Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 18.06.2020 16:18:57

Gabrovec: Dan slovenskega športa je praznik s posebnim pomenom

Grega Wernig
Olimpijski komite Slovenije (OKS) je pozdravil odločitev državnega zbora, ki je na današnji seji s 74 glasovi za in enim proti izglasoval nov državni praznik, dan slovenskega športa. Ta bo 23. septembra, ne bo pa dela prost dan. Za predsednika OKS Bogdana Gabrovca je to praznik s posebnim pomenom.

"Triindvajseti september ni le še eden na seznamu slovenskih državnih praznikov. To je praznik s posebnim pomenom, posvečen slovenskemu športu in promociji športa v najširšem smislu, s posebnim poudarkom, da vse Slovenke in Slovenci praznik obeležijo z lastno telesno dejavnostjo," se je na glasovanje v DZ odzval Gabrovec.

OKS si prizadeva s praznikom povečati zavedanje o pomenu telesne in športne dejavnosti ter s tem nagovoriti tudi vse tiste, ki se s športom ne ukvarjajo. Dan slovenskega športa naj spodbuja vrednote biti telesno aktiven, uživati življenje in skrbeti za dobro počutje, hkrati pa je krovna športna zveza prepričana, da bo to praznik vseh državljank in državljanov v Sloveniji.


Pobuda OKS je vse od prve predstavitve doživela pozitiven odziv različnih javnosti. Ne samo slovenska športna javnost, pobudo so podprle tudi lokalne skupnosti, strokovni svet vlade RS za šport, poslanske skupine in številni drugi. Razglasitev dneva slovenskega športa kot novega državnega praznika pa je pozdravil tudi slovenski predsednik Borut Pahor, ki je lani priredil poseben sprejem ob predstavitvi pobude in jo podprl z besedami, "da je šport, tako kot kultura, ena od stvari, ki nas povezujejo."

Tudi podpredsednik OKS Janez Sodržnik je pozdravil odločitev za razglasitev posebnega praznika, posvečenega športu. "Športno udejstvovanje ne pomeni le osvajanje in krepitev motoričnega znanja, gre za krepitev telesa, zdrav način življenja. Dan slovenskega športa je tudi vaš praznik, zato ga praznujmo skupaj," je v izjavi pozval državljane.

Sodržnik je ob tem napovedal, da bo OKS letos za praznik pripravila številne dejavnosti: "Skupaj s podporniki in partnerji na letošnji praznični dan pripravljamo številne športno-rekreativne dogodke za vse starosti. Športna rekreacija pomeni povsem preprosto potrebo po gibanju in željo, da svoje veselje in energijo delimo s prijatelji, pomeni trenutke, ko športna dejavnost ponuja svoje pravo bistvo."

Značke: praznik, oks, država, odzivi

Članki iz rubrike