Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

STA
STA
0 26.09.2019 09:43:23

Janja Garnbret spočita čaka domači vrhunec sezone

Profimedia
Kranj bo v soboto in nedeljo gostil že 24. tekmo svetovnega pokala v športnem plezanju v težavnosti. Med 132 tekmovalci iz 26 držav bo tudi štirinajstčlanska slovenska reprezentanca. Prva zvezdnica karavane Janja Garnbret spočita pričakuje domači vrhunec sezone. V Kranju doslej še ni bila slabša kot tretja.

Dvajsetletna Korošica na kranjsko tekmo prihaja kot trikratna svetovna prvakinja, avgusta je bila nepremagljiva tako v težavnosti in balvanih kot v kombinaciji. Ker si je na Japonskem kot prva in za zdaj edina Slovenja že zagotovila tudi olimpijsko vozovnico, se bo lahko preostanka sezone lotila z manjšim pritiskom, kar pa še ne pomeni, da nima tudi na preostalih treh tekmah svetovnega pokala najvišje cilje.

V Kranju je prvič nastopila leta 2015, ko je kot šestnajstletnica navdušila s tretjim mestom. Tretja je bila tudi na tekmi leta 2016, slast zmage pred domačimi navijači je okusila pred dvema letoma, lani je bila druga.

"Izzivov seveda nikoli ne zmanjka in domača tekma še ostaja izziv. Drugi del sezone bo še zelo zanimiv, sem motivirana in komaj čakam na kranjsko tekmo in preostanek sezone. Pred domačo tekmo sem še malo več pozornosti posvetila treningu težavnosti in, kot zmeraj pravim, v Kranj grem uživat in dat vse od sebe," je napovedala Garnbretova.

Ob tem pa je ljubiteljem vertikale še sporočila: "Pridite navijat za naše, ker bo tekma kot vedno odlična."

Pred svetovnim prvenstvom si je prvič zagotovila naslov skupne zmagovalke v balvanskem plezanju. Do konca sezona pa ostaja tudi v boju za četrto zaporedno skupno zmago svetovnega pokala v težavnosti, kjer trenutno zaostaja le za Južno Korejko Chaehyun Seo.

"Cilj za Kranj je, da sledimo evforiji slovenskega športa, v nogometu, odbojki, kolesarstvu in še marsičem, da damo vse od sebe, poskusimo napolniti dvorano in pripraviti domači spektakel, slediti rezultatom, ki smo jih nizali do zdaj, in upati na dobre nastope tudi manj izkušenih v našem taboru," napoveduje selektor in trener slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren.

Za domačo tekmo je izbral 15-člansko posadko, a si je Vita Lukan na treningu poškodovala koleno in je sezono že končala.

V Kranju bo nastopilo sedem deklet in sedem fantov. V ženski konkurenci svetovna prvakinja v težavnosti Janja Garnbret in podprvakinja Mia Krampl, Lučka Rakovec, Mina Markovič, Tjaša Kalan, Lana Skušek in debitantka Lucija Tarkuš, med fanti pa Jernej Kruder, Anže Peharc, Martin Bergant, Luka Potočar, Milan Preskar, Žiga Zajc in debitant Andrej Polak. Ne bo pa najvišje uvrščenega Slovenca med moškimi Domna Škofica, ki se je odločil predčasno skleniti letošnjo sezono.



Na Japonskem je s srebrom navdušila 19-letna Golničanka Mia Krampl, na petem mestu druga najvišje uvrščena Slovenka v razvrstitvi težavnosti, ki je lani z desetim mestom vpisala svoj najboljši dosežek v Kranju.

"Že lani mi je kar nekajkrat uspelo priti v finale in bila sem v dobri formi, a na tekmi v Kranju mi tega še nobeno leto ni uspelo pokazati. Počutim se v dobri formi in odlično pripravljena in upam, da mi letos to uspe tudi pred domačim občinstvom. Na tekmovanjih mi spodbuda navijačev veliko pomeni, domačih pa še toliko bolj. Pogosto je v odločilnih trenutkih prav to tisto, kar ti da še zadnje moči, da 'pofajtaš' do konca. Prav zato se vsako leto tekme v Kranju še posebej veselim," pravi Gorenjka.

V igri za olimpijske igre ostaja tudi Lučka Rakovec, trenutno na sedmem mestu v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti, ki bo v Kranju nastopila tretjič.

Devet zmag je bilo v Kranju doslej slovenskih in pod kar štiri se je podpisala Mina Markovič, ki bo letos v dvorani Zlato polje nastopila že petnajstič. "Na začetku mi je bilo kar precej težko nastopati pred domačim občinstvom, morda sem čutila nekoliko večji pritisk, vendar se tega sčasoma navadiš, kranjska publika pa z bučnim navijanjem in spodbudo vedno igra pomembno vlogo - tako da, hvala, navijači," se kranjske tekme veseli Markovičeva.

Za moško vrsto, bo ob odsotnosti Domna Škofica, lep uspeh že uvrstitev v finale. V Kranju se bosta v težavnosti preizkusila tudi prva slovenska balvanista. Jernej Kruder se zaveda, da več nima prav veliko možnosti za napake, če želi prihodnje leto nastopiti na olimpijskih igrah v Tokiu.

"V polfinalu bi rad odplezal sproščeno in seveda na hitro, po balvansko," razmišlja 28-letni Celjan, ki je v Kranju že nastopil v polfinalu.

K uvrstitvi na olimpijske igre stremi tudi Anže Peharc: "Težavnostno plezanje mi trenutno predstavlja velik izziv, saj je od njega odvisna uvrstitev v Toulouse na dodatne olimpijske kvalifikacije. Trenutno mu posvečam kar nekaj treninga, a od tekme v Kranju ne pričakujem posebnih rezultatov, ne glede na to pa komaj čakam nastop pred domačim občinstvom. Moj cilj je plezati sproščeno in brez napak ter prispevati k dobremu šovu za gledalce."

Uspehi ne pridejo sami od sebe. Trener Urh Čehovin je orisal, kaj botruje izjemnim ekipnim predstavam slovenskih deklet: "Veliko reprezentanc, večjih od nas, bi bilo zelo zadovoljnih z uspehom Mie Krampl, kaj šele z uspehi Janje Garnbret. Tekmovalke so zelo motivirane, saj se lahko neposredno primerjajo med seboj, večkrat kot v ostalih reprezentancah. Nekatere tudi trenirajo skupaj."

Članki iz rubrike