018mv Dobra karma

»Če je moški do žensk preveč prijazen, se to ...

princ harry, meghan marklejpg Svet24.si

FOTO: Za Harryja in Meghan bo vsega konec 1. ...

melania trump bozic nacrti tw1 Reporter.si

Poglejte, koga vse je Melania pripravljena ...

starejša ženska Svet24.si

»Tega vam ne bomo plačali. Pa čeprav bo zaradi ...

20200219-00990389 Necenzurirano

Rekonstrukcija afere "prisluškovanje"

gabrijela-fatorić Njena.si

Sanjski moški: Gabrijela je postala temnolaska

Monika in Denis 4 Njena.si

Ljubezen na vasi: Kaj se je zgodilo po dveh letih?...

ZŠIS-POK
ZŠIS-POK
0 11.04.2019 10:31:27

V Šentjurju veselo in poučno

ZŠIS-POK
Zveza za šport invalidov Slovenije – Paralimpijski komite je v sodelovanju s ŠD Invalid in Zvezo Sonček pripravila paralimpijski šolski dan, kjer je sodelovalo 350 otrok.

ZŠIS POK je na dogodku v OŠ Hruševec Šentjur obeležila tudi mejnik 500 dni do začetka paralimpijskih iger v Tokiu 2020, ki se bodo sicer začele natanko čez 502 dneva.

Plank bi še tretjič na paralimpijske igre

"Paralimpijske igre so vrhunec kariere za vsakega športnika. Prve mi niso ostale v najboljšem spominu, druge so bile že boljše. Rad bi šel še enkrat na igre, to bi bil vrhunec moje kariere," je šolarjem povedal posebni gost prireditve Henrik Plank, atlet, metalec diska, sicer pa domačin iz Šentjurja.

"Nikoli ne odnehajte, pa tudi šole ne pozabite. Šola je osnova vsega," je zatrdil Plank, ki zavzeto trenira pod taktirko trenerja Luke Cmoka; ta meni, da Plank ni bil še nikoli tako dobro pripravljen. "Zimski del sezone smo prebrodili, trdo smo delali, zdaj bo treba to pretvoriti v metre," se zaveda Plank, ki ga prva tekma čaka 19. maja v Splitu, vrhunec sezone pa bo svetovno prvenstvo, ki bo med 7. in 15. novembrom v Dohi.

Pred tem so učenci prisluhnili še življenjski zgodbi Senti Jeler, odbojkarice sede. Zbrana ekipa pa je učenke in učence šole seznanila s paralimpijskim gibanjem in športom invalidov, pika na i pa je bila tekma, kjer so odbojkarice in odbojkarji pod taktirko selektorja Simona Božiča predstavili odbojko sede.

Projekt, ki navdušuje mlade

Paralimpijski dan je že utečena stalnica aktivnosti, ki jih izvaja Zveza za šport invalidov Slovenije – Paralimpijski komite. "Na vsaki šoli izvedemo predstavitev, ki vključuje predstavitev paralimpijskega športa, preizkus športa v telovadnici in predstavitev športno-življenjskih zgodb športnikov invalidov. Predstavitev se zaključi skupinsko, kjer v telovadnici ali na športnem igrišču predstavimo enega izmed paralimpijskih športov v njegovi tekmovalni obliki," je dejala Jana Čander, strokovna sodelavka ZŠIS-POK.

Jana Čander je tudi namestnica vodja odprave na paralimpijske igre v Tokiu in je zagotovila, da se slovenske športnice in športniki zavzeto pripravljajo na mednarodna tekmovanja, ki sledijo v letu 2019. Večina teh bo tudi kvalifikacijska za prihajajoče igre v Tokiu, do katerih je le še dobrih 500 dni.

Dobrodošli v Šentjurju

"Otroci so odlično sprejeli paralimpijski šolski dan. Preprosto so navdušeni. Dobili so priložnost, da so spoznali druge oblike športa, pri tem pa so koristili tudi tista čutila, ki jih sicer ne bi. Taki dnevi in dogodki bogatijo vse nas," je ob tem dogodku povedala Klavdija Rabuza, športna pedagoginja šole gostiteljice.

Spremenjeno ime
Krovna organizacija za šport invalidov v Sloveniji ima odslej drugačno ime. Na skupščini v Ljubljani so namreč sprejeli sklep, da se Zveza za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite preimenuje v Paralimpijski komite.

Dosedanja polna oblika imena Zveza za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite se je tako spremenila v polni obliki v Zveza za šport invalidov Slovenije – Paralimpijski komite (ZŠIS-POK).

"Na podlagi vse večjega razvoja parašporta v svetu je potrebno tudi slediti vsem pravnim zakonitostim, ki posegajo tudi v spremembo imena. Tako smo na zahtevo Mednarodnega paralimpijskega komiteja spremenili naše ime," je spremembo pojasnil Damijan Lazar, predsednik ZŠIS-POK.

Članki iz rubrike