stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

fzs
fzs
0 21.07.2021 09:55:59

Matej Rožič Mavrič, prvi predsednik Footgolf Zveze Slovenije: Lipica je idealna za razvoj footgolfa na Primorskem

Marko Kremžar, Matija Brodnjak, Dejan Zavec, Roni Dovžak in Matej Rožič Mavrič leta 2014 na konferenci Sporto
fzs
Matej Rožič Mavrič, dolgoletni slovenski nogometni reprezentant z bogato mednarodno kariero, je bil prvi predsednik Footgolf zveze Slovenije, ki so jo leta 2017 ustanovili footgolf klubi Obala, Ptuj in Bovec.

Pirančan, ki je svoj dom našel v Novi Gorici, kjer je še vedno aktiven kot trener mlajših selekcij, se po napornih vodstvenih nogometnih funkcijah v Kopru in Novi Gorici spet vrača v svet footgolfa, za katerega pravi, da je odlična dopolnitev nogometu in je namenjen vsem generacijam ljubiteljev okroglega usnja. Družinski človek, oče dveh nogometašev, navdušen golfist, ljubitelj vin in kulinarike, idejni vodja številnih športnih dogodkov pod blagovno znamko Smukec – nogometna šola za življenje, se zaveda potenciala footgolfa in si želi footgolf igrišča na Primorskem. Lipica, kjer je zdaj prenovljeni hotel Maestoso, ima izjemne pogoje, da v prihodnje razvija tudi footgolf ter s tem poveže severno in južno Primorsko z izjemno zanimivo aktivnostjo, ki bi pripeljala številne domače in tuje navdušence footgolfa v svetovno znani svet lipicancev.

Kakšni so bili začetki razvoja footgolfa v Sloveniji, kjer ste tudi vi odigrali pomembno vlogo po koncu svoje aktivne nogometne kariere?

Vsak nogometaš po koncu svoje kariere želi ohraniti stik z nogometno žogo. Mislim, da je footgolf kot oblika hitro rastočega športa optimalna rešitev za nadaljevanje aktivnega nogometnega druženja. Sam nisem dolgo okleval po tem, ko mi prijatelj Matija Brodnjak s Ptuja predstavil to zanimivo in realno izvedljivo idejo. Preprosto se mi je zdela zelo smiselna ideja, ki bi bila v Sloveniji, ki ima več kot 15 čudovitih golf igrišč, zelo pametna dopolnitev golfu. Sam sem golfist, vendar ko smo se skupaj z Matijo in prijateljem iz Pirana Ronijem Dovžakom srečali na Obali, smo hitro našli skupno točko, da lahko čudovite golfske zelenice dolgoročno nadgradimo s footgolfom, ki ga lahko igrajo ženske in moški od mladosti do poznih zrelih let. Na golf igrišču footgolfisti ne povzročamo poškodb trave, etiketa obnašanja in večina pravil pa je v skladu z golfom. Verjeli smo, da lahko enkrat tedensko komplementarno razvijamo razvoj tega športa in najprej naredimo primorsko-štajersko footgolf navezavo. Sledila je novembrska tradicionalna konferenca Sporto leta 2014 v Portorožu, kjer smo po koncu dogajanja v družbi Marka Kremžarja, s katerim se poznamo iz časa bivanja nogometne reprezentance na Ptuju, in Dejana Zavca, našega boksarskega šampiona, sklenili, da gremo v realizacijo skupne ideje in da dolgoročno footgolf umestimo na zemljevid Slovenije. Z Matijo in Ronijem smo obiskali Zagreb, kjer so že imeli prvo igrišče, ter Kisoroszi na Madžarskem, ki je leta 2012 gostil tudi prvo svetovno prvenstvo. Josip Gaurina iz Zagreba in Gabor Gelencser iz Budimpešte sta bila naša prva sogovornika, ki sta nas usmerjala. Gabor, ki je bil zadnja leta tudi predsednik svetovne footgolf zveze FIFG, je načrtoval naše prvo footgolf igrišče na Ptuju in nam dajal smernice, kako se lahko pride do sprejema v FIFG. Sledil je prvi obisk mednarodnega turnirja na Slovaškem, kjer sva si z Matijo ogledala tudi organizacijsko raven footgolf turnirja in odigrala 18 lukenj. Čez dober mesec smo imeli na Ptuju zeleno luč za izkop 18 lukenj; pri tem se je treba zahvaliti direktorju golf igrišča Ptuj Jerneju Lončariču, ki je idejo footgolfa podpiral od začetka, čeprav se je marsikomu zdela utopična. V začetku junija smo s skupnimi močmi, sponzorji in ogromno vloženega dela izpeljali promocijski turnir FIFG na Ptuju, kjer smo imeli tudi že footgolfiste iz Madžarske in Hrvaške. V času priprav na turnir smo dobili informacijo, da se tudi v Bovcu razvija footgolf, in z velikim veseljem smo na naš turnir povabili tudi Andreja Manfredo, da bi skupaj nadaljevali razvoj footgolfa. V nadaljevanju delovanja smo se povezali z Bovcem in šli v smeri vzpostavitve Footgolf zveze Slovenije.

785-22-rozic mavric
Matej Rožič Mavrič na promocijskem turnirju na Ptuju
fzs

Kako gledate na svoje predsedovanje novoustanovljeni Footgolf zvezi Slovenije v letu 2017, ki zdaj združuje že kar šest klubov?

