Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Mirjam Kerpan Izak
Mirjam Kerpan Izak
0 17.06.2022 11:35:32

Ko šport sreča umetnost

Arhiv RNR PZS
Akrobatski rokenrol je posebna plesna zvrst, kjer se prepletajo dinamični plesni elementi in akrobatske figure. Večkrat se ga omenja kot most med umetnostjo in športom, saj združuje elemente obeh.

Rokenrol bo v moderni obliki kmalu praznoval zlati jubilej, v Sloveniji ga plešemo od leta 1980. Ena izmed prvih rokenrol plesalcev sta bila danes uspešna trenerja in pedagoga, lastnika plesnih klubov, podpornika in motivatorja, Marko Hren in predsednica World Rock'n'Roll Confederation (WRRC) Mirjam Kerpan Izak.

Pod okriljem sekcije PZS za akrobatski rokenrol in WRRC vsako leto potekajo tekmovanja na domači in svetovni ravni, kjer so slovenski plesalci, sodniki in ostali funkcionarji zelo cenjeni in prepoznavni. Tekmovanja potekajo v različnih starostnih kategorijah – od otrok in mladincev, različnih članskih razredov do mladinskih, ženskih in članskih formacij.

Akrobatski rokenrol se lahko pohvali tudi s tem, da so pri nas v času epidemije covid-19 pod okriljem svetovne rokenrol zveze – WRRC izvedli več kot deset spletnih tekmovanj, ki so prinesla veliko motivacije plesalcem in trenerjem za treniranje tudi med negotovimi časi, ki so za nami. Poleg tega tudi odlične rezultate slovenskih plesalcev.

Letošnjo sezono so slovenski plesalci in plesalke začeli z nekaj domačimi tekmovanji ter jo nadaljevali s svetovnim pokalom na Madžarskem in evropskim prvenstvom v Švici. Na Madžarsko so potovali s široko zasedbo tekmovalcev. Mladinski pari in dekliška formacija so se prvič soočili z mednarodno konkurenco, pridobili veliko novih izkušenj in že pričakujejo naslednja mednarodna tekmovanja. Plesalci so se izkazali ter dosegli tri polfinalne in finalni uvrstitvi. Mlajša mladinca Tara Samardžija Pavletič in Gašper Jurovič sta zasedla 15. mesto.

Na evropskem prvenstvu v Švici se je predstavila le ožja slovenska reprezentanca. Starejša mladinca Izabela Bona Veleski in Ijan Zupan sta za las zgrešila polfinale, zasedla končno 17. mesto, kar je odlična popotnica za njuno prvo sezono v tej kategoriji.

Gaja in Jaka na svetovne igre

Sara Škaler in Žiga Vrevc-Žlajpah sta trenutno naš najbolj vroč par med člani CS (člani s kontaktno akrobatiko). V tej kategoriji pari tekmujejo v plesnem in akrobatskem programu. Akrobatika je sestavljena iz elementov, kjer sta partnerja večino časa v kontaktu. Veliko je kombinacij različnih elementov, v ospredju so sinhronizacija para, tehnična izvedba in seveda ples. Sara in Žiga sta skupno pot začela sredi največjega »lockdowna«. Sara pred tem o rokenrolu ni vedela nič, medtem ko je Žiga že dolgoletni uspešen tekmovalec. Prvo finalno uvrstitev sta si priplesala oktobra leta 2021 na svetovnem prvenstvu v Harkovu v Ukrajini, kjer sta zasedla šesto mesto. Dobri treningi v zimskem obdobju, nadgradnja akrobatskih figur in odlična priprava so jima na obeh spomladanskih tekmah prav tako prinesli finale in dvakrat šesto mesto. Na PZS komaj čakajo, da se jima na plesnem parketu pridružijo tudi drugi slovenski plesalci, med drugim tudi Žigov brat dvojček Jaka, ki je s soplesalko Loti Marinko krojil svetovni vrh v zadnjih treh letih, zdaj bo svojo plesno pot nadaljeval z novo plesno partnerko.

Gaja Malovrh in Jaka Južnič sta v zadnjem letu poletela med zvezde. Predstavnika članskega FS razreda (člani Free style – člani s prosto akrobatiko) sta v zadnjih dveh letih naredila ogromen napredek in si priplesala uvrstitev na letošnje svetovne igre v Birminghamu, največjem mestu ameriške Alabame. Na zadnjih dveh tekmovanjih sta se uvrstila v finale in si dvakrat priplesala šesto mesto. S čisto akrobatiko, dinamičnim plesom in konstantnimi nastopi lahko kaj kmalu priplešeta še kakšno mesto višje. Sta prvi slovenski par po kar 17 letih »suše«, ki si je priplesal finale v najvišjem članskem razredu. Jaka sodi med peščico plesalcev, ki so mednarodno uspešni v vseh starostnih kategorijah, Gaja se je rokenrolu pridružila v članski starostni kategoriji in že od začetka navdušuje s svojimi akrobatskimi sposobnostmi.

Pred poletnimi počitnicami je pred njima še tekma leta – svetovne igre v ZDA, ki so neuradna olimpijada neolimpijskih športov. Štirinajst rokenrol parov iz treh celin in 14 držav se bo pomerilo za naslov najboljšega. Daljnega leta 2005 sta Simona Turk in Matjaž Izak dosegla peto mesto na svetovnih igrah v nemškem Duisburgu, zato želimo Gaji in Jaki vsaj ponovitev tega rezultata.

V nedeljo DP v Ponikvi

Za zaključek prvega dela sezone se bodo rokenrol plesalci srečali še na državnem prvenstvu za leto 2022. V nedeljo, 19. junija, se bodo za naslove državnih prvakov potegovali pari in formacije v vseh starostnih kategorijah.

VABLJENI, da se nam od 13. ure dalje pridružite na OŠ Ponikva.

DRŽAVNO PRVENSTVO R'N'R
19. junij 2022, OŠ Ponikva
Organizator: Plesno društvo TBA
DRŽAVNO PRVENSTVO V 10 PLESIH
24. junij 2022, Srednja gradbena, geodetska in okoljevarstvena šola Ljubljana
Organizator: PK Feniks in D Kazina
DRŽAVNO PRVENSTVO V MODERNIH TEKMOVALNIH PLESIH
Od petka, 24. 6., do srede, 29. 6. 2022, Športna dvorana Medvode
Organizator: sekcija za MTP pri PZS
Galerija

Članki iz rubrike