900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Patricia Nagashi Brilli
Patricia Nagashi Brilli
0 23.09.2022 10:43:34

Kljub poškodbam do izvrstnih rezultatov

Ekipa Bolera, evropski prvak v mali skupini Satisfied
osebni arhiv
Za plesalce modernih tekmovalnih plesov pod okriljem Plesne zveze Slovenije (PZS) se je novo šolsko leto začelo zelo intenzivno, saj so potekale kar tri mednarodne tekme pod okriljem Mednarodne plesne organizacije (IDO).

Prvi septembrski konec tedna so v poljskem mestu Tomaszow Mazowiecki izbirali najboljše plesalce v street showu. Najbolje so se v članski kategoriji odrezali plesalci društva Miki iz Radomelj v formacijski zasedbi Stalker. Iz istega kluba sta tudi Maša Skočaj in Žiga Farkaš, ki sta v članski kategoriji duetov za las zgrešila zlato.

Sledil je zelo uspešen konec tedna na Balkanu, kjer so se na evropskem prvenstvu v Skopju pomerili plesalci jazza in moderna. Tekmovanja ni ustavilo niti močno neurje, ki je glavno mesto Severne Makedonije precej prizadelo. Organizatorji so napeli vse moči, da so našli suhe in varne dvorane, kjer se je nato odvijalo omenjeno tekmovanje. Med člani sta blestela Tian Ćehić in Petra Ravbar iz ljubljanskega društva Bolero, ki sta si med člani priplesala zlato tako med plesalci duo jazza kot duo moderna. Tudi s soplesalci so segli po zlatu – najprej v mali skupini Satisfied, nato pa še v veliki formaciji The Line. Sodnike je prepričal tudi Jakob Kavšek, prav tako član društva Bolero. Med solisti člani v moderni je bil najboljši. V ženski kategoriji moderna je bila najboljša njegova klubska kolegica Brigita Krašovec.

Kljub poškodbi kolena za las ob finale

V mestu Katrineholm na Švedskem se je pred kratkim končalo svetovno prvenstvo v disco plesih. Med več kot 1500 plesalci sta slovenske barve branili Maja Ocvirk in Živa Horvat iz kluba Zeko iz Murske Sobote. Nastopili sta v kategoriji ženskih dvojic in med 71 pari osvojili odlično osmo mesto. Med posameznicami je Živa osvojila še šesto mesto med stotimi tekmovalkami. "To tekmovanje je bilo zame posebno, saj sem dekleti prvič spremljal od doma," je zaupal njun trener Dejan Zečević. Pojasnil je, da ju že od malega navaja na samostojnost in na medsebojno pomoč, ne nazadnje pa imata tudi bogate izkušnje. Dekleti, 20-letna Živa in 19-letna Maja, priznavata, da sta sami poskrbeli za vse prevoze in opravke, ki sta jih imeli s tekmovanjem. Nekaj treme je bilo zaznati, ko sta povedali, da se tako velike tekme nista udeležili že dolgo, saj zaradi koronskih ukrepov približno dve leti niti ni bilo večjih tekmovanj, poleg tega pa ju je ustavila tudi resna poškodba Majinega kolena, zato več mesecev nista trenirali.

Poleti sta se intenzivno pripravljali na svetovno prvenstvo. Ker prihajata iz različnih krajev, sta se na skupinskih treningih dobivali dvakrat na teden, sicer pa sta trenirali individualno. Tekmovanja sta se zelo veselili, saj sta si lahko velik oder delili z najboljšimi na svetu. Sredi septembra sta se na Švedsko odpravili z visokimi cilji in v želji po uvrstitvi v finale, ki jima je "ušlo" za dve mesti. "Bili sva nekoliko razočarani, vendar se hkrati zavedava, da imava še veliko prostora za napredek," optimistično zreta v prihodnost in se že veselita nove priložnosti – evropskega prvenstva na Češkem, ki bo junija prihodnje leto.

Trener Zečević je z njunimi rezultati izjemno zadovoljen: "Res je, da smo ciljali na finale, zmanjkal je tako rekoč milimeter." Tudi on je izpostavil, da so bili skoraj tri leta brez mednarodnih tekem, da je imela Maja operacijo kolena, Živa pa ima že več kot mesec dni težave z zadnjo stegensko mišico. Ob tem si je Živa na tekmovanju pri parih odtrgala del kože na stopalu, kjer se vrti. "Dekleti se res borita in stiskata zobe, ko je potrebno," je ponosen njun trener Zečević, ki je poudaril, da sta dosegli lep uspeh.

Le plesni treningi niso dovolj

O poškodbah pri plesu so spregovorili tudi na nedavnem licenčnem predavanju Združenja plesnih vaditeljev, učiteljev in trenerjev Slovenije. Gostja je bila izr. prof. dr. Petra Zaletel s Fakultete za šport, ki je med drugim predstavila rezultate raziskave poškodb v slovenskem plesu. Poudarila je, da bi v preventivi pred poškodbami v plesu glede na ugotovitve raziskav plesalci in trenerji morali več pozornosti namenjati splošni vzdržljivosti, izboljšati aerobno kapaciteto plesalcev, predvsem pa okrepiti stabilizatorje trupa ter razviti mišično moč. "Plesni treningi sami po sebi niso več dovolj za celovit razvoj vrhunskega plesalca in lahko kljub njegovi tehnični in umetniški dovršenosti dokaj hitro pripeljejo do konca kariere zaradi ponavljajočih se poškodb," je opozorila in svetovala, da bi morali trenerji oblikovati preventivne programe in plesalcem že v adolescenci ponuditi vsaj polurne sklope vaj za razvoj moči.

Članki iz rubrike