Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

psno
psno
0 07.06.2021 11:03:16

Za mizo je zmanjkalo tudi sreče

Primož Kancler
psno
Še dobra dva meseca nas ločita od začetka paralimpijskih iger, ki jih bo gostila japonska metropola Tokio. Od pretekle sobote pa je znanih še dodatnih 21 potnikov v deželo vzhajajočega sonca. Druži jih dejstvo, da so si vozovnico za Tokio priborili v Laškem, kjer se je končal namiznoteniški kvalifikacijski turnir za uvrstitev na poletne paralimpijske igre.

Kvalifikacijski turnir med 3. in 5. junijem je bil sploh prvi takšen pred paralimpijskimi igrami do zdaj. To je bila še zadnja priložnost, da so si športniki v tej panogi priigrali mesto na paralimpijskem turnirju. Pa ni bilo lahko, ne športnikom ne organizatorjem. Pa začnimo pri zmagovalcih, teh, ki so si oddahnili, ker je njihov trud poplačan.

V Laškem je bilo na voljo še 21 vozovnic v prav toliko različnih kategorijah, zagotovili so si jih vsi zmagovalci: Finka Aino Sirri Maaria Tapola, Turkinja Nergiz Altinas, Britanka Susan Gilroy, Tajka Panwas Sringam, Korejka Sung Keum Moon, Norvežanka Nora Korneliussen, Madžarka Zsofia Arloy, Brazilka Jennifer Marques Parinos, Turkinja Merve Demir in Francozinja Lea Ferney ter Rusa Dimitrij Lavrov in Vladimir Toporkov, Tajvanec Thirayu Chueawong, Slovak Bojan Travniček, Britanec Jack Hunter Spivey, Italijan Matteo Parenzan, Poljak Maksim Hubert Chudzicki, Francoza Gilles De La Bourdonnaye in Clement Berthier, Ukrajinec Ivan Maj ter Japonec Koja Kato.

Turnir se je končal simbolično, da se lepše skoraj ne bi mogel! Na zadnji tekmi za zadnjo vozovnico sta se udarila predstavnika Južne Koreje in Japonske. Po ogorčenem boju, 3:2 je bilo v nizih, se je od veselja in sreče Japonec Koja Kato kar ulegel na tla Športne dvorane Tri lilije in zajokal od sreče, ob tem pa ni pozabil seči v roke poražencu. Korejec Čang Gi Kim je bil več kot dostojen konkurent. Na turnirju v dvorani Tri lilije je sicer sodelovalo 210 igralcev iz 47 držav.


Po letu in pol

Slovenija je imela na domačem tekmovanju štiri predstavnike, ki so nastope končali po drugem dnevu. Najdlje se je prebil Primož Kancler, ki je bil edini udeleženec izločilnih bojev. Andreja Dolinar, Luka Trtnik in Alen Bečirević so obstali v skupinskem predtekmovanju. "Kanclerjev nastop je lep uspeh. Dva niza proti Italijanu Matteu Orsiju, s katerim je izgubil z 1:3, sta bila zelo tesna. Če bi se vsaj en razpletel malce drugače, bi se morda tudi tekma končala drugače. Pri Trtniku je v ključnih trenutkih zmanjkala točka ali dve. Primož je pokazal odlične predstave, prav tako Andreja Dolinar. Alen Bečirević je prišel v Laško po dragocene izkušnje in jih tudi dobil," je selektor Ožbej Poročnik ocenil nastop celotne slovenske ekipe, ki je po letu in pol nastopila na sploh prvem turnirju in pokazala napredek v igri, zmanjkalo pa je tisto nekaj športne sreče.

Priznanje za organizacijo

"Organizacijski odbor se je zelo potrudil, da smo zagotovili dobre in zdrave razmere. Do danes ni bilo nobene okužbe. Veseli in ponosni smo, da je Sloveniji spet uspelo. Najtežje je bilo pridobiti dovoljenja za države, ki so zelo oddaljene ali pa kritične. Za nekatere športnike pa je bilo težko sploh dobiti dovoljenja, da so lahko šli iz svojih držav," je o izzivih koronskega tekmovanja povedal predsednik krovne zveze za šport invalidov – Slovenskega paralimpijskega komiteja Damijan Lazar.

"To je prvi tak turnir v zgodovini in mi smo bili edino upanje, da bi ga izpeljali. V mednarodni zvezi so nas prosili, da se tega lotimo. Skupaj smo preučili ukrepe in ocenili, kako bo potekalo. Z zadovoljstvom ugotavljam, da je vse bilo odlično. Slovencem žal ni uspelo dobiti tako želene vstopnice, dejstvo pa je, da je ta le ena v vsaki skupini. Priložnost bo še, treba pa bo še delati za naslednje igre," je dodal Lazar. Da je tujina zadovoljna, ker je turnir končan na tako izjemen način, smo izvedeli iz prve roke.

"Zelo smo veseli, da smo tu. Glede na okoliščine smo vedeli, da je edina možnost najti izkušene prireditelje. Morali smo iti v Laško. Imeli so veliko težav zaradi pandemije, a so vse opravili odlično," je prireditelje pohvalila tudi Petra Sörling, podpredsednica mednarodne namiznoteniške zveze.

Morda pa bo Slovenija v Tokiu le imela predstavnika, saj v krovni zvezi za parašport še vedno upajo, da bodo dobili posebno vabilo prirediteljev iger za enega tekmovalca. Več o tem pa v prihodnjih tednih.

Galerija

Članki iz rubrike