favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

STA
STA
0 17.06.2019 20:30:15

Mok se konec tedna seli na nov sedež v Lozani

Profimedia
Izvršni odbor Mednarodnega olimpijskega komiteja (Moka) bo v sredo, 19. junija, začel sejo v Lozani, kjer bodo v nedeljo dopoldne odprli tudi nov sedež Moka. To se bo zgodilo na olimpijski dan, v spomin na ustanovitev Moka na pariški Sorboni 23. junija 1894, kjer je Pierre de Coubertin objavil oživitev sodobnih olimpijskih iger.

IO se bo na tokratni seji posvetil še zadnjim detajlom pred generalno skupščino Moka, ki bo med 24. in 26. junijem v Lozani, precej dela pa je opravil že na prejšnji seji 22. maja. Tedaj je vodstvo Moka pozdravilo prizadevanja japonskih organizatorjev OI prihodnje leto v Tokiu za krčenje stroškov, čeprav je osem mednarodnih panožnih zvez, med njimi jadralna, teniška in judoistična, na srečanju poletnih olimpijskih športov (ASOIF) v Avstraliji izrazilo zaskrbljenost zaradi možnih negativnih učinkov varčevanja na samo izvedbo iger.

Japonski organizatorji obljubljajo, da bodo decembra letos objavili končno različico proračuna. Ta se je v zadnjih letih nekajkrat znižal, nazadnje s 14 na 12,6 ter na 12,1 milijarde ameriških dolarjev, kar je tudi v skladu s politiko Moka, da bi igre, za katere so zlasti Rusi in Kitajci v prejšnjih izvedbah namenili ogromna sredstva, v prihodnje postale denarno bolj vzdržne.

Med temami, ki je so povezane z omenjenimi igrami v deželi vzhajajočega sonca, je tudi tako imenovani ruski doping. Mednarodna atletska zveza (Iaaf) je 9. junija podaljšala suspenz ruske atletske zveze, kar pomeni, da Rusija najverjetneje ne bo mogla nastopiti na letošnjem svetovnem prvenstvu v Dohi. Do Tokia 2020 je sicer še nekaj časa, vendar pa ta problem ostaja nerešen skoraj štiri leta in je bil tudi med osrednjimi negativnimi temami pred OI v Riu da Janeiru leta 2016.

Iaaf je zaradi s strani ruske države podprtega dopinškega sistema atletinje in atlete iz te države izključil z mednarodnih tekmovanj novembra 2015 in odtlej lahko pod nevtralno zastavo na mednarodnih tekmovanjih nastopajo le tisti predstavniki te države, ki dokažejo, da niso del sistema in izpolnjujejo tudi zahteve in program Svetovne protidopinške organizacije Wade.

Skupščina Moka prihodnji teden bo dala tudi pomemben odgovor za boks. IO Moka je namreč na majski seji odločil, da boks sicer ostaja na programu OI v Tokiu. Svojim članicam pa je priporočil, da naj na generalni skupščini konec junija odločijo, da Mednarodna boksarska zveza (Aiba) ostaja izključena zaradi očitanih številnih nepravilnosti v delovanju.

Tako bo boks, ki je na programu OI od leta 1904, ostal olimpijski šport. Aiba, ki je z 203 članicami tretja največja športna zveza na svetu, pa, če bodo tako odločile še članice Moka, ne bo mogla pripraviti kvalifikacij in sodelovati v olimpijskem programu v japonski prestolnici. Ta odločitev bo po mnenju večine poznavalcev skoraj zagotovo sprejeta.



Olimpijski boks je doslej obvladovala zveza za amaterski boks, saj največji zvezdniki z milijonskimi honorarji za dvoboj običajno na OI kot neuveljavljeni tekmovalci nastopajo le na začetkih športnih poti. Prav tako na OI ni najboljših nogometašev na svetu z izjemo redkih posameznikov, drugače pa OI vključujejo zvezdnike svetovnega športa, tudi vrhunsko plačane člane severnoameriških lig v košarki in hokeju.

Povsem drugačno idejo so imeli ustanovni očetje sodobnega olimpijskega gibanja na čelu z de Coubertinom, ki so zagovarjali popoln amaterizem na OI. To se je v zadnjem desetletju obrnilo na glavo in tudi sam Mok spominja bolj na veliko multinacionalko kot pa na športno organizacijo.

Prvi olimpijski dan so po svetu na pobudo tedanjega vodstva Moka, tudi tedaj še na amaterskih temeljih, praznovali 23. junija 1948. Enainsedemdeset let pozneje bodo v Lozani uradno predali svojemu namenu novo zgradbo Moka, ki je vse kaj drugega, kot so bili skromni začetki Moka na Sorboni.

Nova upravna zgradba svetovnega olimpizma v mondeni Lozani je zelena stavba ter je zato dobila tudi certifikat Leed platinum, najvišji mednarodni za zelene gradnje. Je šele druga zgradba na svetu, ki izpolnjuje najvišje, platinaste standarde švicarskega konstrukcijskega sistema trajnostnega razvoja SNBS. Prav tako je dobila najvišjo oceno po energijski učinkovitosti.

"Ponosni smo, da je Olimpijska hiša, novi dom mednarodnega olimpijskega gibanja, dobila tako prestižne švicarske in mednarodne certifikate. To je dokaz naše zavezanosti trajnostni vzdržnosti, ki je eden od treh stebrov olimpijske agende 2020," je pred odprtjem povedal predsednik Moka Thomas Bach.

Mok bo v slikoviti stavbi v lepi okolici zbral vse urade, ki so bili prej na štirih mestih. Uradniki bodo delali na 22.000 kvadratnih metrih uporabne površine, ki so nastale tudi z uporabo materialov iz stare zgradbe Moka; kar 95 odstotkov so vključili v novo neposredno ali reciklirali.

Značke: olimpizem, mok

Članki iz rubrike