favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

ZŠIS-PK
ZŠIS-PK
0 04.06.2020 12:04:21

Zaznamovala sta svojo ero

Darko Đurić in Dejan Fabčič
Sportida
Pride trenutek, ko obrneš list. Pride trenutek, ko spremeniš smer, stanje. Ostanejo pa sledi, pečat. Prav to počneta Darko Đurić in Dejan Fabčič, ki sta se odločila, da skleneta svojo športno pot.

Ostali bodo spomini, rezultati, statistika. Ostala bosta Darko in Dejan, ki sta vtisnila globok pečat, svojo ero sta zaznamovala, za kar so jim na Zvezi za šport invalidov Slovenije – Slovenski paralimpijski komite nadvse hvaležni. Svojo športno pot uradno sklenila v prostorih Fakultete za šport v Ljubljani na dobro obiskani novinarski konferenci.

Uvodoma je zbrane pozdravil in nagovoril prof. dr. Damir Karpljuk, dekan fakultete. V imenu Zveze ŠIS-SPK se je Darku in Dejanu zahvalil podpredsednik zveze Gregor Gračner, ki je skupaj s podpredsednikom Jakobom Škantljem Dejanu in Darku izročil skromno pozornost. S svojim nastopom, uvodoma s himno parašporta Ta tempo, je zbrane navdušil Trkaj, ki je svoji dve pesmi posvetil prav Dejanu in Darku.

Dvakratni svetovni prvak in večkratni svetovni rekorder na 50 metrov delfin je pojasnil, zakaj se je pred kratkim odločil, da bo končal z aktivno športno potjo in se posvetil še drugim izzivom v življenju: "Ko sem septembra 2007 začel trenirati plavanje v Radovljici in je Ciril Globočnik omenil, da bom nastopil na paralimpijskih igrah, si nisem predstavljal, da bo to postalo resničnost. Danes, trinajst let pozneje, lahko na kariero pogledam s ponosom in hvaležnostjo. Koliko sveta sem videl, koliko dobrih ljudi spoznal. Medalje in rekordi pa so bili nagrade za vse tiste, ki ste od malega verjeli vame. Cilj je bil, da se od aktivnega plavanja poslovim v Tokiu, sezono smo dobro zastavili, žal pa nam jo je zagodla pandemija in dvomesečna odsotnost iz bazena. Nejasnost glede nove sezone, predvsem pa želja po novih izzivih, kjer bom lahko bolj napredoval, so me pripravili do odločitve, da tekmovalne kopalke obesim na klin, svoje mesto pa prepustim mladim, ki so, verjamem, željni dokazovanja. Ob tej priložnosti bi se zahvalil Plavalnemu klubu Gorenjska banka Radovljica, kjer ste mi dali možnost za treninge, ZŠIS – SPK za podporo, vsem trenerjem, financerjem in tistim podpornikom, ki ste me spremljali ter vzpodbujali, tudi ko mi ni bilo lahko. Zame to ni konec, je le nov začetek."

Za Darkov razvoj so skrbeli Blanka Zupan, Katja Ovsenik, Boro Štrumbelj, Jana Čander, Matej Globočnik, Alen Kramar, Emil Tahirovič, nizozemska strokovnjaka Sander Nijhuis in Bram Dekker, Tea Kosnjek (kondicijska trenerka). Darko je ob tem dejal, da gre posebna zahvala Gregi Nahtigalu za odlično sodelovanje že kot fizioterapevtu v Montrealu (svetovno prvenstvo leta 2013) in kot spremljevalcu na EP v Dublinu 2018.



Fabčič: Po koroni sem izgubil motiv

Za konec kariere se je odločil tudi parakajakaš Dejan Fabčič. Kot pravi, je o zaključku razmišljal že po lanski sezoni. "Z ljudmi, ki mi pri kajaku pomagajo, smo se odločili, da nadaljujem še v paralimpijsko leto. Imel sem namreč realne možnosti, da osvojim kvoto za Tokio. Začel sem sodelovati z novim trenerjem Miho Brezigarjem in delala sva res dobro, vse dokler nas ni koronavirus priklenil v domove. Sprva sem tudi doma trdo treniral, ko pa se je karantena začela vleči v negotovost in so odpovedali tekme ter naposled prestavili še paralimpijske igre, sem počasi izgubljal motivacijo za trening. V času karantene doma sem si dneve popestril tudi z drugimi športi, spoznaval, da mi je vedno bolj všeč preživljanje časa v krogu družine in da ob tem postorim še kakšno stvar okoli hiše. Vedno bolj sem spoznaval, da si toliko časa, kot ga je treba za vrhunsko treniranje kajaka, ne bom več sposoben niti voljan vzeti. O tem sem se pogovoril z ženo in z ljudmi, ki jim zaupam, in se z lažjim srcem in pokončno držo odločil, da je dovolj kajakaštva na vrhunski ravni. Kajakaških uspehov ne bi dosegel brez pomoči na prvem mestu Andreja Jelenca, ki je bil idejni vodja parakajakaštva v Sloveniji in nato tudi koordinator, mentor, svetovalec in človek, ki kot bivši kajakaš šport razume in za vsako situacijo najde dober nasvet. Prvih zavesljajev me je naučila in me nato popeljala do paralimpijskih iger Nina Mozetič, trenerka v pravem pomenu besede, na treningih neizprosna, po treningu pa dobra prijateljica. Pred Riom nam je z nasveti in treningi pomagal tudi Jernej Zupančič Regent, ki je prava zakladnica kajakaškega znanja in mu to še ni dovolj, saj stalno tuhta nekaj novega. V zadnje sezone so mi pomagali tudi Stjepan Janić, Špela Ponomarenko in Miha Brezigar. In ne nazadnje mi je vsa ta leta ob strani stala tudi Zveza za šport invalidov Slovenije – Slovenski paralimpijski komite. Brez finančne podpore vsega tega ne bi zmogli."

