klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

STA
STA
1 20.08.2019 17:40:32

Po devetih dneh in zbrušenih konicah prstov Garnbretova OSUPNILA: Moram reči, da sem se ...

Janja Garnbret
Manca Ogrin/PZS
Tudi po svetovnem prvenstvu na Japonskem Janja Garnbret ostaja prva zvezdnica tega športa, ki bo svojo olimpijsko premiero v deželi vzhajajočega sodna doživel čez manj kot eno leto. V Hachiojiju je osvojila tri zlate kolajne, najboljša je bila v balvanskem in težavnostnem plezanju ter v olimpijski disciplini kombinaciji.

"Čudovito je, ko imaš v rokah tri zlate kolajne na tem svetovnem prvenstvu," je bila prva izjava serijske šampionke, ki ima pri svojih dvajsetih letih v svoji lasti že šest zlatih kolajn s svetovnih prvenstev.

Po devetih tekmovalnih dnevih na umetnih stenah, po katerih so se že kazali znaki mentalne in telesne utrujenosti, konice prstov pa so bile že dodobra zbrušene, je še vedno ohranila svežino in vedrino: "Moram reči, da sem se res zabavala in uživala skozi celotno prvenstvo."

O današnjem finalu kombinacije pa je dejala: "V hitrosti nisem najbolje začela, tudi na balvanih mi ni šlo po načrtih, ampak sem vseeno v njih uživala. V težavnosti sem pa pokazala tisto, kar sem morala, tako da sem zelo zadovoljna z razpletom."

"Vedela sem, da je pred mano Ai Mori splezala do vrha smeri. A nisem bila nervozna, želela sem le uživati ter priti čim dlje," je dejala Garnbretova, ki je tretje zlato na prvenstvo potrdila z osvojenim vrhom smeri.

"Če ne uživaš v plezanju in v tekmah, potem delaš nekaj narobe. Mislim, da se je treba smejati in potem tudi vedno dobro plezaš. Vedno govorim, da, če se jaz smejim, bom tudi dobro plezala. V današnjem finalu nisem imela najboljšega starta, ampak izteklo se je pa odlično. Tako, da je to res en neverjeten dan," je dejala Korošica po podelitvi kolajn, ko so še tretjič v njeno čast v Hachiojiju zaigrali slovensko himno Zdravljico.

Do konca sezone športne plezalce in plezalke čakajo še tri tekme svetovnega pokala v težavnosti, prva naslednja bo konec septembra v Kranju, ko se bo šampionka predstavila domačim navijačem.


Janja Garnbret bo letos lovila svoj še četrti zaporedni naslov skupne zmagovalke v težavnosti in hkrati tudi kombinaciji svetovnega pokala.

Pred prvenstvom na Japonskem si je kot prva z neprekinjenim nizom šestih zmag zagotovila svoj premierni naslov zmagovalke svetovnega pokala v balvanskem plezanju.

"Za mano je že sanjska sezona na balvanih, da pa sem nato osvojila še tri šampionske naslove, je res neverjetno. Ne bi si mogla želeti boljšega," je bila vesela.

"Že po težavnosti je vse prišlo za mano, ta pritisk, mentalna in fizična utrujenost. Na današnji finala sem prišla predvsem psihično zelo utrujena. Sem pa uživala do konca. Vedno rečem, da ni konec, dokler ni zares konec. Tako da je res neverjetno, kaj se je danes zgodilo," je trnovo pot do uspeha opisala šampionka vertikale.

"Janja je bila fenomenalna," je po živčni tekmi dejal selektor slovenske članske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren ter pripomnil: "Nihče od Janje ni zahteval, da mora še to zmagati. Je že pred to tekmo naredila dovolj. Hkrati je še Mia Krampl osvojila težavnostno srebro. Res se nam smeje vsem, več od tega preprosto ne gre."

Svetovna prvakinja si je že z uvrstitvijo v finalni del prvenstva zagotovila eno od sedmih olimpijskih vozovnic, ki so jih podelili na Japonskem. Kot aktualna prvakinja bo prva kandidatka tudi za olimpijsko zlato.

Nova priložnost za olimpijsko normo bodo dodatne olimpijske kvalifikacije konec novembra v Toulousu v Franciji.

Značke: športno plezanje, sp

Članki iz rubrike