mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Patricia Nagashi Brilli
Patricia Nagashi Brilli
0 16.12.2022 10:54:53

Uigrana ekipa, odličja za Slovence in zaključek sezone

OSEBNI ARHIV PZS
Le mesec dni po tem, ko je bilo jasno, da svetovnega prvenstva v jazzu, baletu in modernu ne bo mogoče izpeljati v Egiptu, so moči in znanje zbrali predstavniki in člani Plesne zveze Slovenije (PZS). V Podčetrtku so med 28. novembrom in 4. decembrom izpeljali tekmovanje, ki je bilo po besedah predsednika mednarodne plesne zveze IDO dr. Veliborja Srdića videti, kot bi bilo načrtovano že pred meseci.

Največja zahvala za uspešno izpeljano svetovno prvenstvo v Podčetrtku gre po besedah predsednika IDO predsednici sekcije modernih tekmovalnih plesov (MTP) Fioni Johnson in predsedniku PZS Jadranu Živkoviću ter predani ekipi PZS.

"Čeprav so nam Občina Podčetrtek in Terme Olimia nudili vso podporo, skoraj do zadnjega niso verjeli, da gre za tako velik dogodek," pripoveduje strokovna sodelavka PZS Vesna Huber, ki je na tekmovanju bdela tudi nad pravilnim izračunom rezultatov. Pravi, da organizirati tekmovanje ne pomeni le rezervirati velike dvorane, pač pa je treba poiskati primerne namestitve v zadostnem številu, poskrbeti za transferje, prepričati hotelske restavracije, da nudijo hrano tudi zunaj ustaljenih urnikov, zagotoviti garderobe tekmovalcem, ogrevalne površine … "In plesalcev je bilo več kot 2000 iz 25 držav, ob tem pa je treba upoštevati še spremljevalce in trenerje, ki pridejo z njimi," dodaja Huberjeva.

Zadnji ples za Petro

Slovenska reprezentanca je štela 250 plesalcev jazza in 205 plesalcev moderna, ki jih je vseh sedem dni vodil Matevž Česen, v zadnjem delu ob pomoči Mitje Popovskega. Osvojili so kar 29 kolajn!

"Zame je bilo to tekmovanje polno čustev," pripoveduje Petra Ravbar iz ljubljanskega Bolera, saj se je odločila, da zaključi tekmovalni del svojega plesnega življenja. Vedno si je predstavljala, da bo zadnjič na tekmovalnem odru zaplesala na Poljskem, kjer so do zdaj potekale svetovne tekme za jazz ali modern, še pripoveduje in dodaja, da je bila srečna, da je bilo tekmovanje organizirano na domačih tleh, saj so tako lahko ob njej stali vsi, ki jo podpirajo v plesu že od mladih nog.

Svoje slovo je okronala z zlato kolajno med članskimi pari s Tianom Ćehićem in z malo skupino Satisfied. Pravi, da je bilo ozračje pred nastopom zelo napeto. Ko sta s plesnim partnerjem poskušala odplesati točko, še preden sta stopila pred plesne sodnike, jima nikakor ni steklo. "Tudi najin trener Matevž Česen je bil živčen, ker nama to sicer ni podobno!" pravi in pojasnjuje, da sta se morala najprej pomiriti, nato pa sta točko odplesala kot po maslu.

Le skupaj smo lahko boljši

Plesalci Bolera so bili na omenjenem tekmovanju zelo uspešni: zlato kolajno med članskimi jazz solistkami si je priplesala Lara Šlibar, med modernisti so svetovni prvaki tudi članica Brigita Krašovec, solist Jakob Kavšek, dvojica Maja Železnikar in Alex Istenič, podprvaki člani formacije The line, bronasti kolajni sta si priplesali solistka Maja Železnikar in mala skupina The last scene.

Uspešnost sočlanov Petra pripisuje vodji plesnega kluba Bolero Živi Laterner, ki po njenem mnenju deluje zelo povezovalno. "Le skupaj smo lahko boljši in ne nazadnje delamo za skupno dobro ter predvsem za dobro plesalcev," meni Ravbarjeva, ki si po končani tekmovalni karieri želi več druženja z domačimi in prijatelji, nadeja pa se tudi dobrih filmov in smučanja.

Sama nikoli ni odšla na tekmo prepričana o svoji zmagi, pravi. "Ples je preveč subjektiven in nikoli nimaš pravega recepta za zmagovalno kombinacijo," pojasnjuje in dodaja, da bo pogrešala strah, priprave, vznemirjenje, ki spremljajo plesalca, preden gre na oder, zanjo pa imajo velik čar.

Zmagovalna kombinacija je bila tudi članska formacija Infinity ljubljanskega društva Kazina v koreografiji Mitje Popovskega. Kot je zapisal na družbenih omrežjih, je zelo srečen, saj sta v zmagovalni formaciji plesali tudi njegovi hčerki.

Moč družbenih omrežij se je pokazala tudi pri zlati solistki Brigiti Krašovec – njen video z zmagovalno koreografijo je že prvi dan dosegel tri milijone ogledov, po štirih dneh pa presegel osem milijonov.

S svetovnim prvenstvom v Podčetrtku se je zaključila tekmovalna sezona za plesalce modernih tekmovalnih plesov. Omenjeno tekmovanje je bilo po mnenju Vesne Huber polno presenečenj, a vedno pod nadzorom odlično uigrane ekipe.

Galerija

Članki iz rubrike