favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

psno
psno
0 28.06.2021 12:38:04

Izraz 'ne zmorem' ne obstaja

ZŠIS-SPK
Sandi Novak, 47-letni slepi maratonec in udeleženec paralimijskih iger, je sklenil športno pot. Na zadnjih paralimpijskih igrah v Riu de Janeiru 2016 je Novak v maratonu osvojil osmo mesto.

"Maraton se začne pri 30, 35 kilometrih. Pri 21. in 30. kilometru ne smeš biti utrujen, si pa lahko utrujen v zadnjih dveh kilometrih," je ob slovesu od tekmovanj na novinarski konferenci povedal slepi maratonec Sandi Novak, ki je po 13 letih končal svojo bogato športno pot.

"V življenju izraz 'ne zmorem' ne obstaja. Vsaj zame ne, pa tudi za vas ne sme obstajati. Ob pomoči prijateljev in dobrih ljudi je vse mogoče. Jaz pa sem še malce trmast. Predvsem pa vsem svetujem, da se več pogovarjate," je v Domu oddiha ZDSSS Okroglo na Gorenjskem svoj športni in življenjski motiv predstavil Novak.

Januarja je v spremstvu slovenskega rekorderja v maratonu Romana Kejžarja in Martina Pintarja pritekel do norme za Tokio s časom 2:59,56. A igre so prestavili za eno leto, letos pa je postalo jasno, da bo imela Slovenija na voljo le eno kvoto v paraatletiki. Kandidata sta bila dva, ob Novaku jo je dosegel tudi metalec diska Henrik Plank. Komisija za tekmovalni šport pri Zvezi za šport invalidov Slovenije – Slovenskem paralimpijskem komiteju pa je nazadnje na podlagi rezultatov odločila, da na igre v Tokio letos potuje Plank.

Sandiju Novaku se je pred 16 leti življenje drastično spremenilo, ko je v nesreči oslepel. Prej je delal kot mizar, potem pa je postal vrhunski parašportnik. Po nesreči je priložnost našel tudi v društvu Korak, kjer pomagajo ljudem z možganskimi poškodbami. "S tekom spravim iz sebe vso agresijo, ki se nabere v meni. Med njim in z njegovo pomočjo rastem tudi mentalno, prija in godi mi," je razkril Novak.

Njegovo kariero je zaznamovalo sodelovanje s trenerjem Romanom Kejžarjem, ki je po koncu Novakove športne poti že našel tudi nove slepe tekače, ki bodo nadgradili njegovo zgodbo. Novak pa je opozori tudi na Primoža Černilca, ki je vsa ta leta v njegovi ekipi skrbel za logistiko.

Novak je v karieri nastopil na petih ljubljanskih maratonih; odtekel je tri maratone v Dubaju, štiri v Londonu, enega pa v Berlinu in Hannovru. V teh letih je nastopil na 15 polmaratonih. Na svetovnem prvenstvu v Lyonu je leta 2013 zasedel sedmo mesto v maratonu, 2014. pa je bil na EP v Walesu četrti na 5000 metrov.

"Načrtov imam precej, zagotovo bom šel še na kakšno tekmovanje, meril se bom tudi z videčimi veterani. Več bom igral showdown in kegljal. Zagotovo pa bom šel tudi večkrat v hribe; septembra 2019 sem bil na Triglavu, ambicij mi ne manjka," je Novak razkril načrte po koncu poklicne športne poti, med katero je ponosno nosil dres Slovenije in zastopal barve Zveze za šport invalidov Slovenije – Slovenskega paralimpijskega komiteja.

"Do Sandija gojim pozitivne občutke. Za vse nas je bil vedno simbol navdiha. V zrelih letih se je poškodoval. A kljub tej poškodbi je s trmo in vztrajnostjo dosegal vrhunske rezultate! Dobro se spomnim maratona v Dubaju, povsem je bil izčrpan in še danes ne vem, od kod je vzel to energijo in moč. Vse nas je navdušil. Pri nas imamo kar nekaj vrhunskih parašportnikov, a tako neizprosnih do sebe prav gotovo ne! Sandi je bil kavelj, korenina, ki je iz sebe vedno iztisnil maksimum," je povedal Damijan Lazar, predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije – Slovenskega paralimpijskega komiteja. Lazar je ob tem pozdravil dejstvo, da še naprej v parašportu ostajata trener Roman Kejžar in Primož Černilec, ki bosta skrbela za obetaven podmladek, v tem hipu pa največ obeta slepi tekač Robi Kogovšek.

"Naše društvo se ne bori za to, da bi imelo čim več članov. A če koga doleti to, kar je Sandija, mu pomagamo, da se znajde v življenju. Sandi je s svojo zgodbo zgled vsem drugim, hkrati pa tudi spodbuda, da meje niso nikoli postavljene, ampak se praviloma naredijo v nas samih," je pojasnil Emil Muri, predsednik Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Kranj.

"Hvaležen sem Primožu Černilcu, ker me je povabil v to ekipo. Prej s parašportom nisem imel izkušenj. S Sandijem sva se hitro zelo dobro ujela. Navdušil me je tudi zato, ker je bil vedno dobro volje. Na vse vedno gleda tako pozitivno. V tem času sem tudi spoznal, da morajo slepi in slabovidni narediti marsikaj, kar je za vse druge samoumevno oziroma se teh zadev niti ne zavedamo. Na tem mestu hvala vsem, ki ste pomagali Sandijevi ekipi. Lahko pa rečem, da je bil Sandi izjemen garač, vedno je dal od sebe 110 odstotkov," je dodal Roman Kejžar, Sandijev trener, ki bo še naprej ostal v parašportu, bdel pa bo nad mladimi parašportniki.

"Končuje se nepozabno obdobje, polno doživetij," pa je začel Primož Černilec, ki je Sandija od samega začetka podpiral, z njim opravil prve treninge, bil vedno vesel kave, ki jo Sandi izvrstno skuha, z njim pa je odtekel tudi prvi maraton leta 2008 v Ljubljani. V teh letih se je nabralo anekdot in zgodb. "Spomnim se polmaratona v Palmanovi. Sandi je bil še začetnik, potreboval je uro in pol, da je prišel v cilj. Tako je bil utrujen, da je bruhal v kanto za smeti. Tja je padla tudi njegova zobna proteza, ki smo jo potem iskali v smeteh," je povedal Černilec, prijatelj in podpornik, ki je bil tista opora, ki jo je Sandi po nesreči tako potreboval.

Galerija

Članki iz rubrike