Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

nu
nu
0 19.12.2018 21:10:47

IMAMO ŠPORTNIKA LETA! Olimpijska kolajna, NBA slava ali Tour? TU JE ODGOVOR, tu je izbor!

V Cankarjevem domu so razglasili športnika leta. Med športniki je slavil Luka Dončić, med ženskami pa Janja Garnbret.

Najboljši za leto 2018 je postal Luka Dončić čeprav sta v nekaterih krogih za favorita veljala Jakov Fak in Žan Košir z olimpijskima kolajnama, pa je Biatlonec osvojil zgolj tretje mesto, deskarja pa sploh ni na stopničkah. Prehitel ju je odlični kolesar Primož Roglič s fantastičnim dosežkom na Touru in s še nekaj izjemnimi uspehi, daleč na prvo mesto pa se je v glasovanju športnih novinarjev uvrstil izjemni košarkarski virtuoz Dončić.

Ta je v letu 2018 najprej z Realom osvojil vse, kar se je osvojiti dalo in bil pri tem vselej izbran za najkoristnejšega igralca moštva. Poleg tega je bil junija izbran kot tretji na naboru in na prvih 28 tekmah v ligi NBA presegel vsa pričakovanja.

Med dekleti je najboljša postala odlična plezalka Janja Garnbret, medtem ko so za najboljšo ekipo izbrali jadralni dvojec Veronika Macarol - Tina Mrak. Med mladimi, perspektivnimi športniki pa je nagrado za izstopajočo mlado športno osebnost leta prejel obetavni kolesar Tadej Pogačar, ki si zanesljivo utira pot med kolesarsko elito, kamor s prihajajočim letom 2019 tudi vstopa. 

V precej skromni konkurenci v obeh kategorijah kakšne posebne izbire ni bilo, zato odločitev ne odmeva, medtem ko bo izbor v moški konkurenci zagotovo dvignil ogromno prahu. Take in drugačne. Od takih, ki bodo nad izborom mojstra globalnega športa navdušeni, do takih, ki bodo ponovno govorili o skrunitvi svetinje olimpijske kolajne.

.

--------------- OBRAZLOŽITVE ---------------

Športnik leta: LUKA DONČIĆ

Mladost ni samo norost, pač pa tudi prilagajanje, učenje in zorenje. Vse to in še mnogo več pooseblja najstnik, ki je v letu 2018 v Evropi osvojil vse pomembne košarkarske lovorike. In še naprej postavlja nove mejnike. V dresu madridskega Reala je Luka Dončić postal evropski klubski prvak v najelitnejšem tekmovanju. Za piko na i pa je z odličnimi igrami poskrbel kar sam. Izbran je bil za najboljšega igralca zaključnega turnirja. Devetnajstletni Dončić danes igra v ligi NBA, kamor je prišel kot tretji izbor na naboru leta 2018. Po hitri menjavi dveh klubov je pristal v Dallasu, kjer je med najboljšimi v najpomembnejših statističnih prvinah. Mnogi onstran Atlantika so dvomili o njegovih sposobnostih, a jih je utišal ne samo s statistiko in odnosom, pač pa tudi z nazivom najboljšega novinca na zahodu v novembru.

IZJAVA LUKE DONČIĆA:"Zdravo Slovenija. Najprej bi se zahvalil vsem športnim novinarjem, da so me izbrali za športnika leta. Pohvalil bi tudi Jakova Faka in Primoža Rogliča, ki sta imela izjemno leto. Zahvala tudi vsem Slovencem, ki spremljajo moje tekme ponoči. Res hvala in le pozdrav."

luka dončič
Reuters

Športnica leta: JANJA GARNBRET

Komaj 19-letna športna plezalka Janja Garnbret je prva in edina na svetu, ki se lahko pohvali s tremi naslovi svetovne prvakinje v treh različnih disciplinah. Na letošnjem svetovnem prvenstvu v Innsbrucku se je z balvansko zmago najprej zapisala v zgodovino kot prva plezalka z zlato kolajno v težavnosti, naslov je osvojila leta 2016 v Parizu, in balvanskem plezanju. Nato je kot prva zmagala v novi disciplini, olimpijski kombinaciji, in kot najmlajša tekmovalka v zgodovini postala še prva s trojčkom zlatih kolajn v treh disciplinah. Že tretje leto zapored je postala tudi skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnostnem plezanju in kombinaciji ter bila kljub zaradi mature okrnjeni balvanski sezoni četrta v skupnem seštevku svetovnega pokala v balvanskem plezanju.

