Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

(rb)
(rb)
0 31.05.2021 14:26:32

Paranamizni tenis: V Laškem 21 vstopnic za Tokio

Andreja Dolinar
PKS
Od četrtka do sobote v lov za paralimpijsko vozovnico tudi slovenski kvartet Andreja Dolinar, Luka Trtnik, Primož Kancler in Alen Bečirević.

Po odmevnih organizacijah svetovnega in evropskega prvenstva ter turnirja Slovenia Open Thermana Laško je Zveza za šport invalidov Slovenije – Slovenski paralimpijski komite pred novim, tako organizacijskim kot tekmovalnim izzivom. Med 3. in 5. junijem bomo v Laškem v Športni dvorani Tri lilije kot prvi v zgodovini gostili kvalifikacije za paralimpijski namiznoteniški turnir.


Slovenski kvartet
Kvalifikacijski turnir v Laškem bo še zadnja priložnost za udeležence, da si priigrajo mesto na paralimpijskem turnirju, v Laškem bo na voljo 21 vozovnic. V Slovenijo prihaja 226 parašportnic in parašportnikov iz 50 držav. Tekmovanje bo na sporedu od četrtka do sobote, žreb skupin bo opravljen v sredo, 2. junija, dan prej bodo prišle vse reprezentance, z jasno željo in hrepenenjem – po nastopu na paralimpskih igrah, ki se začnejo 24. avgusta v Tokiu! Slovenske barve na kvalifikacijskem turnirju v mestu ob Savinji bodo branili Andreja Dolinar, Luka Trtnik, Primož Kancler in Alen Bečirević, tekmovali pa bodo pod taktirko selektorja Ožbeja Poročnika.

"Z veseljem in odgovornostjo smo sprejeli novico, da smo bili v letu 2019 izbrani za organizatorja 1. kvalifikacijskega turnirja za paralimpijske igre v Tokiu v namiznem tenisu za športnike invalide. Posebnost tokratnega prvenstva v začetku junija bo tudi v tem, da ga bomo izvajali v času pandemije covida-19, ki narekuje še posebej težke pogoje za organizatorje športnih tekmovanj. Kljub vsem strogim zdravstvenim pogojem, ki jih je treba spoštovati, bomo poskušali športnikom zagotoviti športni spektakel, ki ga že skoraj že dve leti ni nihče v svetu uspel zagotoviti. Seveda pa prepričanje namiznoteniške krovne organizacije ITTF temelji na našem zaupanju, ki so ga vseh preteklih letih zgradil naši člani organizacijskega odbora in prostovoljci, ki so nepogrešljiv člen vsake dobre organizacije. Ob tej priložnosti se vsem deležnikom iskreno zahvaljujem, da so sprejeli vse izzive in skupaj z nami sedli na razburkano barko, ki se bo peljala skozi valove prihajajočih izzivov," pred turnirjem v Laškem razmišlja Damijan Lazar, predsednik Zveze ŠIS-SPK.

Enaindvajset vozovnic
"Na voljo bo 21 vozovnic, 21 mest na igrah v Tokiu. Kdor zmaga v svoji skupini, se uvrsti v Tokio," je pojasnil Gorazd Vecko, prvi mož britanske izbrane vrste, hkrati pa tisti, ki bdi nad organizacijo športnega dela tekmovanja v mestu ob Savinji. "Te kvalifikacije bodo zaradi koronarazmer drugačne, posebne. Igralci bodo omejeni na pot od hotelske sobe do dvorane. Ko bodo odigrali, se bodo takoj vrnili v hotel. Za vse nas bo to velik izziv. Predvsem pa moramo vedeti in še posebej spoštovati, kaj vse morajo parašportniki in parašportnice v današnjih koronačasih narediti, da sploh do Laškega pridejo," je nadaljeval Vecko.


Kampi covid-19
Laško je postalo simbol za vrhunski parašportni dogodek, ki vse nudi na enem mestu. To se je potrdilo tudi v času covida-19. Od lanske jeseni pa vse do letošnje pomladi so tu potekali trije mednarodni kampi covid-19, vodil jih je prav Vecko. Mesto ob Savinji pa nudil izjemne razmere, predvsem varno in brezhibno izvedbo. Vse skupaj je dober temelj, da bo tako tudi v času paralimpijskih kvalifikacij! "Predvsem smo hoteli dati možnost igralcem, da potujejo, da jim pokažemo, da korona ni prevzela celega sveta, da se lahko igra, trenira," je Gorazd Vecko izpostavil pomen koronakampov v Sloveniji.


Izjemni uspehi
Prav namizni tenis je tisti šport, ki je Sloveniji v preteklosti prinesel obilo veselja in ponosa. V prvi vrsti zaradi naše izjemne parašportnice Mateje Pintar Pustovrh, ki je leta 2004 kot prva Slovenka osvojila zlato paralimpijsko kolajno, bilo je na igrah v Atenah. Uspehi so se nadaljevali na evropskih in svetovnih prvenstvih (v glavni vlogi ob Mateji pa še Andreja Dolinar, v ekipnih tekmah tudi Barbara Meglič). Z njimi, uspehi namreč, pa smo v Sloveniji na Zvezi za šport invalidov Slovenije – Slovenski paralimpijski komite rasli tudi organizacijsko. Začelo se je smelo s prvim mednarodnim turnirjem Slovenia Open Thermana Laško, nadaljevalo z evropskim prvenstvom leta 2007, v zadnjih desetih letih pa smo postali zaupanja vreden partner, gostitelj največjih mednarodnih tekmovanj. Slovenia Open Thermana Laško je postal osrednji turnir v svetovnem koledarju. Zveza ŠIS-SPK je leta 2017 gostila evropsko prvenstvo, leto za tem še odmevnejše svetovno prvenstvo Spint 2018. Se je pa zveza pred dobrim mesecem dni zaradi tedanjih epidemioloških razmer odločila, da na pozno jesen premakne organizacijo in gostiteljstvo 17. namiznoteniškega turnirja Slovenia Open Thermana Laško. 

Galerija

Članki iz rubrike