Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

(sm)
(sm)
1 01.12.2021 09:57:14

Rekordno v praznični teden

Slovenska ekipa na SP v Alassiu
BZS
Balinarska zveza Slovenije je včeraj praznovala dan slovenskega balinanja, ki ga bo zaznamovala z nedeljskim balinarskim spektaklom v Sežani, letos pa slavi tudi 70. obletnico svojega delovanja. Praznični teden sta z rekordnim dosežkom odprla mladca Erik Čeh in Jaka Štremfel.

Balinarska zveza Slovenije vsako leto 30. novembra praznuje dan slovenskega balinanja, v spomin na pokojnega nekdanjega predsednika Jožeta Rebca. Delegacija Balinarske zveze Slovenije se mu je včeraj v popoldanskih urah poklonila na njegovem zadnjem počivališču v Radovljici, zvečer pa je sledilo prijetno druženje s starosto slovenskega balinanja Ivanom Breznikom - Janijem.

V nedeljo slovesnost v Sežani

Balinarska zveza Slovenije bo tudi letos pripravila posebno slovesnost ob dnevu slovenskega balinanja, ki bo v nedeljo potekala v Balinarski dvorani Darka Guština v Sežani. Na slovesnosti bodo podeljena priznanja dobitnicam in dobitnikom kolajn na svetovnih prvenstvih v letu 2021 ter selektorjem in njihovim pomočnikom, posebno priznanje pa bodo prejeli tudi novopečeni svetovni rekorderji Martin Zdauc, Erik Čeh in Jaka Štremfel.

Spektakel v spletnem prenosu

Sežana bo v nedeljo v okviru praznovanja dne slovenskega balinanja gostila tudi moško člansko državno prvenstvo v hitrostnem in natančnem zbijanju, na katerem bodo nastopili praktično vsi najboljši slovenski balinarji v tehničnih disciplinah, tako da se nam obeta pravi spektakel, ki ga bo mogoče spremljati tudi v živo prek prenosa na spletni in Facebook strani Balinarske zveze Slovenije.

Slavili doma in v tujini

Predsednik Balinarske zveze Slovenije Primož Marinko je ob prazničnem nagovoru izpostavil: "Verjamem, da so tudi moji predhodniki v teh sedmih desetletjih, vse od leta 1951 dalje, doživeli in preživeli ogromno tako grenkih kot sladkih trenutkov. V zadnjih dveh letih pa se vsi skupaj srečujemo z izjemnim izzivom, ki ne vpliva samo na balinanje, temveč na naša življenja na splošno. Vesel sem, da se s tem izzivom spopadamo s skupnimi močmi, in verjamem, da bomo na koncu slavili zmago. Kljub črnim slutnjam smo v tem prazničnem letu slavili tudi številne tekmovalne zmage, tako doma kot v tujini. Slovensko balinanje je s kar 14 osvojenimi medaljami na mladinskih in članskih svetovnih prvenstvih ponovno potrdilo, da spada v svetovni vrh. Ob tej priložnosti bi še enkrat čestital reprezentantkam in reprezentantom, selektorjem in njihovim pomočnikom ter vsem ostalim, ki so bili zaslužni za uspehe na svetovnih prvenstvih v Martiguesu in Alassiju. Ob 70. obletnici smo na Balinarski zvezi Slovenije zavihali rokave in obletnico proslavili s številnimi odmevnimi dogodki."

Bogata in uspešna zgodovina

V Sloveniji se je z organiziranim športnim balinanjem začelo že v letih 1949 /50, in sicer na pobudo dr. Milka Gornika, ki sta se mu pridružila še Romeo Bassin in Avgust Petrovčič. Za vse tri balinarske navdušence lahko trdimo, da so bili pobudniki, ustanovitelji in tvorci športnega balinanja v Sloveniji in seveda tudi v bivši Jugoslaviji. Leto dni pozneje so pri takratni Fizkulturni zvezi Slovenije ustanovili prvi balinarski odbor, ki je zatem ustanovil Balinarsko zvezo Slovenije.

Osamosvojitev Slovenije je prinesla številne nove izzive. Za uspešno organiziranost zveze ima poleg številnih posameznikov največje zasluge bivši predsednik Jože Rebec, ki je bil na čelu zveze od leta 1980 in vse do smrti leta 2011. Njegovo delo je znala ceniti tudi mednarodna zveza, saj je bil leta 1997 izvoljen v izvršni odbor FIB. Krmilo balinarske zveze je leta 2011 prevzel Sandi Kofol, ki je bil leta 2013 izvoljen v izvršni odbor FIB, leta 2019 pa ga je nasledil Primož Marinko.

Z novim tisočletjem se je odprlo tretje poglavje slovenskega balinanja. Slovenski igralci in igralke v vseh kategorijah osvajajo naslove svetovnih in evropskih prvakov. Do zdaj so balinarke in balinarji osvojili 236 kolajn na svetovnih in evropskih prvenstvih ter na sredozemskih in svetovnih igrah, od tega kar 66 zlatih.

Rekordi kot po tekočem traku

Slovenske balinarke in balinarji so na svetovnih prvenstvih v letu 2021 osvojili skupno kar 14 medalj, odlično pa jim gre tudi v ligaških tekmovanjih. Konec tedna sta v 6. krogu superlige zablestela člana kobjeglavskega Agrochema Hrasta Erik Čeh in Jaka Štremfel, ki sta s 57 zadetki izenačila svetovni rekord v štafetnem zbijanju v kategoriji do 23 let.

"Z Jako sva zelo uigrana in kemija med nama je res super. Že lansko sezono sva veliko trenirala in dosegala vrhunske rezultate. Plod trdega dela in treniranja so vrhunski rezultati, kot je bil sobotni. Že v prvem krogu sva zadela 56 krogel. Vesel sem, da sva uspela izenačiti svetovni rekord, le malce pa naju je ločilo od nove rekordne znamke, saj sva bila z zadnjo kroglo malce prepozna. Če bova ohranila formo in trdo delala še naprej, lahko kmalu postaviva novo rekordno znamko," je Čeh opisal pot do rekordne znamke, Štremfel pa je dodal: "Samo vprašanje časa je bilo, kdaj bova prišla do tega rezultata. Forma sicer še ni optimalna. Ko bo, bova izboljšala svetovni rekord. Nadejava se, da bo to že v letošnji sezoni. Treniramo s polno paro, zato rezultat ni presenečenje. Celotna ekipa je zagnana in motivirana, zato smo o dobrih rezultatih še toliko bolj prepričani." 

Galerija

Članki iz rubrike