IZJAVA JANJE GARNBRET:"Seveda že gledam proti Tokiu, ampak sezona 2019 je zelo pomembna za kvalifikacije na OI, spet pa bo na sporedu SP. Tako so priprave že v polnem teku in se veselim naslednjih izzivov."

Janja Garnbret športno plezanje
www.alesfevzer.com

Ekipa leta: TINA MRAK - VERONIKA MACAROL

Osrednje mesto na tretji slikarski razstavi flokistke Veronike Macarol ima delo Zlate sanje. Ponazarja pot od Ria de Janeira 2016 do Tokia 2020, ki jo je doslej na regatnih poljih do polovice prejadrala s krmarko Tino Mrak. In kljub razburkanim valovom je bilo obdobje zlato, saj sta jadralki portoroškega Pirata že januarja zmagali v svetovnem pokalu v Miamiju in nato tudi na evropskem prvenstvu v Bolgariji. Sredi sezone pa šok. Veronika Macarol je morala na operacijo kolena in po mesecu okrevanja je sledilo svetovno prvenstvo. Na Danskem se tekmovanje zato ni odvijalo po željah, a sta tudi na tem prvenstvu izpolnili osnovni cilj. Vozovnica za olimpijske igre v Tokiu je vsemu navkljub pristala na njuni barki. Za naslednje leto je trener Tomaž Čopi že napovedal boj za medaljo na svetovnem prvenstvu.

mrak macarol
Reuters

Drugo mesto: TINA TRSTENJAK

Judoistka Tina Trstenjak je spomladi leta 2014 začela neverjetno serijo. Od takrat je prav na vsakem velikem tekmovanju osvojila odličje. Tudi leto 2018 ni bilo nič drugačno. Njen niz zdaj znaša 10 zaporednih medalj, upoštevajoč evropska in svetovna prvenstva ter seveda olimpijske igre. Čeprav se pri njej doma police kar šibijo od številnih priznanj, ji motivacije ne zmanjka. Na evropskem prvenstvu v Izraelu je dodala naslov evropske podprvakinje. Boj v finalu z njeno, zdaj že večno tekmico Francozinjo Agbegnenoujevo je bil hud. Tina Trstenjak ga je odlično začela, toda na koncu je morala priznati premoč. Pet mesecev kasneje je znova stala na odru za zmagovalke. Na najpomembnejšem tekmovanju sezone. Z bronasto medaljo na svetovnem prvenstvu je poskrbela za edino slovensko odličje v Bakuju. Trstenjakova pa v sebi skriva še veliko več. Misli so usmerjene v prihodnost, saj se najpomembnejša tekma štiriletnega obdobja bliža. S trenerjem Marjanom Fabjanom že kujeta taktiko za olimpijske igre v Tokiu, kjer bo branila zlato medaljo.

TRSTENJAK
vszi

Drugo mesto: PRIMOŽ ROGLIČ

Primož Roglič je v telemark na odru za zmagovalce skakal že v prejšnjih sezonah. A letošnja je bila nekaj posebnega, saj so ga kolesarski navdušenci redno začeli uvrščati med favorite, tekmeci pa med glavne nasprotnike. Le peščici kolesarjev je v zadnjih letih moderne dobe uspelo zmagati na najbolj pomembnih spomladanskih etapnih dirkah: po Baskiji, švicarski Romandiji in za povrh še pred navdušeno domačo publiko tudi na dirki po Sloveniji. Pred dirko po Franciji nato o visokih ciljih ni želel govoriti na glas. Že v prvem tednu dirke je nakazal, da se ne bo skrival v glavnini. Najboljše je prihranil prav za zadnji teden, ko ga je v Pirenejih čakala najtežja, 19. etapa. Dokončno je konkurenco zlomil na zahtevnem spustu in nato v cilju visoko dvignil roke v zrak. Za Rogličem je še eno zgodovinsko leto. Sezono je končal kot enajsti na obeh svetovnih lestvicah Mednarodne kolesarske zveze in celo drugi najboljši na svetu samo z večdnevnih dirk.


IZJAVA PRIMOŽA ROGLIČA:"V Sloveniji imamo glede na svojo majhnost izjemno število odličnih športnikov in športnic. Tako mi to res pomeni neko potrditev, da delamo prav, dobro in lahko sem samo počaščen, da sem v izboru najboljših športnikov."

primoz roglic
Primož Roglič
Reuters

Tretje mesto: JAKOV FAK

Potem ko je v preteklosti športno Slovenijo že razveselil z naslovoma svetovnega prvaka, je Jakov Fak letos zablestel v Pyeongchangu in poskrbel za najodmevnejši dosežek slovenskega biatlona na olimpijskih igrah: srebrno kolajno v najdaljši posamični preizkušnji, na 20 kilometrov. Ob prihodu v cilj je zaostal le za Norvežanom Johannesom Thingnesom Boejem. Takrat je bil na njegovem obrazu že srebrni nasmešek. Po dveh sezonah zdravstvenih težav je pod vodstvom trenerja Uroša Velepca blestel tudi v svetovnem pokalu, kjer je trikrat stopil na stopničke za zmagovalce, v skupnem seštevku pa je osvojil šesto mesto.

