Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Stane Kadunc
Stane Kadunc
0 26.05.2022 23:56:28

Irena Mejač presenetila svetovno prvakinjo

Eva Sajko je po osvojenem bronu v sprintu zanesljivo dobila tudi drugi dvoboj med posameznicami.
psno
Mejačeva, Sajkova in Lepej so se prebili med šestnajst najboljših na posamičnem SP v kegljanju v estonski Elvi. Tržičanka Irena Mejač je z zmago nad svetovno prvakinjo in rekorderko dosegla svoj izid kariere.

V sredo zvečer je pošteno zagodlo kegljišče, saj se je pokvarilo. Zaključek tekmovanja v sprintu se je zavlekel in se končal že po polnoči. Tako je bila za večino igralcev kratka noč, še posebej za tiste, ki so bili na razglasitvi najboljših, saj je bil že četrtek. Med njimi je bila sicer vidno utrujena Eva Sajko, ki je bron dobila skupaj s Srbkinjo Andjelkovićevo. Srebro je v sprintu odšlo na Češko z Hano Wiedermannovo, ki je v polfinalu ugnala našo Mariborčanko. Na vrhu pa je stala, verjeli ali ne, domačinka Heret Ots, ki je pripravila daleč največje presenečenje ne samo tega prvenstva, ampak zadnjih 40 ali celo 50 let. To je tudi sploh prva članska medalja za Estonijo. Otsova, ki je celo z malce sreče premagala našo Bizjakovo v četrtfinalu, je potem v polfinalu in finalu odigrala briljantno. Prvak v moški konkurenci je postal Avstrijec Zatschkowitz, ki je z veliko sreče v polfinalu ugnal Srba Zavarka. Naš severni sosed je bil v finalu premočen še za Madžara Zapletana, drugi bron pa je odšel v Francijo s Koellom.



Sam četrtek pa je bil namenjen tekmam v šestnajstini finala v obeh konkurencah. Že v prvi seriji zjutraj je nastopila Irena Mejač, ki je imela za nasprotnico svetovno prvakinjo in tudi rekorderko, Hrvatico Ines Maričič. Tržičanka je v dvoboj krenila zelo odločno in brez večjega rešpekta proti sloviti igralki. Na polovici nastopa je imela vodstvo 2:0. Hrvatica se je v tretjem nizu vendarle prebudila in zmanjšala zaostanek, toda Gorenjka je tokrat bila zelo odločna, da dobi ta dvoboj. Na koncu zmagala s 3:1 (630:622) in tako pripravila veliko presenečenje. Ne samo z borbenostjo, izkazala se je tudi z dobrim rezultatom, ki daje celo upanje, da še ni rekla zadnje besede. V osmini finala jo zdaj čaka najboljša iz prvega kroga, Nemka Anna Müller. Toda s takim pristopom lahko zagreni življenje tudi Nemki.



Zatem je nastopil Danijel Lavrič. Igralec Proteusa je očitno vso municijo porabil v prvem nastopu in bil v drugem le bleda senca. Zato je razumljivo izgubil z izkušenim Slovakom Ivanom Čechom z 0:4 (584:639). Tudi nastop Marije Ahačič Premrl je bil na veliko skromnejšem nivoju, zato je razumljivo izgubila z Natalio Topicovo s Češke, sicer po kegljih, z 2:2 (577:610). Celjanka Patricija Bizjak pa je imela pred seboj težko nasprotnico, saj se je pomerila s četrtouvrščeno po uvodnem krogu, Hrvatico Mateo Juričićevo, ki je bila le nekaj kegljev slabša od naše Eve Sajko. Celjanka je odigrala praktično enako kot v prvo in prišla do lepih 596 kegljev, toda mlajša Hrvatica je bila boljša za 15 kegljev in dobila dvoboj z 2,5:1,5.



Največja pričakovanja smo imeli od Mariborčanke Eve Sajko, ki je pokazala na uvodu daleč največ med našimi. Sicer je bila malce utrujena od večernega maratona, a je brez večjega naprezanja ugnala Romunko Danielo Lacatus s 3:1 (610:554). Njena naslednja nasprotnica bo Čehinja Nikola Tatouškova.



V zadnji skupini četrtkovega sporeda pa je nastopil še Matej Lepej. Pivčanu je nasproti stal Srb Radovan Vlajkov. Oba sta v prvem nastopu podrla po 650 kegljev. Član Triglava je po dobrem začetku v drugem nizu z igro nekoliko padel. Toda v zadnjih dveh nizih je bil veliko boljši in je prišel do zmage po kegljih (634:619). Našega Mateja zdaj čaka »veliki Vili« Vilmoš Zavarko, kar verjetno pomeni, da bo to konec prvenstva za našo moško reprezentanco.



Danes bodo na sporedu tekme osmine finala in potem še četrtfinalni boji. Dve zmagi bosta že prinesli medaljo.

Galerija

Članki iz rubrike