janja-lakner-anžin, boštjan-anžin Dobra karma

Slovenski televizijec v Beogradu na lastni koži ...

Isidro Brito Bruno Svet24.si

To je 20-letnik, ki je zabodel in ubil ...

peter ceferin pl Reporter.si

Megaškandal slovenskega pravosodja: odvetnik ...

neurje Svet24.si

Oranžno opozorilo za zahodno polovico države, ob...

splošna-bolnišnica-murska-sobota, respiratorji, ventilator, zdravstvo-dr Necenzurirano

Scenarij za drugi val katastrofičen, opreme pa ...

img-20200728-wa0014_A2P7VxD Odkrito.si

»To je prava balkanska celulitična rit!«

spela groselj Njena.si

Po nesreči Špela Grošelj spet v akcijo

STA
STA
0 24.07.2020 22:15:03

Mok se je opravičil za neprimeren tvit o OI 1936

Profimedia
Mednarodni olimpijski komite (Mok) se je opravičil za tvit, povezan z olimpijskimi igrami v Berlinu leta 1936, ki je bil deležen številnih kritik, ter ga pozneje tudi izbrisal.

Mok je sprva v tvitu, s katerim so podobno kot pri 30 drugih, s katerimi so obeležili eno leto do iger v Tokiu, za berlinske igre zapisali, da so bile prve, na katerih so olimpijsko plamenico različni nosilci prinesli do stadiona in z njo zanetili olimpijski ogenj. "Komaj čakamo naslednje," so zapisali pri Mok in dodali ključnik Skupaj močnejši.

Prav ta je bil razlog za ostre odzive, saj berlinske gre veljajo v zgodovini za tiste, na katerih se je politika najbolj vmešavala v šport in na katerih je skušal nacistični režim v Nemčiji s pomočjo športa olepšati podobo države. Mok je pri tvitu o berlinskih igrah uporabil posnetke temnopoltega atleta Jesseja Owensa, a tudi posnetke slavnostnega odprtja iger režiserke Leni Riefenstahl, ki danes veljajo za nacistično propagando.Mok je sicer nameraval s serijo tvitov s 30 različnih prizorišč iger spomniti na to, da bi se danes morale začeti igre v Tokiu, če jih ne bi prestavila pandemija koronovairusa.

"Opravičujemo se vsem, ki jih je objava prizadela," so pozneje sporočili iz Moka in dodali: "Posnetki, ki smo jih objavili, so bili izbrani, da bi poudarjali enotnost in solidarnost. Tisti iz Berlina 1936 so bili načrtno izbrani v ta namen, ne za to, da bi proslavljali točno to izvedbo iger," je še pojasnil Mok.

Značke: olimpizem, mok

Članki iz rubrike