Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

stipan-macan Njena.si

Gledalci Botrov jezni zaradi smrti glavnega junaka...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Žiga Vrevc Žlajpah
Žiga Vrevc Žlajpah
0 09.09.2022 11:08:09

Slovenski rokenrol: Po delovnem poletju v jesen z najvišjimi cilji

osebni arhiv
Druga polovica avgusta je v mednarodni rokenrol karavani že tradicionalno rezervirana za poletne pripravljalne tabore in tudi letos ni bilo nič drugače. Vsi slovenski klubi so fizično moč in plesno kilometrino za jesenski del sezone nabirali znotraj meja Slovenije, plesalci in trenerji pa so v svojih izjavah enotni – jeseni želijo uspehe iz prvega dela sezone še nadgraditi.

V zadnjih letih se koledar mednarodnih plesnih tekmovanj pomika vse bolj v začetek septembra, kar pomeni, da morajo plesalci, ki tekmujejo na najvišji mednarodni ravni, konec poletja že dočakati v vrhunski formi. Tako ne preseneča, da je večina članskih parov, ki merijo na najvišja mesta, kondicijske priprave začela že konec julija oziroma v začetku avgusta, pripravljalne tabore pa posledično izkoristila za zadnje popravke koreografij in akrobacij ter piljenje forme. Kljub vsemu pa poletne priprave v vseh klubih poleg napornih treningov vedno predstavljajo tudi čas za zabavo, druženje in širjenje plesnih znanj zunaj okvirjev rokenrola.

Različne lokacije, enak namen

Plesalci in plesalke Plesnega kluba Briljantina so se že tretje poletje zapored pred začetkom šolskega leta odpravili na Ravne na Koroškem, kjer so se teden dni potili člani vseh tekmovalnih kategorij, od mladinskih do članskih parov ter dekliške in ženske formacije. Letošnja posebnost je bila, da so se pripravam pridružili tudi najmlajši, ki se z osnovami rokenrola šele spoznavajo, kar je bilo po dveh sezonah, ko je bilo zaradi epidemije delo z najmlajšimi praktično onemogočeno, še toliko bolj dragoceno. Kot poudarja ožja trenerska ekipa PK Briljantina, ki jo sestavljata Anja Skube in Matjaž Izak, sta trenutno najbolje pripravljen par Sara Škaler in Žiga Vrevc Žlajpah v članski kategoriji s kontaktno akrobatiko. Z novimi koreografskimi elementi in izpiljeno akrobatiko je cilj ponoviti uvrstitve v finale ter napasti tudi stopničke, medtem ko bosta Tjaša Korbar in Jaka Vrevc Žlajpah, prav tako v članskem "contact" razredu, jesen izkoristila predvsem za nabiranje prvih skupnih mednarodnih izkušenj.

Plesalci in plesalke Plesnega mesta so se letos na poletnih pripravah tradicionalno zbrali v Izoli in tako teden poleg treningov izkoristili še za zadnji poletni oddih na morju. Tudi v Plesnem mestu so že usmerjeni proti prvi tekmi za svetovni pokal, ki bo potekala tretji septembrski konec tedna v Beljaku, čemur so prilagojeni tudi treningi. Trenutno najboljši slovenski članski par v prosti akrobatiki ('free style') Gaja Malovrh in Jaka Južnič tudi letos merita zelo visoko. Kot poudarjata, je cilj uvrstitev v finale na vseh tekmovanjih, vrhunec sezone pa bo predstavljalo svetovno prvenstvo novembra v Lyonu, kjer si želita uvrstitve na stopničke. Trenerja Irena Petan in Boštjan Pavček sta s trenutno formo plesalcev zadovoljna, želita pa si predvsem zdravja plesalcev in plesalk ter kakovostno odplesanih programov, na koncu pa je kot vedno za vrhunski rezultat potreben kanček sreče, še dodajata. Poleg rokenrola priprave predstavljajo tudi priložnost za ustvarjanje tradicionalnih poletnih koreografij – letos so skupaj s plesalci hip hopa zaplesali na pesem skupine Joker Out.

Medtem pa so se plesalke in plesalci ter trenerji plesnega kluba Tržič tudi letos odpravili v Koper, kjer so v družbi klubskih prijateljev plesali različne zvrsti plesa (med drugim jazz in break dance), ki se plešejo v okviru kluba. Po besedah glavnega trenerja Jureta Markiča si do konca leta 2022 tako na mednarodnih kot domačih tekmovanjih želijo doseči čim boljše uvrstitve in tako pokazati, da se trdno delo in redni treningi obrestujejo tudi z napredkom v rezultatskem smislu. V ospredju bo predvsem dekliška formacija, ki se bo po dveh letih nastopanja na domačih tekmah prvi konec tedna v oktobru v poljskem Krakovu premierno predstavila tudi na mednarodnem odru.

Ob začetku jesenskega dela sezone je tako jasno, da se slovenska rokenrol reprezentanca, predvsem njen članski del, intenzivno in pospešeno pripravlja na glavne vrhunce sezone, kjer želi poseči tudi na stopničke. Poleg svetovnega prvenstva bo eden od vrhuncev tekmovalne sezone gotovo tudi domače tekmovanje za svetovni pokal 15. oktobra v Ljubljani. Že zdaj vljudno vabljeni, da se nam pridružite!

Spored prihajajočih mednarodnih tekmovanj v akrobatskem rokenrolu

17. in 18. september 2022, Beljak, Avstrija – svetovni pokal za vse kategorije

1. in 2. oktober 2022, Krakov, Poljska – svetovno prvenstvo za članski »contact style« razred in svetovni pokal za ostale kategorije

15. oktober 2022, Ženeva, Švica – svetovni pokal za članski »free style« razred

15. oktober 2022, Ljubljana, Dobrova – svetovni pokal za članski »contact style« razred in mladinske kategorije  

12. november 2022, Lyon, Francija – svetovno prvenstvo za članski »free style« razred in starejše mladince ter svetovni pokal za ostale kategorije

3. december 2022, Praga, Češka – svetovno prvenstvo za dekliške formacije, finale svetovnega pokala za vse ostale kategorije

Galerija

Članki iz rubrike