državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

(Sport/Art Group M)
(Sport/Art Group M)
0 11.07.2022 12:20:08

Trojna zmaga za zgodovino slovenskega footgolfa

Začetni udarec Renata Hvalca
Sandi Kelc in Matija Brodnjak
Uroš Krajnc, Renato Hvalec in Nani Franc Matjašič bodo za vedno z zlatimi črkami zapisani v zgodovino slovenskega footgolfa. V tako močni mednarodni konkurenci jim je uspelo osvojiti tri najpomembnejše trofeje v moški konkurenci. Prejšnji teden smo predstavili Uroša Krajnca iz Footgolf kluba Ptuj, tokrat sta na vrsti Renato Hvalec iz Footgolf kluba Pomurje in Franc Nani Matjašič, član Footgolf Sport Kluba M.

Apače so po nekaj izjemnih nogometaših, kot so Borut Semler, Matic Maruško in Dare Vršič, izstrelile še enega odličnega športnika, ki je svojo športno pot prav tako začel z igranjem nogometa. Renato Hvalec, ki zdaj domuje v Gornji Radgoni, je vpisal svojo prvo zmago v svetovnem pokalu pri seniorjih 45+, drugo za Slovenijo v tej kategoriji. Po nogometu in malem nogometu se je Renato povsem posvetil footgolfu in letošnjo sezono začel več kot odlično.

"Veselil sem se tega nastopa na Slovenian Footgolf Open – Ptuj 2022. Želja je bila čim boljša uvrstitev, saj je bila konkurenca izjemno močna. O prvem mestu nisem niti sanjal," je za uvod povedal simpatični član FG Pomurje Renato Hvalec, ki je v pomurski footgolf zarezal globoko brazdo. Nase je opozoril že na evropskem prvenstvu, ki je bilo lani na Madžarskem. Odlično je zastopal barve Slovenije in bil med boljšimi posamezniki. Za footgolf ga je navdušil športni prijatelj Simon Detellbach, skupaj pa so kmalu postavili na noge Footgolf klub Pomurje, v katerem odlično sodelujejo z Golf igriščem Radenci in Silvom Puklavcem, upravljavcem igrišča; skupaj si prizadevajo za razširitev z 9 na 18 lukenj.



Da je velik borec in pravi športnik, je dokazal že na sobotni prvi tekmi na Ptuju, ko ga je obiskala športna smola, saj je moral zadnje tri luknje odigrati s skoraj prazno žogo. Vendar ni vrgel puške v koruzo, in čeprav po prvem dnevu ni sodil v ožji krog favoritov za končno zmago, je stisnil zobe in v nadaljevanju še bolj zagrizel. Prav to mu je prineslo uspeh, ki bo z zlatimi črkami ostal zapisan v pomurskem in slovenskem footgolfu. Za končno zmago je moral drugi dan v doigravanju premagati kar pet tekmovalcev. Toda Renato je najtežjo nalogo opravil z odliko, samozavestno in natančno je zadeval luknje do končnega cilja, praktično brez napake.



"Tako dramatičnega in čustvenega boja še nisem imel. Vse skupaj je težko opisati. Veselje je bilo toliko večje. Ko enkrat dosežeš to raven, potem vidiš, da je vredno garati," je povedal Hvalec, ki je na Ptuju prevzel tudi slovensko pokalno lovoriko za letošnje leto. Zdaj ga čakata državno prvenstvo in kvalifikacije za svetovno prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Ameriki. Cilj za prihodnost je uvrstitev med tri najboljše v državnem prvenstvu, z ekipo Pomurja pa bi rad še enkrat osvojil ekipno lovoriko. Zagotovo bomo o njem še veliko slišali! 

Slovenian Footgolf Open mu je pisan na kožo

Nani Franc Matjašič, ki je bil več kot šestdeset let zaprisežen nogometu, saj je pod streho spravil več kot tisoč nastopov v članskih ligah, igral je vse od takratne prve slovenske lige (Železničar, Kovinar, pa nemški Ulm) do občinskih lig, kariero pa je končal v 62. letu v ptujski super ligi. Že tri leta ne zamudi nobenega footgolf tekmovanja. Potem ko je lani v Bovcu dosegel prvo zgodovinsko zmago v svetovnem pokalu za Slovenijo, je letos to praktično le ponovil, toda v drugi kategoriji.



"Preveč sem bil povezan s športom – kot igralec, trener, športni delavec, novinar in televizijec –, da bi lahko športu kljub letom preprosto rekel ne. Footgolf sem sicer poznal, toda pritegnil me je šele v času korone, ko je bila to edina možnost za rekreacijo. Ko pa se enkrat zaljubiš v to igro, te ne izpusti iz rok. To je bila več kot odlična zamenjava za nogomet," je zatrdil Nani Matjašič, ki je kot prvi Slovenec okusil slast zmage v svetovnem pokalu. Matjašič je predsednik in igralec FG Sport kluba M, ki ima domicelno igrišče v Olimju. Lani je nastopil na evropskem prvenstvu na Madžarskem, osvojil slovensko pokalno lovoriko med seniorji 45+ in vložil še veliko truda v pripravo, da bo tudi FZS čim prej postala stalna članica slovenskega olimpijskega komiteja. Na Ptuju je slavil v kategoriji 55+, čeprav prvi dan ni kazalo na to. Drugi dan tekmovanja pa je bila to povsem drugačna zgodba. Še posebej zadnjih devet lukenj, ki jih odigral v šampionskem slogu, z enakim rezultatom kot Uroš Krajnc, zmagovalec v absolutni kategoriji.

Ob svoji drugi zmagi v svetovnem pokalu nam je Nani zaupal še tole: "Footgolf ima svoje zakonitosti in ne moreš kar tako mimo njih. Strpnost, zbranost, popolna osredotočenost in natančnost, brez tega ne gre. Potreboval sem nekaj časa, da sem ujel ta ritem, potem ko sem na osmi luknji naredil veliko napako. Težko se je vrniti v igro, toda uspelo mi je. Prav zaradi tega je ta zmaga toliko slajša. Kasneje sem zato lahko užival in navijal ob igrah Kranjca in Hvalca. Na koncu smo vsi trije stopili na najvišjo stopničko. Noro in nepozabno!"



Dosežek, ki bi se ga veselila vsaka footgolf velesila, če bi ji to le to uspelo. Slovenci smo postavili nov mejnik. Če k temu dodamo še sijajno zmago v ekipnem tekmovanju na Ptuju (Uroš Krajnc, Dejan Novak, Denis Mlekuž in Damijan Turk), smo bili Slovenci razred zase. Zasluženo!



Galerija

Članki iz rubrike