Vsak začetek pomeni ogromno usklajevanj, kljub vsemu pa mislim, da smo šli pravo pot. Najprej smo leta 2017 premierno izpeljali slovensko footgolf ligo, ki je bila prvotno na Ptuju, v Šempetru pri Novi Gorici, kjer je bilo tudi naše igrišče, ki ga zdaj žal več ni, ter Bovcu. Sledili so še klubi v Pomurju, Ljubljani in Olimju, zdaj imamo že odlično bazo za bolj množičen razvoj footgolfa. Aktivni smo na rekreativni, tekmovalni in teambuilding ravni. V zadnjem letu smo se začeli še bolj konkretno ukvarjati z mladino, letos bomo organizirali drugo mladinsko državno prvenstvo v footgolfu. Imamo vzpostavljen red glede tekmovanj in kot člani naših klubov lahko igramo turnirje po vsem svetu. V mojem mandatu smo kot Slovenija prvič nastopili na SP v Marakešu, kjer smo lahko spoznali moč footgolfa. Slovenija ima izjemno lego v Evropi in footgolf bo v navezavi s številnimi povezavami po Evropi in svetu organsko rasel tudi pri nas. Naše večdnevne mednarodne turnirje obišče tudi veliko tujcev, ki pri nas uživajo v kulinariki in turistični ponudbi. Svoj prispevek zvezi je s svojim delom nadgradil Aleks Kravanja, ki je za mano prevzel dvoletni mandat vodenja zveze. Trenutno jo uspešno vodi Damijan Turk, ki s svojim delom in mednarodnimi povezavami odlično vpliva na razvoj footgolfa v Sloveniji. Čez dve leti vodenje zveze prevzema Matija Brodnjak, ki pa je že zdaj v tesnem organizacijskem stiku s predsednikom in vsemi predsedniki klubov, da se razvojna pot pelje v smeri pridobitve statusa nacionalne športne panožne zveze pod okriljem OKS. Dolgoročni cilj svetovne footgolf zveze FIFG, ki je trenutno med članicami GAISF Observer (opazovalec GAISF), je umestitev footgolfa kot olimpijske discipline, kar pa bo še dodaten impulz v smeri prepoznavnosti.

785-22-stiri
Matej Rožič Mavrič, Dejan Zavec, Tim Matavž in Andrej Manfreda na promocijskem footgolf turnirju FIFG na Ptuju
fzs

V tem tednu se na Lokvah pri Novi Gorici odpirajo nove športnorekreacijske vsebine v smislu multigolf poligona, kjer bodo lahko družine in posamezniki preizkusili osnove footgolfa, disk golfa in golfa.

Izjemno sem vesel, da se na višje ležečih Lokvah (930 m) pripravlja nadgradnja obstoječih vsebin z multigolfom, ki pa so šele začetek bolj kompleksne zgodbe razvoja športnega turizma. Na Lokvah se je pogosto v času bazičnih priprav pripravljala tudi Tina Maze. Simon Rosič, sicer podžupan Noge Gorice in soustvarjalec nogometnega projekta Smukec, je zelo naklonjen razvoju športnega turizma. V navezavi s turističnimi partnerji ter Zavodom za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina verjamem v novo uspešno povezano zgodbo z goriškega konca.

Roni Dovžak, Matej Rožič Mavrič in Miha Jarc
Roni Dovžak, Matej Rožič Mavrič in Miha Jarc
fzs

Ste navdušen golfist. Vaše domače golf igrišče je Lipica, kjer so tudi želje po nadgradnji po integraciji footgolfa.

Najraje igram golf v Lipici, ker mi ustreza z več vidikov. Celostna turistična ponudba v Lipici zelo raste in zdaj je z renovacijo hotela Maestoso še bolj zanimiva. Lipica je ponos Slovenije in pomembno je, da lahko s ponosom pripeljemo svoje prijatelje v prostore svetovno znane Kobilarne Lipica. Golf igrišče ima dolge in prostrane luknje, kraški svet pa daje igrišču dodano vrednost v smeri celoletne možnosti igranja in uživanja v kraških dobrotah. Primorci imamo Lipico relativno blizu in to je seveda zanimivo tudi za footgolf. Pridobitev footgolfa v Lipici bi za Primorce, ki smo veliki ljubitelji nogometa, pomenila veliko, saj bi povezali severno in južno Primorsko ter tudi Italijo, kjer je veliko footgolfistov. Footgolf klub Obala bi lahko postal podaljšana roka organizatorjem prireditev, ki bodo lahko footgolf vključili v svoje programe ob organizaciji poslovnih dogodkov. Enostavnost igre in faktor zabave za ženske in moške sta zelo pomembna atributa za uspešno izvedbo poslovnega druženja. Kot nekdanji nogometaš pa bi si želel footgolf tudi na Brdu pri Kranju, kjer je ob nogometnem nacionalnem centru čudovito golf igrišče, ki bi prav gotovo še bolj zaživelo v kombinaciji s footgolfom.

Četrti krog slovenske footgolf lige 2021 – Olimje
V soboto, 24. julija, bo na golf igrišču Amon v Olimju odigran četrti krog SFL 2021.
Ta bo zelo zanimiv, saj se po njem zaključi obdobje kvalificiranja za nastop na EP v footgolfu,
ki bo konec septembra v mestu Bük na Madžarskem. Čaka nas zelo zanimiv turnir, ki bo potrdil
15 udeležencev za pot na Madžarsko.
Galerija

Članki iz rubrike