Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

PATRICIA NAGASHI BRILLI
PATRICIA NAGASHI BRILLI
0 01.07.2022 11:51:34

'Državc' 2022 v živo

psno
'Končno v živo,' so besede, ki so jih plesalci te dni slišali največkrat, saj je po dveh letih končno v živo potekalo tudi državno prvenstvo v modernih tekmovalnih plesih.

V sklopu 'državca' – kot mu pogovorno rečejo plesalci – se je na plesnem parketu pomerilo med 2500 in 2800 tekmovalcev v 13 zvrsteh in petih starostnih kategorijah. Na najvišjih stopničkah je stalo 139 zmagovalcev.



Da gre za res poseben dogodek, ki se je v medvoški športni dvorani odvijal od 24. do 29. junija, so povedali navdušeni pogledi plesalcev, njihovih staršev, sorodnikov in prijateljev, ne nazadnje pa so bili prijetno presenečeni tudi plesni sodniki in drugi člani ekip, brez katerih državnega prvenstva ne bi bilo.



"Zagotovo imamo najboljšo službo," je prepričana dr. Meta Zagorc, ki je bila v Medvodah vlogi sodnice in glavne sodnice. Kot je pojasnila, bi morali biti sodniki počaščeni, da iz prve vrste spremljajo najboljše plesalce v državi.



Če znaš, znaš

Najmlajši plesalci, ki smejo stopiti pred državne plesne sodnike, so stari osem let, oziroma povedano bolj natančno: v letu, v katerem tekmujejo, morajo dopolniti osem let. Tako se je "državca" udeležila tudi sedemletna Iris. Zanjo je bilo to – jasno – prvo državno prvenstvo. A čeprav premierno, na tekmovalni oder ni stopila s tremo. Prav pogumno nam je zaupala skrivnost svoje odločnosti: "Če znaš, znaš!" Iris trenira trikrat na teden, pred državnim prvenstvom pa število treningov poveča na pet na teden. Kot nam je še pojasnila neustrašna Iris, je treba poslušati in ubogati svojega trenerja. "Ker imajo vedno kaj pametnega povedati," je dodala simpatična sogovornica, ki se zaveda, da je pravi ključ do uspeha trdo delo.



Zaradi korone tudi v stepu

Enako meni tudi Lia, ki je pri svojih rosnih 17 letih že skoraj veteranka državnih tekmovanj. Tudi ona namreč tekmuje od svojega sedmega leta, pleše pa od tretjega leta dalje. Lia je letos presenetila občinstvo in sodnike, saj je pred slednje stopila v kategoriji, v kateri je niso vajeni ocenjevati – stepu. Lia, večkratna državna prvakinja v hip hopu, je namreč v času korone stopila tudi v step čevlje: "Vse se je začelo tik pred pandemijo, ko sva s plesno prijateljico Aljo obiskali Los Angeles. Sprva sva obiskovali tečaje hip hopa, nato pa sva se opogumili in plesne superge zamenjali za step čevlje ter se udeležili nadaljevalnega tečaja stepa."


Kot pravi Lia, je bil učitelj navdušen nad njenim občutkom za ritem, pravi pa, da je nekaj predznanja dobila že v Sloveniji, ko jih je Jadran Živković, ki je tudi predsednik Plesne zveze Slovenije, učil tako imenovani "body percussion". Živković, ki je mednarodno uveljavljen trener stepa, je namreč plesalce hip hopa učil, kako z udarci po telesu ustvarjati različne ritmične zvoke. Po vrnitvi v domovino je kmalu sledila pandemija, Lia pa je nato nekoliko iz radovednosti, nekoliko pa tudi zaradi dodatnega znanja, spet obiskala treninge stepa tudi v Ljubljani. Pod vodstvom Jadrana Živkovića se je tako začela pripravljati za državno prvenstvo. Seveda je treba poudariti, da je za Lio nešteto odplesanih ur, saj ima na dan tudi po tri treninge, kar nekako znaša pet ur plesa na dan – tudi ob sobotah in nedeljah.



Lia, ki jo v prostem času zanimajo predvsem jeziki, ki ji omogočajo, da spoznava druge kulture in nove ljudi, si je povsem nov slog plesa izbrala predvsem zato, ker ni želela pritiska. Kot pojasnjuje, ima tudi sama večja pričakovanja na hip hop tekmi, saj želi ubraniti naslov državne prvakinje ali premagati tekmice. Pri stepu pa teh pričakovanj nima. A morda je bil prav to ključ do uspeha, saj je postala državna prvakinja tudi v tej plesni panogi.


Raje eno kot preveč

Tako kot Lia se tudi drugi mladi plesalci odločajo za več plesnih zvrsti, a jim nekateri trenerji tega ne dovolijo. Med njimi je tudi koreograf Mitja Popovski, dobitnik številnih priznanj in nagrad doma in po svetu. Svojo odločitev pojasnjuje: "Kadar so dekleta dobra, želijo tekmovati na več področjih, a se moramo zavedati, da so njihova telesa še v rasti in razvoju. Uspeh lahko dosežejo tudi le z eno ali dvema plesnima točkama."



Uspeh na državnem prvenstvu pomeni vstopnico na evropska in svetovna prvenstva. Mnogi plesalci bodo še s "toplimi" diplomami tako odšli na mednarodna tekmovanja, saj bo večina tekem na sporedu prav te dni. Najmlajši med njimi so stari sedem ali osem let, zgornje starostne meje pa pravzaprav ni. Ali če povzamemo Živkovićevo sklepno misel, ko je v svojem nagovoru plesalcem v finalnem delu državnega prvenstva povedal: "Ne nehaš plesati, ker si star. Star postaneš, ker nehaš plesati."

Galerija

Članki iz rubrike