stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Žiga Vrevc Žlajpah
Žiga Vrevc Žlajpah
0 07.10.2022 10:39:23

Slovenski rokerji tudi v jesenskem delu sezone v svetovnem vrhu

Žiga Vrevc Žlajpah in Sara Škaler
osebni arhiv
Poletno garanje v pripravljalnem obdobju so slovenski rokenrol plesalci, kot kaže, opravili z odliko. Po prvih tekmovanjih za svetovni pokal in svetovnem prvenstvu za članski kontakt razred pari nadaljujejo tam, kjer so zaključili prvi del sezone – med najboljšimi na svetu!

Za najboljšimi tekmovalci je pester in naporen začetek sezone, saj smo v manj kot mesecu dni lahko spremljali dve mednarodni tekmovanji za svetovni pokal oziroma svetovno prvenstvo v Beljaku in Krakovu, hkrati so se plesalci pomerili še na nacionalnem parketu v prvi izvedbi rokenrol plesnega dvoboja na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Kot je povedal Boštjan Pavček, predsednik sekcije za akrobatski rokenrol pri Plesni zvezi Slovenije, je letošnja sezona za slovenski rokenrol res izjemna, sploh glede na zares zahteven urnik tekmovanj. "Namesto klasičnih dveh tekmovalnih obdobij (med oktobrom in decembrom ter aprilom in junijem) se letošnja sezona kar nadaljuje, tekmovanja si sledijo praktično drugo za drugim." Posledično je načrtovati in vzdrževati vrhunsko formo zelo zahtevna naloga. "A kot kaže, našim plesalcem in trenerjem to uspeva. Lahko si le želimo, da bomo v takem ritmu zdržali do konca leta," je dodal.

Južnič-Malovrh dvakrat druga, Vrevc Žlajpah-Škaler dvakrat v finalu

Najbolj vroča slovenska aduta sta trenutno Jaka Južnič in Gaja Malovrh, ki sta v Beljaku in Krakovu navdušila z dvema drugima mestoma v razredu s prosto akrobatiko in s tem še utrdila drugo mesto v skupnem seštevku točkovanja za svetovni pokal. »Dosedanji potek sezone je vsekakor presegel vsa pričakovanja, čeprav forma še ni popolnoma optimalna. Po svetovnih igrah v juliju je sledil najkrajši premor v najini dosedanji karieri, saj sva se z Gajo v plesne dvorane vrnila že po treh tednih, prvega avgusta. Čeprav nisva točno vedela, kaj pričakovati, so zadnji rezultati dokaz, da se da z močno voljo doseči marsikaj,« je vtise zbral Jaka Južnič. Dober ekipni izkupiček sta s petim mestom in prvim skupnim finalom v Beljaku ter desetim mestom na Poljskem dopolnila še Luka Brulc in Evelin Arh, ki prav tako kot naš najboljši par prihajata iz ljubljanskega Plesnega mesta. Vrhunski september in začetek oktobra v članskem razredu s prosto akrobatiko sta tako odlična napoved za vrhunec sezone – novembrsko svetovno prvenstvo v francoskem Lyonu, kjer bo slovenska reprezentanca spet merila na najvišja mesta.

V članskem razredu s kontaktno akrobatiko pa za rezultatske presežke skrbita Žiga Vrevc Žlajpah in Sara Škaler, ki sta na prvih dveh preizkušnjah jeseni niz neprekinjenih uvrstitev v finale mednarodnih tekem podaljšala na štiri. Na preizkušnji za svetovni pokal sta tako s petim mestom dosegla najboljši rezultat v sezoni, na svetovnem prvenstvu na Poljskem pa sta poskrbela za sedmo mesto. Stabilna forma in rezultatska konstantnost se odražata tudi v uvrstitvi v skupnem seštevku svetovnega pokala, kjer si skupaj s francoskim parom delita tretje mesto. "Veselijo naju predvsem konstantno vrhunski nastopi in posledično uvrstitve v finalu, saj v tako zgoščeni konkurenci že vsaka najmanjša napaka pomeni velik zdrs po rezultatski lestvici. Z rezultatoma v Beljaku in Krakovu sva zelo zadovoljna, a si v nadaljevanju želiva postaviti še piko na i zares vrhunski sezoni," sta zatrdila plesalca Plesnega kluba Briljantina. Finalni nastop se z dvema osmima mestoma Jaki Vrevcu Žlajpahu in Tjaši Korbar za zdaj še izmika, a ob načrtovanem dvigu izhodiščne ocene akrobatskega nastopa ni dvoma, da se bosta vanj prej ali slej prebila. "Najbolje, da že kar na naslednji tekmi, pred domačim občinstvom v Ljubljani!" sta se strinjata oba, prav tako člana ljubljanske Briljantine.

Uspeh v mladinskih razredih, formacije na začetku novih poti

Če se po jutru dan pozna, bo letošnja jesen postregla tudi z rezultatskim prebojem v mladinskih kategorijah, ki so zaradi dolgotrajnih zaprtij utrpele največ težav med dvema sezonama pandemije koronavirusa. Medtem ko so v Beljaku mladinci z dvema uvrstitvama v četrtfinale med starejšimi in eno v polfinale med mlajšimi mladinci (Gašper Jurovič in Tara Pavletič Samardžija) poskrbeli za dober ekipni izkupiček, pa sta na Poljskem zablestela Ijan Zupan in Izabela Bona Veleski, ki sta z 10. mestom poskrbela za rezultat sezone v mladinskih kategorijah. Po besedah glavne trenerke v PK Briljantina Anje Skube je slednje rezultat dobrega dela v preteklosti, ki se je končno odrazilo v vrhunskem rezultatu, s tem pa lahko predstavlja tudi veliko motivacijsko spodbudo za nadaljnje delo tako za omenjeni par kot ostale plesalce v klubu. Glede na to, da imajo vsi mladinski pari pred sabo vsaj še dve leti pred prehodom med člane, je tudi mladinska prihodnost rokenrola precej svetla.

Na Poljskem sta se poleg parov pred mednarodno konkurenco predstavili tudi dve dekliški formaciji, B Girls s koreografijo "School of Rock" in PK Tržič s točko "Minions", ki sta zasedli 13. in 14. mesto. Jure Markič, glavni trener tržiškega kluba, ob tem poudarja, da gre šele za začetek sezone in da plesalke še niso optimalno pripravljene. "Ob dobrih treningih lahko že na svetovnem pokalu v Ljubljani računamo na še boljši rezultat," je napovedal.

Olimpijski festival in Dan slovenskega športa (tudi) v ritmih rokenrola

Poleg pestrega mednarodnega dogajanja ne mirujejo niti domača plesna prizorišča. V okviru Olimpijskega festivala so se plesalci v soboto, 24. septembra, premierno pomerili v rokenrolu v dvobojih na neposredno izpadanje, ki so potekali na Kongresnem trgu v Ljubljani. Odličen odziv občinstva in zadovoljstvo plesalcev, trenerjev in sodnikov zagotavljajo, da bomo do zdaj še nepoznani format tekmovanja spremljali bolj pogosto.

Galerija

Članki iz rubrike