hrvaška, hitri test, testiranje Svet24.si

Kako do hitrega testa na Hrvaškem in kakšne so ...

navadni gož, pulj, kokošnjak Svet24.si

VIDEO: Gasilci v Pulju iz kurnika odvlekli kače

tonin tank blato Reporter.si

Vlada se gre trumpovski kulturni boj, Matej Tonin ...

plaža Svet24.si

Opozorilo za dopustnike na Hrvaškem! Vlada ...

20170520-00780986 Necenzurirano

Janševih 28 let na čelu SDS je evropski rekord

Ja, Chef! 1 Odkrito.si

JURIJ ZRNEC: Z riževim narastkom z malinovcem ...

Saša Lendero Njena.si

Kakšna je poročna obleka Saše Lendero?

(pr)
(pr)
0 07.05.2021 10:04:11

Mastercard v programu Osmica izbral devet podjetij za sofinanciranje

Digitalna plačila mastercard
MC
Mastercard je v aprilu izbral devet podjetij, ki bodo vključena v program infrastrukturnega razvoja Osmica. Skupaj se bodo podali na pot razvoja tehnoloških rešitev, ki bodo predstavljene že to jesen.

Program Osmica namreč v prihodnjih treh letih obljublja investicijo v višini milijona evrov za tehnološki razvoj slovenskega trga in posledično rast digitalnih plačil v Sloveniji. Ta sicer beležijo vztrajno rast, po drugi strani pa kartičnih plačil ne sprejema skoraj tri četrtine vseh 143.000 malih in srednjih podjetij ter obrtnikov v državi, kar kaže na velik neizkoriščen potencial za tehnološki razvoj le teh.

Devet zmagovalnih rešitev, ki bodo zaživele to jesen

Mastercard je zainteresiranim podjetjem ponudil priložnost, da se marca prijavijo v program Osmica in predstavijo svoje predloge tehnoloških rešitev, ki naj bi bile realizirane do konca jeseni 2021. Izmed 19 zainteresiranih podjetij jih je prijavo oddalo kar 13. Predstavniki predlaganih rešitev so svoje kreativne inovacije za načrtovan tehnološki razvoj na slovenskem trgu predstavili ekipi programa Osmica v družbi Mastercard, ki je nato potrdila devet zmagovalnih predlogov. Te rešitve bodo luč sveta ugledale že to jesen.

"Trenutno smo v fazi podpisovanja pogodb, zato ne morem govoriti o konkretnih rešitvah. Vsekakor pa lahko napovemo, da nas čaka zanimiva jesen na področju razvoja digitalnih plačil in lahko pričakujemo precej novosti. Te bodo kupcem zagotovo izboljšale nakupovalno izkušnjo, predvsem tam, kjer danes mogoče niso pomislili na plačilo s kartico," je povedal Boris Turk, vodja Mastercardovega poslovnega razvoja za Slovenijo, in ob tem dodal še zanimivost: "Neposredno je z mano kontaktiralo precej malih in srednjih podjetij ter obrtnikov, ki bi si želeli biti v pilotni fazi Osmice. To resnično potrjuje naše domneve, da je na trgu precej povpraševanja po preprostih in inovativnih rešitvah sprejema plačilnih kartic."

Prijave tako domačih kot tujih podjetij

Ustvarjalci programa Osmica v družbi Mastercard so se razveselili tako prijav večjih domačih finančnih institucij kot tudi domačih in tujih alternativnih ponudnikov. "To nas navdaja z optimizmom, da bodo mala in srednja podjetja ter obrtniki imeli konkurenčno in prilagojeno ponudbo za sprejem plačilnih kartic. Največji izziv pa prijaviteljem predstavlja specifičnost novih rešitev, ki zahteva usklajevanje med tehnološkimi zahtevami in prilagoditvami poslovnih modelov," je poudaril Turk.

Vsakdo je lahko trgovec in vsaka naprava POS terminal

Cilj Mastercardovega programa infrastrukturnega razvoja Osmica je pospeševanje tehnološkega razvoja na področju inovativnih rešitev za sprejemanje digitalnih plačil, ki bodo prilagojena specifičnim potrebam malih in srednjih podjetij ter obrtnikov v Sloveniji. Število digitalnih plačil v Sloveniji zadnjih šest let narašča – leta 2019 je bila zabeležena sedemodstotna rast, ki se je leta 2020 še pospešila, saj so kupci zaradi epidemije iskali alternative tradicionalnim gotovinskim plačilom – a kljub temu kartična plačila predstavljajo le 56 odstotkov vseh digitalnih plačil. Slovenija je z dvajset in pol POS terminali na tisoč odraslih prebivalcev pod evropskim povprečjem 30 POS terminalov na enako število odraslih. In prav to praznino želi Mastercard zapolniti s tehnološkim razvojem, ki ga prinaša program Osmica.

"Novosti, ki jih bomo predstavili slovenskemu trgu jeseni, bodo prinesle prednosti tako trgovcem kot tudi kupcem. Trgovci bodo dobili prilagojene in optimalne rešitve za njihove potrebe, kar se bo odražalo v povečanju prodaje blaga in storitev. Kupci bodo zdaj imeli opcijo, da priročno in brezgotovinsko plačajo na prodajnih mestih, kjer kartično plačevanje do zdaj ni bilo mogoče," je še dodal Turk. Galerija

Članki iz rubrike