Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

STA
STA
0 13.07.2020 15:44:29

Washington uradno upokojil ime Redskins

Profimedia
Moštvo ameriškega nogometa v ligi NFL Washington Redskins je danes uradno odstranilo ime kluba Redskins oz. rdečekožci. Ime je v zadnjem času postalo tarča borcev za pravice temnopoltih in borcev proti rasnemu razlikovanju, zaradi česar je po desetdnevnem razmisleku klub podal izjavo, v kateri se je odrekel imenu.

Redskins oziroma v prevodu rdečekožci velja za svojevrstno žaljivko za ameriške praprebivalce. Podjetje FedEx, po katerem se po vložku 200 milijonov dolarjev imenuje tudi stadion ekipe, je v tednih protestov zaradi rasne diskriminacije od Washingtona zahtevalo spremembo imena. To je bilo uveljavljeno leta 1933, takrat še kot Boston Redskins. Leta 1937 se je franšiza preimenovala in preselila v ameriško prestolnico.

"Zdaj uradno začenjamo postopek menjave imena. V tem procesu želimo delovati v okviru želja naših sponzorjev in navijačev, zato sporočamo, da bomo po koncu postopka upokojili ime Redskins ter naš logotip," so trikratni prvaki lige NFL zapisali v današnji izjavi za javnost.



Z novim imenom in logotipom, ki ju bodo izbrali v naslednjih tednih, želijo še naprej predstavljati bogato zgodovino kluba in postaviti temelje za nadaljnje delovanje franšize v naslednjih 100 letih, so še dodali v izjavi za javnost.

O menjavi imena sicer razmišljajo tudi pri bjzbolskem moštvu Cleveland Indians.

Članki iz rubrike