pomlad Svet24.si

Tedenski horoskop: Čas je za razmislek, kje lahko...

annie-charlotte Svet24.si

25-letnica v razmerju z dvema moškima: "Ne varam,...

ukc ljubljana m24 sr Necenzurirano

Sum prirejanja razpisov v UKC: šef IT v službo k...

hisa mojca pasek setinc mile-pl015 Reporter.si

Skrivnost elitne vile za pol milijona: kako sta si...

nika prevc Ekipa24.si

Poglejte to! Kako se je kalil veliki kristalni ...

Thomas naj bi vedel preveč Odkrito.si

Je pokojni Kingston vedel, kaj je narobe s Kate?

doncic Ekipa24.si

Uau! To je ta nora Dončićeva trojka, ki je ...

(mš)
(mš)
0 25.02.2021 11:26:58

Mladi ohranjajo dobro pripravljenost

Jan Šubelj
šzs
V tekmovalnem koledarju večinoma še vedno vlada precejšnja praznina, saj se zdi, da vsi predvsem pričakujejo pomladne in poletne mesece ter z njimi boljše razmere za izvedbo turnirjev.

Skladno s temi pričakovanji se ravna tudi Šahovska zveza Slovenije (ŠZS), ki je mladinsko državno prvenstvo s tradicionalnega termina zimski počitnic prestavila na prvomajske, člansko prvenstvo pa na začetek julija. Mladinci so tako v začetku leta ostali brez nastopa na državnem prvenstvu, kljub boljšim obetom v boju proti pandemiji koronavirusa pa so za najboljše ponovno pod velikim vprašajem tudi nastopi na evropskih in svetovnih prvenstvih, saj je težko napovedovati, ali bodo razmere v drugi polovici leta že primerne za izvedbo tako množičnih tekmovanj. Povsem mogoče je, da se bodo morali še drugo leto zapored z najboljšimi vrstniki iz Evrope in vsega sveta spopasti zgolj prek svetovnega spleta.

V obdobju, ko možnosti za nastopanje v živo in dvigovanje forme res ni veliko, naši najboljši mladinci in mladinke ob podpori ŠZS s pridom izkoriščajo predvsem obstoječo ponudbo v bližnji okolici. Naši zahodni sosednje imajo v aktualnih razmerah dobro vzpostavljen sistem odprtih in zaprtih turnirjev z nekoliko manj številčno udeležbo, a na ta način lahko zadostijo strogim predpisom za izvedbo športnih prireditev. Eden od teh poteka v Bassanu blizu Vicenze, tokratnega iz sklopa pomladanske serije, od 12. do 16. februarja, pa se je udeležilo devet naših mladink in mladincev.

Na zaprtem velemojstrskem turnirju deseterice iz sedmih držav sta nastopila državna prvaka iz lanskega leta v kategoriji do 18 in 16 let, Jaka Brilej in Jan Šubelj. Slednji je naš najobetavnejši mladi igralec z največjim potencialom in je že debitiral tudi v članski izbrani vrsti. Tokrat se je z dobro igro in drugim mestom še bolj približal velemojstrski ratinški znamki 2500 točk. Norme za ta naziv sicer ni dobil, usoden za to pa je bil že poraz v drugem krogu proti belgijskemu vrstniku Dardhi, ki je na koncu zmagal s pol točke prednosti pred Janom in hkrati osvojil želeno normo. Razen omenjenega poraza je Jan prikazal dobre predstave in se že v bližnji prihodnosti nedvomno lahko nadeja novih, še odločnejših korakov v smeri velemojstrskega naslova.

Jaka Brilej je v močni konkurenci končal na sedmem mestu, navdušil z zmago proti domačemu velemojstru Bassu in izpolnil ratinške pogoje za naslov FIDE mojstra. Začetek je bil sicer še boljši, a je nato nekoliko popustil, še vedno pa presegel svoje izhodiščno mesto.

Ostali naši predstavniki so igrali na odprtem turnirju z 32 udeleženci iz desetih držav. Izvrstno je nastopila Zala Urh, ki je končala na delitvi drugega mesta, po dodatnih kriterijih pa na petem. Začela je šele kot 16. nosilka, uspešno igrala z zelo močnimi nasprotniki, tudi ona premagala velemojstra in pridobila več kot 40 novih ratinških točk. Zelo malo ji je zmanjkalo do norme za velemojstrico, kar bi ji skoraj zagotovo uspelo, če bi izkoristila veliko priložnost v partiji proti poznejšemu prepričljivemu zmagovalcu, češkemu velemojstru Platu. Velik del partije je držala prednost, ki bi morala zadostovati za zmago, a kot da se je ustrašila uglednega tekmeca, ji nikakor ni uspelo zadati odločilnega udarca, kar je nasprotnik izkoristil in prišel do preobrata. S pridobljenimi izkušnjami bo Zala v prihodnje lahko izkoristila več tovrstnih priložnosti, to pa je odličen obet za njen nadaljnji napredek in žensko reprezentanco, v katero trenutno zagotovo spada.

Dobro ali solidno so svoje priložnosti za nabiranje dragocenih izkušenj izkoristili tudi ostali naši igralci in igralke. Poleg izkušenj pa sta si obetavna štirinajstletnika Andraž Gregorič in Rudi Olenik Čampa pridobila še precej novih ratinških točk. Serija turnirjev pri naših zahodnih sosedih se bo nadaljevala tudi v prihodnji mesecih, z njo pa bodo imeli slovenski tekmovalci nove priložnosti, da začetek uradnih tekmovanj kljub vsemu pričakajo pripravljeni in uigrani. 

Značke: šah, turnirji, šzs

Članki iz rubrike