Nad Dejanovo kariero v parakajaku so bdeli Nina Mozetič (glavna trenerka) in njen pomočnik Jernej Zupančič Regent, v zadnjih letih pa Stjepan Janić in Miha Brezigar. Plavalna trenerja Dejana Fabčiča sta bila dr. Boro Štrumbelj in Jana Čander.



Ob slovesu deveh prepoznavnih športnikov je svoje povedal tudi Damijan Lazar, predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije – Slovenski paralimpijski komite: "V času pandemije je šport še posebno na udaru, odpovedujejo se mednarodna tekmovanja in tudi športniki sprejemajo različne odločitve. Žal smo pred nekaj dnevi tudi mi od dveh naših največjih parašportnikov prejeli slabo novico. Odločila sta se namreč, da končata športno pot. To je na neki način konec, a hkrati začetek ter izziv za mlade, ki šele stopajo po poti največjih, da postanejo še boljši. Gre za športnika, ki sta nas leta razveseljevala z odličnimi dosežki in kot vzor mladim postavljala meje skorajda nemogočega. S karizmo vrhunskega športnika in s svojo osebnostjo sta poskrbela, da je parašport postajal vse bolj prepoznaven v Sloveniji in širše. Z osvojenimi medaljami na svetovnih, evropskih in mednarodnih tekmovanjih pa sta vedno znova dokazovala, da spadata prav v vrh panog, v katerih nastopata. Sta pionirja promocijskih in družbenokoristnih akcij, ki so jih pripravili naši sponzorji Lidl Slovenija, Toyota, Loterija Slovenije in Zavarovalnica Triglav. Zazevala bo praznina, ki je ne bo moč hitro zapolniti, pa vendar bo to mladim vržena rokavica, da presežejo svoja vzornika. Hvala Darko in Dejan, da sta bila del naše športne zgodbe ter sta nas leta navduševala z odličnimi športnimi dosežki."



Največji uspehi

Darko Đurić (1989), paraplavalec
EP 2009 (Reykjavik) – 7. mesto 100 m prosto, 8. mesto 200 m prosto, 9. mesto 50 m prosto
SP 2009 (Rio de Janeiro) – 5. mesto 50 m prosto, 100 m prosto in 200 m prosto
SP 2010 (Eindhoven) – 7. mesto 100 m in 200 m prosto, 9. mesto 50 m prosto
EP 20011 (Berlin) – 2. mesto 50 m delfin, 7. mesto 100 m prosto in 200 m prosto, 8. mesto 50 m prosto
POI 2012 (London) – 5. mesto 50 m prosto, 6. mesto 100 m prosto, dvakrat popravljen svetovni rekord na 50 m delfin
SP 2013 (Montreal) – 1. mesto 50 m delfin, 1. mesto 100 m prosto, 2. mesto 200 m prosto
EP 2016 (Madeira) – 2. mesto 100 m prosto, 3. mesto 200 m prosto
POI 2016 (Rio de Janeiro) – 4. mesto 200 m prosto, 50 m prosto, 5. mesto 100 m prosto, 8. mesto 50 m delfin
OP Nizozemske 2017 – dvakrat popravljen svetovni rekord na 50 m delfin
EP 2018 (Dublin) – 1. mesto 50 m prosto, 3. mesto 200 m prosto



Dejan Fabčič (1977), paraplavalec, parakajakaš
Plavanje
SP 2006 (Durban) – 6. mesto 50 m prosto, 7. mesto 100 m prosto, 9. mesto 100 m hrbtno in 400 m prosto, 11. mesto 200 m mešano, 10. mesto 100 m prsno
POI 2008 (Peking) – 6. mesto 100 m prsno, 8. mesto 100 m hrbtno
EP 2009 (Reykjavik) – 5. mesto 100 m hrbtno, 7. mesto 50 m prosto in 100 m hrbtno, 10. mesto 100 m prsno
SP 2009 (Rio de Janeiro) – 4. mesto 100 m hrbtno, 5. mesto 100 m prsno, 11. mesto 100 m mešano, 9. mesto 50 m prosto
SP 2010 (Eindhoven) – 14. mesto 100 m hrbtno, 18. mesto 100 m prosto in 50 m prosto

Parakajak
SP 2015 (Milano) – 2. mesto 200 m sprint
EP 2016 (Moskva) – 3. mesto 200 m sprint
SP 2016 (Duisburg) – 5. mesto 200 m sprint
POI 2016 (Rio de Janeiro) – 6. mesto 200 m sprint
SP 2018 (Beograd) – 10. mesto 200 m sprint




Galerija

Članki iz rubrike