IZJAVA JAKOVA FAKA:"Najlepša hvala, da ste me spet uvrstili v ta ožji krog v izboru za športnika leta Slovenije. To mi veliko pomeni. Je potrditev, da so bili izidi in delo v tem letu uspešni. Hvala vsem."

fak biatlon mm
Martin Metelko

Tretje mesto, športnice: KAJA JUVAN

Ne dolgo tega je praznovala 18. rojstni dan, a še pred tem je Kaja Juvan pokorila svetovni mladinski tenis in se na veličasten način poslovila od mlajših kategorij. Juvanova je po izjemnem letu 2017 vso zgodbo, sicer zahtevnega teniškega razvoja, še pošteno nadgradila. Kaja je kot prva Zemljanka na olimpijskih igrah mladih v Argentini osvojila dve zlati medalji. Med posameznicami je zasluga zgolj in samo njena, v konkurenci parov si jih je delila s Poljakinjo Igo Šwiatek. Juvanova je v tednu dni nastopila v treh konkurencah, tudi mešanih dvojicah, in skupaj odigrala neverjetnih 12 dvobojev. V svet profesionalnega tenisa je vstopila izjemno, saj je ima v rokah že pet turnirskih zmag serije ITF. Trdo delo ni obrodilo sadov le v tenisu, saj je redna dijakinja gimnazije Bežigrad, ki bo maturo, tako kot vsi sošolci in sošolke, skušala opraviti prihodnje leto.

juvan

Izstopajoča mlada športna osebnost leta: TADEJ POGAČAR

Tadej Pogačar je v tej sezoni še enkrat pokazal svoj razkošen kolesarski repertoar. Bil je ključni del slovenske reprezentance mlajših članov, ki je slavila v pokalu narodov, sam pa je bil prvi skupno na Dirki miru in najprestižnejši etapni dirki v tej kategoriji Tour de l'Avenir. Vmes se je Čriček, kot so mu nadeli ime vrstniki iz Kolesarskega kluba Rog, enakovredno boril z zvezdniki dirke po Sloveniji in sam končal na četrtem mestu. Vsi dosežki so mu prinesli prestop v svetovno serijo v ekipo UAE Emirates, za katero bo debitiral že januarja v Avstraliji.

913-24-pogacar twitter
Tadej Pogačar
twitter

-------------- GLASOVANJE --------------

MOŠKI
Luka Dončić (košarka)              260
Primož Roglič (kolesarstvo)        163
Jakov Fak (biatlon)                116
Jan Oblak (nogomet)                 62
Žan Košir (deskanje)                34
Adrian Gomboc (judo)                 9
Anže Kopitar (hokej)                 8
Goran Dragić (košarka)               6
Boštjan Maček (strelstvo)            5
Matej Mohorič (kolesarstvo)          5
Peter Kauzer (kajak kanu)            4
Ivan Trajkovič (taekwondo)           2
Domen Škofic (športno plezanje)      1
Jernej Kruder (športno plezanje)     1
Rajmond Debevec (strelstvo)          1
Peter John Stevens (plavanje)        1

ŽENSKE:
Janja Garnbret (športno plezanje)  276
Tina Trstenjak (judo)              217
Kaja Juvan (tenis)                  40
Anamarija Lampič (smučarski tek)    38
Ema Kozin (boks)                    27
Martina Ratej (atletika)            24
Monika Hrastnik (kolesarstvo)       23
Nika Križnar (smučarski skoki)       8
Tjaša Ristič (karate)                6
Dalila Jakupović (tenis)             6
Brigita Strelec (kegljanje)          5
Nina Volčina (balinanje)             3
Ana Odlazek (hitrostno rolanje)      3
Anja Forštnarič (kegljanje)          1
Alenka Artnik (potapljanje na vdih)  1
EKIPA:
jadranje 470 (Mrak, Macarol)              34
kajak kanu (Savšek, Božič, Berčič)        25
slo. reprezentanca, dvoranski nogomet     16
slo. rep., športno plezanje               14
moška odbojkarska reprezentanca           10
nogometni klub Olimpija                    4
Dobovec Pivovarna Kozel, futsal            2
moška rokometna reprezentanca              2
kajak kanu (Kauzer, Srebotnik, Testen)     2
mladinska rokometna reprezentanca          2
skakalna ekipa v poletih                   1
(D. Prevc, P. Prevc, Damjan, Semenič)
košarkarska reprezentanca Slovenije        1

* Glasovalo je 113 članov DŠNS.

