kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Darja Kapš
Darja Kapš
0 12.11.2021 12:53:44

Ob šahovnici evropskega prvenstva

Ana Srebrnič
ŠZS
S slavnostnim odprtjem se je včeraj na gradu Brežice uradno začelo 23. ekipno evropsko prvenstvo v šahu za članice in člane. Prejšnji teden smo predstavili slovenske ekipe, zdaj pa je čas za zanimive posameznike ali dogodke v okviru prvenstva.

Le nekaj ur pred odprtjem prvenstva (14.30) bo na gradu potekal zaključek fotografskega natečaja z naslovom Šah in šport 2021«. Zmagovalcem natečaja bo nekdanja slovenska šahovska reprezentantka, danes uspešna podjetnica Indira Bajt, podelila lepe praktične nagrade. Tematske fotografije si bo mogoče ogledati na spletni strani prvenstva (https://www.euroteamchess2021.eu/) ali gradu Brežice ob spoštovanju epidemioloških ukrepov.

Evropsko prvenstvo bo obiskala visoka delegacija FIDE in ECU s predsednikoma Arkadijem Dvorkovičem in Zurabom Azmaiparašvilijem na čelu. Ob športnih temah bo mogoče nadgraditi odnose med slovensko in evropsko ter svetovno federacijo ter jim predstaviti nekatere dobre šahovske prakse v Sloveniji. Visoka šahovska delegacija bo tako obiskala dolino Kolpe in sloviti šahovski kraj Stari trg, od koder izhajajo nekateri dobri šahisti. V Čatežu bo potekal tudi redni kongres ECU, ki bo letos obarvan predvolilno. Na svoj račun bodo prišli še sodniki, ki se bodo lahko udeležili sodniškega seminarja FIDE in tako pridobili ustrezne sodniške licence.

Ko že omenjamo sodnike, ne smemo mimo tega, da bo ena izmed glavne trojice sodnikov slovenska velemojstrica Ana Srebrnič. Ana ima nekaj, česar nima vsak sodnik. Je odlična šahistka, večkratna mladinska in članska državna prvakinja, velemojstrica in dolgoletna članica slovenske ženske reprezentance. Njene bogate igralske izkušnje, ljubezen do šaha in izjemno poznavanje pravil so jo izstrelili med najboljše in najbolj iskane sodnike na svetu. Dodajmo še, da je Ana kot predstavnica nežnejšega spola v privilegiranem položaju v primerjavi z moškimi kolegi. A tudi na tem področju je Ana vztrajna in pogumno utira pot svojim ženskim kolegicam v sodniških vodah. Srebrničeva se lahko pohvali, da je že sodila na mladinskih svetovnih in evropskih prvenstvih, evropskih klubskih pokalih, močnih mednarodnih turnirjih, zdaj pa jo čaka še ekipno evropsko prvenstvo na domačih tleh. In če bo Ana letos namestnica glavnega sodnika iz Grčije Takisa Nikolopulusa, bi lahko v prihodnjem letu, ko bo Slovenija gostila še posamično evropsko prvenstvo za člane, postala prva ženska kot glavna sodnica uradnega evropskega prvenstva. To bi bil zagotovo dodaten, zgodovinski dosežek tako za slovenski kot tudi ženski šah.

Članki iz rubrike