

Paraples je v dobrih desetih letih, odkar je prisoten tudi v Sloveniji, močno napredoval. Število paraplesalcev je iz leta v leto večje, tehnika, gibanje in izraznost pa so iz leta v leto zahtevnejši in kvalitetnejši. Tako se tudi PK Zebra z leti razvija in širi z mlajšimi plesalci. Čeprav je bil zadnja leta plesni klub osredotočen na tekmovalni vidik, pa to ne izključuje ljubiteljskega (družabnega) plesa.

PK Zebra je namenjen vsakemu, ki uživa v glasbi in gibanju. Pridruži se lahko vsak, ne glede na to, kakšno gibalno oviranost ima, ali je sploh nima. Veseli smo vsakega, ki se nam želi pridružiti in se o tem kaj novega naučiti. Za to bo poskrbel naš glavni trener Andrej Novotny, ki je tudi plesni sodnik in selektor slovenske paraplesne reprezentance. Tu lahko omenimo še naš prvi slovenski paraplesni par, Klemna Pirmana in Barbaro Šamperl, ki sta orala ledino na mednarodnih tekmovanjih.

Občasno v klub povabimo tudi tuje paraplesne trenerje, ki našim plesalcem omogočijo vpogled v delo v drugih reprezentancah, sicer pa naši paraplesalci redno delajo tudi z drugimi slovenskimi strokovnjaki.

Skupinski treningi v PK Zebra potekajo trikrat tedensko (tehnični trening, preplesovanje in večer družabnega plesa).

Poleg tekmovanj se naši paraplesalci udeležujejo različnih nastopov in uprizarjajo plesno-gledališke predstave. Zaradi covida je bil ta kulturni vidik zadnja leta zapostavljen, a ideje za nove predstave že nastajajo. Veseli nas, da se vedno več podjetij oziroma organizacij odloča za nastope naših plesalcev, saj s tem dobimo potrditev, da to, kar delamo, delamo dobro.

Zadnje čase imamo sicer težave z zasedenostjo plesne dvorane, v kateri treniramo. Mestna občina Ljubljana je poskrbela, za kar smo ji hvaležni, za termin v manjši dvorani, ki pa na žalost nima dostopnih sanitarij za osebe na vozičku. Zato so naše misli trenutno usmerjene v iskanje primernih in dostopnih prostorov, v katerih bi lahko paraplesalci PK Zebra v prihodnje še hitreje napredovali.

Naše poslanstvo je širiti prepoznavnost parašporta in paraplesa ter pokazati posameznikom in družbi, da je ples za kogarkoli, kadarkoli in kjerkoli.

Galerija

Članki iz rubrike