stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

STA
STA
0 19.03.2019 08:01:39

Slovenija s olimpijsko predstavnico v GOLFU?! Dosežek mlade Slovenke IZJEMNO ODMEVA!

Instagram/Katja Pogačar
Slovenija ima trenutno po zaslugi 24-letne Ljubljančanke Katje Pogačar zagotovljeno mesto na olimpijskem turnirju v golfu leta 2020 v Tokiu. Njeno drugo mesto na turnirju evropske serije v začetku marca v Avstraliji ni le zgodovinski dosežek za slovenski golf, temveč tudi prva stopnička do izpolnitve sanj vsakega športnika.

Pogačarjeva je z drugim mestom na turnirju ActewAGL Canberra Classic napredovala na 357. mesto svetovne računalniške lestvice poklicnih igralk golfa in je med šestdesetimi igralkami, ki se bodo drugič v zgodovini olimpijskih iger - golf je namreč v sporedu OI šele od leta 2016 - potegovale za odličja.

Sistem uvrščanja ji še ne zagotavlja mesta v Tokiu, saj bodo igralke točke zbirale vse do olimpijskih iger, glede na to, da olimpijsko načelo predvideva sodelovanje čim širšega spektra igralk, pa ji lahko nadaljnje dobre predstave prinesejo tudi nastop na največjem športnem dogodku. Države bodo imele v Tokiu največ štiri tekmovalke, dejstvo pa je, da so v ospredju na lestvici Rolex pretežno igralke iz golfskih velesil, kot so ZDA, Južna Koreja, Španija, Švedska, Kitajska, Japonska ...

"Čeprav se je boj za olimpijske igra šele začel, je to izjemna spodbuda za nadaljnje delo. Golf je trd in neusmiljen šport, strokovnjaki pravijo, da je motorično in psihološko med najbolj zahtevnimi na svetu, zato moram še naprej trdo delati in stremeti k izboljšanju vseh segmentov svoje igre," je uvodoma na novinarski konferenci v hotelu Cubo povedala Katja Pogačar.

"Rezultat v Avstraliji me ni presenetil, saj sem že na nekaj turnirjih pokazala, da lahko mešam štrene tudi najboljšim. Dal mi je še dodatni zagon in potrditev, da pravilno načrtujem svojo kariero in da lahko tudi igralke iz majhne Slovenije posežemo po najvišjih mestih v športu, v katerem je konkurenca po vsem svetu izjemno močna," pravi Pogačarjeva.


Glede na to, da je evropska ženska turneja v zadnjih letih v precejšnji finančni krizi, tako da so igralke v primerjavi s fanti na isti ravni bistveno manj nagrajene za uspehe, se Pogačarjeva odkrito spogleduje s prehodom na turnejo LPGA v ZDA, kjer so nagrade na turnirjih tudi desetkrat višje. Za primerjavo, povprečni nagradni sklad na Ladies European Tour (LET) je 150.000 evrov, na Ladies Professional Golf Association (LPGA) pa 1,5 milijona dolarjev.

Ljubljančanka, ki si je šele lani prebila na evropsko turnejo, bo letos nastopila na zgolj osmih turnirjih LET ter na približno dvanajstih "druge lige LPGA", imenovanih Symetra Tour. Preko teh si lahko zagotovi neposredno uvrstitev na LPGA ali pa vsaj mesto v tretjem, zadnjem krogu kvalifikacij. Pogačarjeva, ki na sezono potrebuje približno 60.000 evrov, se je lani prebila do tega tretjega kroga, nato pa na turnirju, ki je obsegal osem rund po 18 lukenj, zasedla 77. mesto ter za deset udarcev zgrešila uvrstitev med prvih 45 igralk, ki so napredovale v elitno druščino.

"Uspeh je vreden truda, zato se držim načela, da tudi ko ti ne uspe, se moraš pobrati in poskusiti znova," je tedaj zapisala na svoje Facebook profilu, zdaj pa dodaja: "Vem, da če bom igrala tako, kot znam, bom nekoč med najboljšimi. Želja, da se izpopolnjujem in strmim k uspehom, je v športu osnova za uspeh," dodaja igralka, ki je na ameriški univerzi Ohio diplomirala iz matematike in biologije.

Njen trener je že od leta 2005 Uroš Gregorič, tudi sicer trener reprezentančnih selekcij Slovenije. Prepričan je, da bomo o uspehih Pogačarjeve še veliko slišali. "Čeprav imamo v Sloveniji le štiri profesionalne igralce in dve igralki, skupno pa golf pri nas igra med pet in deset tisoč ljudi, smo v zadnjih letih vzpostavili dober sistem vzgoje, ki že kaže prve rezultate."

"Katja je primer igralke, ki si jo želi vsak trener. Je vestna, marljiva in se hitro uči, predvsem pa ima glavo na pravem mestu, kar je golfu izjemno pomembno. V zadnjem času se je precej 'podaljšala', kar pomeni, da so njeni udarci z lesovi in železi precej daljši, ob tem pa je že nekdaj dobra v kratki igri in na zelenicah. Prepričan sem, da je to drugo mesto le prva stopnička v njeni bogati karieri," meni Uroš Gregorič.

Značke: golf, sta

Članki iz rubrike