Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 24.07.2020 22:15:03

Mok se je opravičil za neprimeren tvit o OI 1936

Profimedia
Mednarodni olimpijski komite (Mok) se je opravičil za tvit, povezan z olimpijskimi igrami v Berlinu leta 1936, ki je bil deležen številnih kritik, ter ga pozneje tudi izbrisal.

Mok je sprva v tvitu, s katerim so podobno kot pri 30 drugih, s katerimi so obeležili eno leto do iger v Tokiu, za berlinske igre zapisali, da so bile prve, na katerih so olimpijsko plamenico različni nosilci prinesli do stadiona in z njo zanetili olimpijski ogenj. "Komaj čakamo naslednje," so zapisali pri Mok in dodali ključnik Skupaj močnejši.

Prav ta je bil razlog za ostre odzive, saj berlinske gre veljajo v zgodovini za tiste, na katerih se je politika najbolj vmešavala v šport in na katerih je skušal nacistični režim v Nemčiji s pomočjo športa olepšati podobo države. Mok je pri tvitu o berlinskih igrah uporabil posnetke temnopoltega atleta Jesseja Owensa, a tudi posnetke slavnostnega odprtja iger režiserke Leni Riefenstahl, ki danes veljajo za nacistično propagando.



Mok je sicer nameraval s serijo tvitov s 30 različnih prizorišč iger spomniti na to, da bi se danes morale začeti igre v Tokiu, če jih ne bi prestavila pandemija koronovairusa.

"Opravičujemo se vsem, ki jih je objava prizadela," so pozneje sporočili iz Moka in dodali: "Posnetki, ki smo jih objavili, so bili izbrani, da bi poudarjali enotnost in solidarnost. Tisti iz Berlina 1936 so bili načrtno izbrani v ta namen, ne za to, da bi proslavljali točno to izvedbo iger," je še pojasnil Mok.

Značke: olimpizem, mok

Članki iz rubrike