nypd, newyorška policija Svet24.si

Novorojenko in dojenčka je zabrisala skozi okno, ...

Lea Sirk Svet24.si

Lea Sirk: Vse na meni je naravno in bo táko tudi ...

krsinar jansa Reporter.si

Janša novinarja Igorja Kršinarja označil za ...

meghan kraljica Svet24.si

Elizabeta ju ima dovolj. Zavajanja Meghan in ...

2d496e3910d82d75d8c4f2b52ba4fd8b Necenzurirano

Odšel je gradbeni baron, ki je vedel vse o vseh

Roman Končar Dobra karma

Romana Končarja je v težave večkrat zapeljala ...

Alja Kapun Njena.si

Igralka Alja Kapun bo četrtič mamica

STA
STA
0 24.07.2020 22:15:03

Mok se je opravičil za neprimeren tvit o OI 1936

Profimedia
Mednarodni olimpijski komite (Mok) se je opravičil za tvit, povezan z olimpijskimi igrami v Berlinu leta 1936, ki je bil deležen številnih kritik, ter ga pozneje tudi izbrisal.

Mok je sprva v tvitu, s katerim so podobno kot pri 30 drugih, s katerimi so obeležili eno leto do iger v Tokiu, za berlinske igre zapisali, da so bile prve, na katerih so olimpijsko plamenico različni nosilci prinesli do stadiona in z njo zanetili olimpijski ogenj. "Komaj čakamo naslednje," so zapisali pri Mok in dodali ključnik Skupaj močnejši.

Prav ta je bil razlog za ostre odzive, saj berlinske gre veljajo v zgodovini za tiste, na katerih se je politika najbolj vmešavala v šport in na katerih je skušal nacistični režim v Nemčiji s pomočjo športa olepšati podobo države. Mok je pri tvitu o berlinskih igrah uporabil posnetke temnopoltega atleta Jesseja Owensa, a tudi posnetke slavnostnega odprtja iger režiserke Leni Riefenstahl, ki danes veljajo za nacistično propagando.Mok je sicer nameraval s serijo tvitov s 30 različnih prizorišč iger spomniti na to, da bi se danes morale začeti igre v Tokiu, če jih ne bi prestavila pandemija koronovairusa.

"Opravičujemo se vsem, ki jih je objava prizadela," so pozneje sporočili iz Moka in dodali: "Posnetki, ki smo jih objavili, so bili izbrani, da bi poudarjali enotnost in solidarnost. Tisti iz Berlina 1936 so bili načrtno izbrani v ta namen, ne za to, da bi proslavljali točno to izvedbo iger," je še pojasnil Mok.

Značke: olimpizem, mok

Članki iz rubrike