volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

mš
0 29.04.2022 14:41:48

Pred novimi izzivi

ŠZS
Pretekli konec tedna je v prostorih Šahovske zveze Slovenije v Ljubljani potekal redni letni občni zbor, na katerem je sodelovalo 38 predstavnikov klubov in društev.

Vsi so enoglasno potrdili poročilo o delovanju v prejšnjem letu, ki ga je predstavilo vodstva zveze, poleg tega pa je bil sprejet volilni pravilnik zveze in dopolnjen poslovnik o občnem zboru. V bolj slovesnem delu je predsednik ŠZS dr. Milan Brglez podelil deset priznanj za dosežke na tekmovalnih in drugih področjih šahovskega udejstvovanja. Najvišje podeljeno priznanje je bila tokrat srebrna plaketa ŠZS, ki jo je prejel FIDE mojster, trener in avtor Anton Praznik za svoj izjemen prispevek pri vzgoji mladih šahistov in na področju šahovske publicistike.

obcni zbor šzs
ŠZS



Zadnje leto je bilo največ pozornosti seveda namenjene organizaciji dveh velikih mednarodnih tekmovanj na naših tleh, ekipnega in nato še posamičnega evropskega prvenstva, ki sta potekala v Termah Čatež novembra lani oziroma marca in aprila letos. Oba sta bila kljub zahtevnim okoliščinam izvedena na zelo visoki ravni, po koncu dveh velikih projektov pa je čas za nove cilje.

V tekmovalnem pogledu bo za članske reprezentance letos najpomembnejše tekmovanje šahovska olimpijada, ki bo konec julija in na začetku avgusta potekala v indijskem Čenaju. Kot pripravljalni ekipni turnir, namenjen predvsem uigravanju, bo naša prva ekipa članic izkoristila tradicionalni srednjeevropski pokal Mitropa, ki se v soboto začenja na Korziki. Izbranke selektorja Aljoše Grosarja bodo nastopile v praktično najboljši zasedbi, ki bo najverjetneje poleti odpotovala tudi v Indijo. Poleg naše najboljše igralke Laure Unuk na prvi šahovnici ekipo tako sestavljajo še Zala Urh, Lara Janželj, Teja Vidic in Monika Rozman. V takšni postavi bi se tokrat morale boriti za najvišja mesta, a bodo imele v izenačeni konkurenci močne tekmice predvsem v Italijankah, Madžarkah in domačinkah.

V zadnjih dveh letih od začetka pandemije so odpadla praktično vsa mednarodna mladinska tekmovanja oziroma so se preselila na svetovni splet. Letos se mladinski tekmovalni program očitno vrača v stare tirnice, prvo tekmovanje pa se prav tako začenja v soboto. Na Rodosu bo namreč potekalo svetovno prvenstvo v pospešenem in hitropoteznem šahu v kategorijah od 8 do 18 let.
Slovenska delegacija bo dobro zastopana, saj bomo imeli na tekmovanju 17 predstavnikov in predstavnic. Prvo ime naše odprave je zagotovo 17-letni Jan Šubelj, naš najobetavnejši mladinec, ki že beleži odlične rezultate tudi v članski konkurenci. Na nedavno končanem evropskem prvenstvu za člane pri nas je bil na koncu najuspešnejši slovenski igralec, pred tem pa je na turnirju v Novem Sadu osvojil tudi svojo prvo normo za naslov velemojstra. Poleg Jana bomo imeli na tokratnem prvenstvu v hitrih disciplinah sicer še nekaj igralk in igralcev, ki so se v preteklosti že izkazali z osvajanjem medalj in visokih mest na tovrstnih tekmovanjih ter lahko nanje računamo tudi tokrat.

Mladinci se bodo v Grčijo letos še enkrat vrnili julija, ko bo Solun gostil evropsko ekipno prvenstvo. Posamična svetovna prvenstva v mladinskih oziroma kadetskih kategorijah bosta septembra v romunski Mamaji in gruzijskem Batumiju, medtem ko bo evropsko prvenstvo v turški Antalyi. Kot rečeno, vrnitev tekmovanj v živo za mlade predstavlja pomemben mejnik, saj so bili v preteklih dveh letih prikrajšani za igranje na tovrstnih množičnih prvenstvih v konkurenci najboljših vrstnikov iz Evrope in vsega sveta. Tudi najboljši slovenski mladinci in mladinke imajo tako ponovno jasen tekmovalni cilj in motivacijo, da se predstavijo v najboljši luči in poskrbijo za nove odmevne dosežke.

Značke: šah, šzs

Članki iz rubrike