jelincic monika selitev gp4 Svet24.si

FOTO: Tako se je Zmago znebil Monike in njenih ...

polna luna Dobra karma

12. 12. - zadnja polna luna tega desetletja in ...

horoskop_astro_napoved Svet24.si

Horoskop za četrtek, 12. decembra

hranjenje Svet24.si

Iz domov za starejše: polovica je podhranjenih

ženska Dobra karma

Nihče ne sme imeti večje moči nad vašimi ...

alenka kosir Njena.si

Sprememba: Alenka Košir se je po 30 letih ...

tanja in rene večerja Njena.si

Tanja in Rene ujeta na romantični večerji

STA
STA
0 01.12.2019 18:57:51

VSE JASNO! Slovensko kolajno bo poleg Garnbretov v Tokiu lovila ...

Profimedia
Janja Garnbret in Mia Krampl bosta zastopali Slovenijo prihodnje poletje na za športno plezanje premiernih olimpijskih igrah v Tokiu. Devetnajstletna Golničanka je bila danes v internem boju za drugo slovensko olimpijsko vozovnico v finalu olimpijskih kvalifikacij v kombinaciji v Toulousu boljša od Lučke Rakovec.

Devetnajstletnica si je vozovnico za Tokio priborila v zadnjem krogu današnjega finala v kombinaciji. V težavnosti je bila namreč z višino 32 najboljša od osmih finalistk. Rakovčeva je bila na tretjem mestu le za pol giba krajša od tekmice za olimpijsko vozovnico. In prav ta gib je odločal o drugi slovenski potnici v Tokio.

Po vseh treh krogih današnjega finala je bil končni zmnožek Kramplove manjši od zmnožka Rakovčeve, ki je vodila pred moštveno kolegico po hitrosti in balvanih. Zmnožek Kramplove je znašal 49,00, zmnožek Rakovčeve pa 54,00.

Finale kombinacije v Toulousu je dobila Japonka Futaba Ito, druga je bila Francozinja Julia Chanourdie, tretje in četrto mesto je pripadlo Slovenkama Kramplovi in Rakovčevi.

Kramplova je bila po balvanih sedma, Rakovčeva tretja, po hitrosti je bila Rakovčeva šesta, Kramplova pa sedma.


Že po petkovih kvalifikacijah je pet olimpijskih vozovnic dobilo svoje lastnice, šesta vozovnica pa je dobila slovensko državljanstvo. Rakovčeva in Kramplova sta namreč Sloveniji priborili drugo olimpijsko kvoto. O tem, katera bo poletje preživela na olimpijskih igrah na Japonskem, pa je odločil današnji interni slovenski obračun.

Obe moški slovenski olimpijski kvoti tudi po Toulousu ostajata nezapolnjeni. Olimpijska kandidata Anže Peharc in Jernej Kruder na kvalifikacijski tekmi v Franciji namreč nista bila uspešna.

Kruder in Peharc sta olimpijske kvalifikacije končala na 19. oziroma 21. mestu in ostala brez realnih možnosti za olimpijski Tokio.

S Toulousom se bodo olimpijska vrata zelo priprla. Prihodnjega marca bo še evropsko prvenstvo v kombinaciji, ko bosta olimpijski vozovnici dobila le evropski prvak in evropska prvakinja v kombinaciji. Tripartitna komisija bo podelila še posebni olimpijski povabil športni plezalki in športnemu plezalcu.

Od slovenskih plezalcev si je olimpijski nastop prva zagotovila Janja Garnbret, ki si je olimpijske igre priborila na svetovnem prvenstvu avgusta v Hachiochiju kot svetovna prvakinja v kombinaciji. Na SP je osvojila tri naslove prvakinje, zlata je bila tudi v balvanskem in težavnostnem plezanju.

Članki iz rubrike