stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

gu
gu
0 01.10.2020 10:27:49

Matej Marušič v telovadnici nima strahospoštovanja: Z devetimi šivi na glavi

GZS
Če mislite, da je zgovornost lastnost, ki jo lahko pripišemo zgolj pripadnicam nežnejšega spola, vam toplo priporočamo pogovor s telovadcem Matejem Marušičem, članom Športnega društva Narodni dom.

Matej trenira že osem let, nad njegovim razvojem pa bdi trener Igor Ivanuš. Je član slovenske reprezentance v mlajših kategorijah in pri gimnastiki pa mu je najbolj všeč to, da s časom vedno bolj obvlada svoje telo, tako da z motivacijo nima težav. Preizkusil se je tudi v judu, vendar ga je na koncu bolj prepričala gimnastika, obenem pa se z njo ukvarja tudi njegova tri leta starejša sestra Pavlina, sicer članica ŠD GIB Šiška.

Gimnastika je zanj zanimiva zato, ker vedno delaš nekaj drugega in tako ne zapadeš v rutino, obenem pa je tudi nekakšen adrenalinski šport. Vsak dan lahko izboljšuješ svoje spodobnosti na šestih različnih orodjih in tvoj vsakdan je raznolik.

Pohvalil je fante v svoji skupini, v kateri se dobro razumejo, hkrati pa se ne spreminja preveč. Matej pravi, da med njimi ni tekmovalnosti; morda se pojavi zgolj občasno po končanem tekmovanju, vendar so hitro spet prijatelji, saj kljub vsemu veliko časa preživijo skupaj.

Pri vprašanju o dosežkih ne govori o osvojenih mestih na tekmovanjih – četudi že posega po prvih mestih –, temveč o osvojenih elementih, da bo boljši, ko bo starejši, saj se v gimnastiki vidi tudi v prihodnje.

Prijatelje ima povsod, tako v telovadnici kot v šoli. Tam ga najbolj zanima kemija, ki se mu zdi zabavna. Kot osmošolec se že spogleduje z nadaljevanjem izobraževalnega procesa. Zanima ga vpis na gimnazijo, ker še ne ve točno, kateri poklic si želi opravljati, vendar pa zanimanje za kemijo predstavlja izhodišče za naprej.

Poleg gimnastike ga zelo veselijo igrice, med njegovimi najljubšimi pa sta Minecraft in Fortnite. Pri njih se mu zdi pomembno, da ga sproščajo in obenem zabavajo. Doma proti tovrstnemu preživljanju prostega časa za zdaj nimajo nič, saj so njegove ocene dovolj dobre, se pa zaveda, da bi se to lahko hitro spremenilo, če bi se te poslabšale.

Četudi sta s sestro v različnih klubih, mu je v ŠD Narodni dom všeč, saj je tu več fantov, kar je primernejše za njegove treninge. Trenutno mu je najbolj všeč drog, saj se na njem lahko naučiš veliko novih elementov ter je zanimivo in gledljivo orodje, vseeno pa kot vsi mladi telovadci v osnovi trenira mnogoboj. Pojasnjuje, da tudi če padeš, je na treningu vse varno, obenem pa ti adrenalin pomaga, da iz sebe iztisneš nekaj več. Strah občuti zgolj poredko, ko pa se pojavi, ga poskuša odmisliti.

Treningi so zanj lažji, ker se na njih ne obremenjuje z morebitnimi napakami, vendar pa so tekme zabavnejše, saj na njih srečuje svoje prijatelje iz Slovenije in tudi zunaj njenih meja.

Reprezentančni trening


Pretekli vikend je v Rušah potekal reprezentančni trening mladinske reprezentance, in čeprav so bile reprezentančne priprave v tujini, ki se jih je zelo veselil, odpovedane, jih z veseljem pričakuje prihodnje leto.

Pri vzornikih na prvo mesto postavlja Saša Bertonclja, ki v ljubljanskem gimnastičnem centru trenira zgolj občasno, saj uporablja tudi telovadnico domačega društva v Škofji Loki. Matej zanj pravi, da je izjemno vztrajen ter zelo natančen in dosleden pri delu. Pri elementih ima priložnost opazovati telovadki Tejo Belak in Tjašo Kysselef, ki ju lahko vedno prosi za nasvet ali pomoč. Pri vprašanju, ali do starejših športnikov goji strahospoštovanje, je zatrdil, da ne in da je telovadnica zanj varen prostor.

Za trenerja Igorja Ivanuša meni, da je dober, četudi se zna nanj razjeziti, še posebej takrat, ko se preveč pogovarja. Skupina se zelo dobro razume, včasih celo tako dobro, da se morajo zaradi preobsežnih pogovorov raztegovati ločeno. Starši ga zelo podpirajo in prihajajo na vse tekme, kar je ob dveh telovadcih v družini kar velik zalogaj. Če so tekme zunaj Ljubljane, se potrudijo, da iz tega naredijo družinski izlet.

Pri treningih načeloma ni ničesar, česar ne bi maral, nepotrebne težave, ki jih mora venomer popravljati, pa mu predstavlja držanje špičk. Med zahtevnejšimi deli je izpostavil tudi dejstvo, da mora imeti športnik med vadbo vseskozi napete mišice, da lahko primerno izvaja vaje.

Različna športa
Moška in ženska športna gimnastika sta podobnosti navkljub precej različna športa. Ko spremlja sestrine nastope, opazi tehnične napake, ker so te precej podobne, so pa elementi precej drugačni. Včasih tudi tekmujeta in tu prizna, da je sestra elegantnejša, medtem ko tehnično vajo bolje izvede on.

Ko smo ga povprašali po zanimivih prigodah, je z nami delil dogodek, ko je pri osmih letih v telovadnici delal dvojno salto. Zaradi spletna okoliščin se je avantura končala z devetimi šivi na glavi, zelo pa je bil vesel, da ni dobil pretresa možganov. Doma jeze ni bilo, tudi zato, ker se mu to ni zgodilo prvič, najtežji del zanj pa je bil, ko so mu povezali glavo, saj pri celjenju to neznansko srbi.

Na intervjuju je bilo videti odrgnine na komolcu. Pri vprašanju, ali je to od gimnastike, je mirno povedal, da je to od padca s skiroja, ker se pač tudi to zgodi, še posebej pri poskušanju novih zadev.

Prosti čas s prijatelji preživlja športno. Tudi če v drugih športnih ni najboljši, se z njimi zelo rad ukvarja. Rad ima skiro; pravi, da v njem ni dober, vendar pa se mu zdi zelo zabaven. Prav tako rad gleda vaje na veliki prožni ponjavi in parkour (ulična gimnastika), uživa pa tudi v izvajanju trikov z miniaturnimi deskami, kjer vajo delaš s prsti.

Pri igrah se mu zdi bolj pomembno, s kom jo igra, kot pa, za katero igro gre. Matej je družaben in vsestranski, obenem pa izjemno uživa v vseh oblikah športa in druženja.

Značke: gimnastika, marušič

Članki iz rubrike