Aleksa Balašević Svet24.si

Balaševićev sin obžaluje vse, kar je storil v ...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

1715284723-172a1604-1715284697347 Necenzurirano

SD želeli rubiti vilo na Levstikovi. Han: ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Zaključek 1. sezone zaznamovale ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

(mš)
(mš)
0 21.10.2021 10:24:48

Rusi favoriti v obeh konkurencah

Sergej Karjakin
FIDE
Od odprtja šahovskega evropskega ekipnega prvenstva v članskih konkurencah, enega največjih mednarodnih tekmovanj na naših tleh letos, nas ločijo le še trije tedni.

Pri članih je prijavljenih 39 ekip, pri članicah pa 31. Znane so že tudi sestave reprezentanc, kar nam omogoča prvi vpogled v potencialna razmerja moči v boju za najvišja mesta in možnosti naših izbranih vrst. Povprečni rating pred začetkom tekmovanja v obeh konkurencah na mesto največjih favoritov postavlja Rusijo, ki hkrati tudi brani dvojno zlato iz gruzijskega Batumija, kjer je prvenstvo potekalo pred dvema letoma. Pri moških ne bo zmagovalca kandidatskega turnirja in izzivalca svetovnega prvaka Jana Nepomnjaščija, ki bo le nekaj dni po koncu prvenstva začel dvoboj proti Magnusu Carlsenu. Na čelu ekipe bo namesto njega izkušeni Sergej Karjakin, ki je Carlsena v dvoboju neuspešno izzval pred petimi leti. V New Yorku je aktualni svetovni prvak ubranil svoj naslov, a šele po podaljšani igri. Ob Karjakinu bodo tokrat štirje mlajši kolegi, dva med njimi, Danil Dubov in Kiril Aleksejenko, pa sta bila tudi člana zlate ekipe izpred dveh let.

Njihovi glavni tekmeci naj bi bili po pričakovanjih Azerbajdžanci z dvema elitnima igralcema iz svetovnega vrha, Šakrijarjem Mamedžarovom in Tejmurjem Radžabovom. Generacija na čelu z njima se ponaša že s tremi naslovi z evropskih ekipnih prvenstev iz let 2009, 2013 in 2017. Tretja reprezentanca s povprečnim ratingom nad 2700 točk pa je Francija. Ob Maximu Vachierju Lagravu in Etiennu Bacrotu je ekipa letos močno okrepljena, saj bo zanjo prvič nastopil v Iranu rojeni mladi zvezdnik Alireza Firouzja. Osemnajstletnik se je pred kratkim celo prebil v najboljšo deseterico na svetu, z njim v postavi pa so se apetiti Francozov za najvišja mesta brez dvoma močno povečali. Omenjene tri reprezentance na papirju izstopajo, a kot vedno gre pričakovati napet in nepredvidljiv obračun za najvišja mesta, v katerega se nedvomno lahko vmešajo tudi druge države, na primer Poljska, Nizozemska, Anglija, Ukrajina ali Nemčija.

Pri dekletih so Rusinje še občutnejše favoritinje in daleč pred vsemi po povprečnem ratingu. Še bolj zgovorno v njihovo korist kažejo zadnji rezultati, saj so slavile na zadnjih treh evropskih prvenstvih, letos pa so že osvojile prestižno lovoriko na svetovnem ekipnem prvenstvu pod okriljem FIDE. Na čelu z Aleksandro Gorjačkino, ki ima med aktivnimi igralkami najvišji rating na svetu, in najboljšo mladinko Polino Šuvalovo ter ob podpori treh izkušenih ekipnih igralk, Katerine Lagno, Aline Kašlinskaje in Valentine Gunine, bi bilo vse drugo kot njihova nova zmaga zares prava senzacija. Njihove največje izzivalke naj bi bile po pričakovanjih Gruzijke s tradicionalno močno ekipo, ki je bila Rusinjam najbližje že na zadnjih dveh prvenstvih. Druge ekipe so na papirju slabše, tako da za tretjo stopničko zares ni več izrazitih favoritinj.

Slovenija bo kot gostiteljica nastopila z vsaj dvema ekipama v obeh konkurencah. Prva ekipa pri moških, večinoma sestavljena iz standardnih nosilcev igre v zadnjih letih z našim najboljšim igralcem Luko Leničem na čelu, je pred tekmovanjem postavljena na rob prve polovice prijavljenih. Pred dvema letoma je bila pred zadnjima dvema krogoma v boju za najvišja mesta, a je po porazih v dveh težkih dvobojih s sosednjo Hrvaško in Azerbajdžanom nato zasedla še vedno solidno petnajsto mesto. Naši na nekaj podobnega upajo tudi letos, ob boljšem zaključku pa morda celo na prodor v prvo deseterico. Drugo moško ekipo sestavljajo mladi igralci, ki naj bi vajeti reprezentance prevzeli po slovesu starejše generacije. Na prvi šahovnici bo naš najperspektivnejši mladi igralec Jan Šubelj, ki je sicer že nastopil tudi v naši najmočnejši izbrani v vrsti. Tokratni nastop bo zanj predvsem priložnost, da se pomeri z nekaterimi najmočnejšimi evropskimi igralci.

Tudi naša prva ekipa pri članicah je glede na povprečni rating na sredini med prijavljenimi reprezentancami. Kot omenjeno, so reprezentance pod vrhom med seboj precej izenačene, kar tudi našim omogoča, da se ob ugodnem razpletu prebijejo na rob deseterice. Za ta podvig bodo potrebovale dobro formo naše prve igralke Laure Unuk in pomoč njenih soigralk, ki so se vse s posamičnimi predstavami letos že nekajkrat izkazale. Zala Urh je tako pred kratkim presegla ratinško mejo 2300 točk in s tem postala naša druga šahistka, od naslova velemojstrice pa jo loči le še ena norma. Naša druga ekipa članic bo mešanica izkušenosti in mladosti, na njenem čelu pa bo velemojstrica Jana Krivec, ki se ponaša z največ naslovi državne prvakinje in nastopi za člansko reprezentanco.

Slovenske reprezentance bodo podrobneje predstavljene v naslednjem prispevku. 

Članki iz rubrike