luna roka Dobra karma

Naravni ritmi v mesecu aprilu skozi djotiš ...

babica, ženska, zamišljena, žalostna, upokojenka, starka Svet24.si

Izpoved slovenske starostnice: "Po vasi so ...

lucija sikovec usaj pl1 Reporter.si

Upam si trditi, da ko je Janša prevzel ...

infekecijska klinika ljubljana, koronavirus Svet24.si

V soboto potrjenih 46 novih okužb, ugasnili dve ...

sanolabor, maske, zdravko-počivalšek Necenzurirano

Afera maske: dobil desetmilijonski posel, dolguje ...

04CONTAGION-01-videoSixteenByNineJumbo1600 Odkrito.si

Je to film, ki je napovedal pandemijo ...

inja zalta Njena.si

Preobrat: Inja Zalta po zbiranju denarja že doma

STA
STA
0 24.03.2020 16:16:36

Predsednik SPREGOVORIL! Pokazali smo, da tudi mi OBSTAJAMO! Hvala bogu!

Profimedia
Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Bogdan Gabrovec se je odzval na današnjo odločitev o prestavitvi poletnih olimpijskih iger. Za STA je dejal, da prestavitev še ni uradna, a ne pričakuje, da bi še prišlo do zapletov. Meni, da je prevladal zdrav razum, od odločitve pa bodo imeli največ športniki, ki bodo spravili veliko breme s hrbta.

"Zaradi razmer in nezmožnosti treninga so bili športniki pod velikim stresom, zdaj se bodo lahko sprostili in začeli razmišljati, kako naprej, s tem bodo lažje čakali na čas, ko se bo položaj izboljšal. Takšna poteza prirediteljev bo imela tudi pozitivne učinke na prihodnost, saj so pokazali, da jim je ne glede na gospodarske posledice mar za športnike, da je zdravje športnikov na prvem mestu. Hvala bogu, da je še pravočasno prevladal razum," je v pogovoru za STA dejal Gabrovec.

Glavni funkcionar slovenskega športa je bil eden prvih, ki je javno opozoril, da bi bile igre julija in avgusta neumnost, njegove besede pa so imele močan odmev v tujih medijih, kar je dalo pogum tudi drugim zvezam, da so se uprle trmastemu vztrajanju predsednika Moka Thomasa Bacha pri svoji odločitvi, da iger še ne bo prestavil.

"To, kdo je bil prvi, ni pomembno. Pomembno je, da nam je s svojimi zahtevami uspelo. Smo pa tudi mi s pomočjo medijev in njihovih mrež pokazali, da obstajamo," je še povedal Gabrovec, ki je tudi zadovoljen, da OKS ne bo imel dodatnih stroškov, ki bi jih povzročile morebitne 14-dnevne karantene športnikov pred igrami, predvsem pa njene logistike.


Prvi mož OKS trdi tudi, da bo kriza zaradi novega koronavirusa njegovo organizacijo prizadela, a še zdaleč ne kot druge športne zveze.

"Imamo takšne sponzorje, ki ob tej krizi ne bodo propadli, verjamem, da bodo družbeno odgovornost in širino v pozitivnem smislu obdržali. Petrol, Telekom, energetika, ogrevanje, elektrika, jeklarska industrija se ne bodo ustavili, Mokova sredstva najbrž ne bodo manjša, ne vemo pa še, kako bo z državnimi sredstvi," je razmišljal Gabrovec.

"Pri državnih sredstvih, ki predstavljajo 14 odstotkov našega proračuna, pa bi lahko bilo slabše. Upamo, da država v rebalansu proračuna ne bo spet oklestila športa, kot se je to zgodilo ob prejšnji gospodarski krizi, ko smo za eno časovno obdobje s 30 milijonov prišli na 12 milijonov evrov, trenutno pa smo na 21 milijonih," si je zaželel prvi mož slovenskega olimpijskega gibanja.

"Dokazano je, da je takrat šport največ izgubil in to dvakrat, naprej pri državnih sredstvih, nato pa še prek fundacije. Davek na igre na srečo je vzel športu in invalidom nadaljnjih 12 milijonov. Upam, da se to ne bo ponovilo," je svojo naslednjo željo predstavil Korošec.

Članki iz rubrike