kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Natalija Banovič
Natalija Banovič
0 06.01.2023 11:40:31

Ples za vse generacije

Jaka Bračko in Nea Omerzu
osebni arhiv
Plesna šola Samba deluje pod sloganom Za vse generacije. Je plesna šola za začetnike, tiste, ki želijo plesno znanje obnoviti ali nadgraditi, ter za najboljše tekmovalce; za vse, ki jih povezuje veselje do plesa.

Ples želijo v DPC Samba približati čim večjemu številu ljudi, zato delujejo na več lokacijah in plesne tečaje izvajajo v Mariboru in njegovi okolici ter v prostorih društva. Od leta 2021 so svoje poslanstvo razširili tudi na Ptuj, kjer v svoji plesni dvorani poučujejo različne plesne zvrsti, da s tem v športno aktivnost vključijo čim širši spekter ljudi. V dolgoletnem delovanju so osvojili že več kot 40 naslovov državnih prvakov v latinskoameriških in standardnih plesih, med najbolj aktualnimi za leto 2022 so Jaka Bračko in Nea Omerzu ter Nino Djordjević in Ana Gedl. Oba plesna para dosegata odlične rezultate tako doma kot v tujini. Da bi vam približali tekmovalni šport in predstavili, kako velika je lahko ljubezen do plesa, vam na kratko predstavljajo njihove plesne pare.

Jaka in Nea

Jaka in Nea sta člana DPC Samba in registrirana plesalca pri nacionalni panožni zvezi v sekciji za standardne in latinskoameriške plese. Plesalca sta uvrščena v slovensko starejšo mladinsko reprezentanco in veljata za plesni par, ki ima zelo velik potencial. V letu 2022 sta osvojila trikratni naslov državnih prvakov v treh disciplinah: latinskoameriški plesi, standardni plesi ter deset plesov (Ten Dance – kombinacija). Kljub dejstvu, da kot plesni par predstavljata Slovenijo na vseh mednarodnih tekmovanjih le eno leto, sta velik vzor plesnemu podmladku. S tekmovalnimi uspehi pomembno prispevata k prepoznavnosti športnega plesa doma in v mednarodnem merilu. Njun osnovni tedenski ritem je z discipliniranostjo usklajen na relaciji Ljubljana–Maribor–Ljubljana v okviru najmanj 35 ur na teden. Treningi se prilagajajo za obe disciplini. Mednarodna tekmovanja sta vsakih 14 dni obiskovala od septembra do decembra 2022, dodatno sta Slovenijo zastopala tudi na evropskih in svetovnih prvenstvih. Na SP sta 19. novembra v Latviji v kombinaciji 10 plesov dosegla odlično 13. mesto, na EP v latinu 23. oktobra v Armeniji sta bila 25., na SP v standardu 17. decembra v Zagrebu pa 27.

Nea in Jaka imata visoko zastavljene cilje, vendar ti niso usmerjeni v rezultate, temveč zgolj v kvaliteto njunega plesa, ki jo poleg visoke mere odgovornosti do njunega gimnazijskega izobraževalnega programa vsakodnevno izboljšujeta, kar kaže njun napredek tudi na plesni lestvici. Svoj "prosti" čas namenjata ljubezni do plesa, kar je čutiti ob njuni prisotnosti. Stremita k popolnosti oziroma k stanju, v katerem uživata in sta v procesu doseganja tistega, kar si želita. Precej časa namenita tudi razmišljanju in postopkom izboljšanja, kar odraža njuno izjemno predanost plesu. Postavljata si visoke zahteve in standarde delovanja, obnašanja ter doseganja ciljev. Vendar je njuna perfekcija skoraj brez nepotrebne obremenjenosti, stresa in tesnobe, kot se načeloma dogaja v plesu, saj plešeta iz ljubezni do plesa. Njuna osredotočenost je torej usmerjena na cilj, ki sta si ga zastavila.

Nino in Ana

Devetnajstletna Ana in 20-letni Nino sta prav tako člana DPC Samba. Sta zelo uspešen članski par in večkratna državna prvaka. V mladinski konkurenci sta bila zadnji leti državna prvaka, v letu 2022 pa sta začela tekmovati v najstarejši članski kategoriji, kjer sta kot najmlajši par na DP v latinskoameriških plesih osvojila tretje mesto. Udeležujeta se tudi številnih mednarodnih tekmovanj, kjer dosegata odlične rezultate. Kot plesni par na vsakem tekmovanju vedno stremita k izboljšanju rezultata in seveda tudi zmagi. Plesna partnerja sta že več kot šest let, zato se z vsakim plesnim korakom vse bolj razvijata, tako osebnostno kot tudi kot tekmovalca. Oba študirata v Ljubljani, zato svoj tedenski urnik prilagajata treningom, ki potekajo tako v Mariboru kot v Ljubljani. Kot uspešna športnika in tekmovalca latinskoameriških plesov morata trdo delati in biti zelo disciplinirana. Veliko svojega časa namenita individualnim treningom, pa tudi treningom s tujimi trenerji. Ana in Nino pa nista le plesni par, temveč tudi par v zasebnem življenju, kar, kot pravita, je lahko prednost, lahko pa tudi slabost. Konflikti na treningih se lahko prenesejo v zasebno življenje ali obratno, kar se seveda lahko kaže na plesišču.

Ana najraje pleše sambo in rumbo, predvsem zaradi intimnosti, počasnejšega ritma in glasbe. Tukaj je lahko njuno zasebno življenje tudi prednost, saj lahko ples zaplešeta veliko bolj prepričljivo in čustveno. "Od tekmovanja v plesu se ne da živeti. Čeprav sva še vedno tekmovalno usmerjena, saj sva šele zakorakala v članski svet, si želiva v prihodnje več narediti na prepoznavnosti," pravi Ana.

Nino pa je pojasnil, da denarnih nagrad pri plesu ni: "Tako je zgolj na grand prixih, kjer pleše plesna elita. Za ostale nastope pa žal ne."

Športni ples je nedvomno med tistimi športnimi panogami, ki so v slovenskem športnem prostoru izjemno napredovale, gonilo razvoja pa predstavljajo vrhunski rezultati plesalcev vseh plesnih zvrsti.

Članki iz rubrike