alex volasko Dobra karma

Najlepši slovenski zvezdniški par gre končno ...

HUAWEI_P40_0021 Svet24.si

Pet razlogov, zakaj izbrati Huawei P40 lite

horoskop Svet24.si

Horoskop za nedeljo, 31. maja

z najo Svet24.si

»Kdo ima v tem sistemu posebne potrebe: naši ...

kuzma, korona-virus, meja, mejni-prehod Necenzurirano

Ko te izsiljuje Dunaj, se ti stoži po Bruslju

jelena karleuša Odkrito.si

Ljubil naj bi jo znan turški igralec!

jurij zrnec Njena.si

Jurij Zrnec na novi fotografiji popolnoma ...

STA
STA
0 28.04.2019 14:55:52

Janja Garnbret nepremagljiva tudi na tretji tekmi sezone, Anže Peharc prvič na stopničkah

www.alesfevzer.com
Najuspešnejša slovenska športna plezalka Janja Garnbret je tudi na tretji tekmi sezone na balvanih na Kitajskem stopila na najvišjo stopničko zmagovalnega odra. Dvajsetletnica je po Meiringenu in Moskvi zmagala tudi v Chongqingu. Uspeh Garnbretove je pred tem s tretjim mestom, premiernimi stopničkami v svetovnem pokalu, dopolnil Anže Peharc.

Ganbretova je vodila že po kvalifikacijah in polfinalu, tretjo zmago sezone pa je potrdila s prepričljivim finalnim nastopom, v katerem je rešila vse štiri balvanske probleme v najmanjšem številu poskusov.

Garnbretova, ki deluje tako, kot da jo v letošnji sezoni prav nič ne more ustaviti, je edina na prvi postaji kitajske turneje preplezala vseh trinajst smeri od prvega do zadnjega oprimka, pet v sobotnih kvalifikacijah in po štiri najprej v današnjih polfinalu in nato še finalu.

Druga je bila Japonka Akiyo Noguchi, ki je edina lahko vsaj približno sledila tempu slovenske tekmovalke, tretje mesto pa je pripadlo Avstrijki Jessici Pilz, ki je boj za drugo mesto z Noguchijevo izgubila na tretjem balvanu, na katerem ni prišla do vrha.

Katja Kadić, ki se je odlično odrezala v kvalifikacijah in polfinalu, v katerem se je uvrstila tik za vodilno Garnbretovo, je v svojem prvem finalnem nastopu letos, brez preplezane smeri do vrha, s štirimi conami vpisala šesto mesto.

Med moškimi je na tretji tekmi sezone na balvanih zmagal Francoz Manuel Cornu, drugo mesto je pripadlo Japoncu Tomoi Narasakiju, tretji je bil Peharc.

Oba, tako kot Peharc, nista rešila vseh balvanskih problemov in sta ostala pri treh vrhovih in coni, o zmagi ter nosilcu drugega oziroma tretjega mesta je odločalo število poskusov, potrebnih za osvojitev posameznih smeri.

Peharc je v nedeljskem polfinalu precej izboljšal svoje izhodišče iz sobotnih kvalifikacij, ko je bil deveti. V polfinalu je vpisal najboljši dosežek ter prvič v finalu branil mesto vodilnega. Tega v finalu sicer ni ubranil, a je prvič na tekmah svetovnega pokala stopil na oder za zmagovalce.


Enaindvajsetletni Tržičan je drugič letos nastopil v finalu, potem ko se je med najboljših šest uvrstil že v Moskvi, kjer je s četrtim mestom segal najvišje v svetovnem pokalu, do tekme na Kitajskem, kjer je izid kariere še izboljšal.

Peharc je pred dvema letoma na evropskem prvenstvu v Münchnu, na katerem je bila Ganbretova druga, osvojil bron na balvanih.

Gregor Vezovnik je v polfinalu zasedel osmo mesto in je za malenkost zgrešil šesterico najboljših.

Lučka Rakovec je tekmovanje končala na 12. mestu, Vita Lukan pa je slovenske nastope med ženskami zaokrožila na 15. mestu. Mia Krampl je v kvalifikacijah osvojila 23. mesto.

Najboljši slovenski plezalec na balvanih Jernej Kruder, ki je zmagal na zadnji tekmi svetovnega pokala v Moskvi, je bil v kvalifikacijah neuspešen, in je pristal daleč pod željami na 34. mestu.

Športno-plezalna karavana ostaja na Kitajskem. Naslednja postaja svetovnega pokala bo od petka do nedelje Wujiang.

Pred julijskim začetkom težavnostne sezone bosta nato na sporedu le še dve balvanski tekmi v svetovnem pokalu maja v Münchnu in junija v Vailu.

Garnbretova je s tremi zmagami na pragu premiernega naslova skupne zmagovalke svetovnega pokala v balvanskem plezanju.

Članki iz rubrike