testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

merkur 1 Svet24.si

Intuitivni čas retrogradnega Merkurja obrnimo ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

(šh)
(šh)
0 07.01.2021 12:19:37

Družina zaradi nje v mehurček

Zala Trtnik
GZS
Zala Trtnik je 14-letna članica Športnega društva GIB Šiška iz Ljubljane, kjer trenira že od drugega razreda osnovne šole.

Njena prva trenerka je bila Tjaša Ašanin Gole, medtem ko je pri svojem zdajšnjem trenerju Urbanu Severju začela trenirati pri desetih letih. S treningi je začela po tem, ko so v šoli imeli predstavitev gimnastike. Predstavitev so naredile trenerke koprskega gimnastičnega društva Salto. Zala je tako čez teden obiskovala vadbo v Škofljici, za konec tedna pa se je vozila na treninge na Obalo, nakar je Urša Jakin, alfa in omega Salta, Zali predlagala, naj se včlani v ljubljanski klub in treninge nadaljuje tam.

Zala prihaja iz družine, ki je zelo predana športu. Starejša sestra se rekreativno ukvarja z več športi, mlajša sestra trenira plavanje, mlajši brat smučarske skoke, medtem ko njen oče teče maratone. "Tiste ta dolge, ultra maratone," je dodal trener Urban.

Zala je zelo osredotočena na gimnastiko. Da so njen nastop na evropskem prvenstvu vzeli zelo resno tudi doma, kaže dejstvo, da je celotna družina prostovoljno naredila mehurček že več tednov pred evropskim prvenstvom. Kot je v preteklem letu postala praksa tudi v drugih športih, je pozitiven izvid na covid-19 pomenil prepoved nastopa na tekmovanju. Starša sta delala od doma, sorojenci so nadaljevali z izobraževanjem na daljavo, prav tako pa je bila odpovedana njihova športna dejavnost. Omejili so tudi vse stike s preostalimi člani družine in prijatelji. "Verjamem, da so se po mojem odhodu lahko sprostili," je Zala dodala v smehu.

Slovenski mladinci in mladinke so se zgolj nekaj tednov pred evropskim prvenstvom znašli pred zaprtimi telovadnicami, ko jim je bilo onemogočeno nadaljevanje pripravljanja na njihovo prvo in v lanskem letu edino veliko tekmovanje. Na Gimnastični zvezi Slovenije so za te športnike uspeli poskrbeti tako, da so zanje organizirali priprave v mehurčkih. Mladinke so tako v začetku decembra odpotovale na zaključne priprave v Osijek, nato pa potovale v Mersin.

Priprave v Osijeku so Zali zelo ustrezale, čeprav je priznala, da so bile tudi malce stresne. "Vseeno je bilo bolj stresno tekmovanje," je sramežljivo dodala. Znana je kot tekmovalka, ki na tekmah ne dela napak. "Zanjo je značilno, da napreduje iz tekmovanja v tekmovanje. Žal je bilo zanjo v letu 2020 prvo in tudi edino tekmovanje evropsko prvenstvo, tako da verjamem, da bi z nekim normalnim ritmom lahko tekmovala še boljše, toda to je bila žal realnost preteklega leta," je Urban sprijaznjen z realnostjo.

Najraje na parterju

Napaki navkljub je Zala v Turčiji dosegla zgodovinski uspeh. Kot prva slovenska mladinka se je uvrstila v finale na posameznem orodju. Tega si je priborila z vajo na parterju, kjer je v finalu potem dosegla za slovensko gimnastiko izjemno peto mesto. Bila je tudi blizu finala na preskoku, kjer je bila prva rezerva. Pri željah za prihodnje je tiha, a sanja velike sanje. Najprej si seveda želi, da bi se končala epidemija, da lahko normalno nadaljuje s treningi, medtem ko se v prihodnje vidi na olimpijskih igrah.

V društvu iz Šiške se je okoli trenerja zbrala kakovostna skupina športnic, del katere je tudi Zala. Urban pravi, da je ravno zaradi teh deklet treniranje lažje, ker so vse enako motivirane in zbrane na treningih. Gimnastiko ima rada, ker si lahko postavlja cilje, ki jih potem izpolnjuje. Najraje tekmuje na parterju, medtem ko je bila njena doslej najljubša tekma pred dvema letoma v Rusiji. "Zelo dobro sem tekmovala, zato mi je bila všeč," je v smehu dodala.

Trener tudi rocker

Oba, tako Zala kot Urban, sta predstavnika novega vala v slovenski gimnastiki. Urban pa ni poznan zgolj v športnih krogih. Je namreč pevec in kitarist slovenske rock skupine Los Ventilos, ki je znana kot ljubljanski prvak pop-rock scene. In kaj Zalo po njegovi oceni dela tako uspešno? "Ne glede na to, kakšen dan je, dober ali slab, vedno da vse od sebe. Sam moram biti tisti, ki jo mora držati nazaj, da se osredotočimo na dobre ponovitve. Obenem je zbrana od prvega trenutka na treningu in takšna ostane vse do odhoda. Njena največja prednost je, da nima slabih ponovitev. Kar je pri njej neverjetno, je to, da se še nisva začela učiti prvine, ki bi bila zanjo prezahtevna, da ne bi delala na njenem izpopolnjevanju."

"Najprej si želim popraviti napake z evropskega prvenstva," je Zala odgovorila na vprašanje, kaj si želi v letu 2021. Z nastopom na prvenstvu ni najbolj zadovoljna, ker pri sebi dobro ve, da je bila zelo dobro pripravljena in da peto mesto ni dejanski pokazatelj njenega znanja. Trener je dodal, da imata zaradi tega oba nekaj neporavnanih računov, a da verjameta, da jih bosta lahko poravnala v kratkem. Glede na njun zelo dinamičen odnos in zelo zrel pristop obeh verjamemo, da jima bo to uspelo v kratkem. Zala je tako postala izjemno prijetno in brez dvoma največje pozitivno presenečenje zelo zahtevnega leta 2020. 

Galerija

Članki iz rubrike