------------------------------------------------

VSI DOSEDANJI ZMAGOVALCI IN DOBITNIKI NAGRAD

Dobitniki nagrad po osamosvojitvi:

.

Športnik stoletja:
2000: Leon Štukelj (gimnastika)

.

Trener desetletja:
2000: Miloš Janša (veslanje)

.

Športnik leta:
1991: Franci Petek (smučarski skoki)
1992: Rajmond Debevec (streljanje)
1993: Igor Majcen (plavanje)
1994: Jure Košir (alpsko smučanje)
1995: Iztok Čop (veslanje)
1996: Andraž Vehovar (kajak/kanu)
1997: Primož Peterka (smučarski skoki)
1998: Primož Peterka (smučarski skoki)
1999: Gregor Cankar (atletika)
2000: Rajmond Debevec (strelstvo)
2001: Andrej Hauptman (kolesarstvo)
2002: Aljaž Pegan (gimnastika)
2003: Dejan Košir (deskanje na snegu)
2004: Vasilij Žbogar (jadranje)
2005: Mitja Petkovšek (gimnastika)
2006: Matic Osovnikar (atletika)
2007: Primož Kozmus (atletika)
2008: Primož Kozmus (atletika)
2009: Primož Kozmus (atletika)
2010: Dejan Zavec (boks)
2011: Peter Kauzer (kajak/kanu na divjih vodah)
2012: Anže Kopitar (hokej na ledu)
2013: Peter Prevc (smučarski skoki)
2014: Peter Prevc (smučarski skoki)
2015: Peter Prevc (smučarski skoki)
2016: Peter Prevc (smučarski skoki)
2017: Goran Dragić (košarka)
2018: Luka Dončić (košarka)

.

Športnica leta:
1991: Nataša Bokal (alpsko smučanje)
1992: Marika Kardinar (kegljanje)
1993: Brigita Bukovec (atletika)
1994: Britta Bilač (atletika)
1995: Brigita Bukovec (atletika)
1996: Brigita Bukovec (atletika)
1997: Brigita Bukovec (atletika)
1998: Brigita Bukovec (atletika)
1999: Metka Sparavec (plavanje)
2000: Špela Pretnar (smučanje)
2001: Alenka Bikar (atletika)
2002: Jolanda Čeplak (atletika)
2003: Jolanda Čeplak (atletika)
2004: Jolanda Čeplak (atletika)
2005: Tina Maze (alpsko smučanje)
2006: Petra Majdič (smučarski tek)
2007: Petra Majdič (smučarski tek)
2008: Sara Isakovič (plavanje)
2009: Petra Majdič (smučarski tek)
2010: Tina Maze (alpsko smučanje)
2011: Tina Maze (alpsko smučanje)
2012: Urška Žolnir (judo)
2013: Tina Maze (alpsko smučanje)
2014: Tina Maze (alpsko smučanje)
2015: Tina Maze (alpsko smučanje)
2016: Tina Trstenjak (judo)
2017: Ilka Štuhec (alpsko smučanje)
2018: Janja Garnbret (športno plezanje)

.

Ekipe v individualnih športih:
1991: dvojec brez krmarja (veslanje - Iztok Čop/Denis Žvegelj)
1992: dvojec brez krmarja (veslanje - Iztok Čop/Denis Žvegelj)
in četverec (Jani Klemenčič, Sašo Mirjanič,
Milan Janša, Sadik Mujkič)
1993: kanuisti na divjih vodah (slalom - Jože Vidmar,
Boštjan Žitnik, Simon Hočevar)
1994: četverec brez krmarja (Jani Klemenčič, Sašo Mirjanič,
Milan Janša, Sadik Mujkič)
1995: kajakaši na divjih vodah (slalom - Marjan Štrukelj,
Andraž Vehovar, Fedja Marušič)
1996: četverec brez krmarja (veslanje - Jani Klemenčič, Denis Žvegelj,
Milan Janša, Sadik Mujkič)
1997: kanuisti na divjih vodah (3 x C 1 slalom, Simon Hočevar,
Gregor Terdič, Sebastjan Linke)
1998: jadralski dvosed razreda 470 (Tomaž Čopi in Mitja Margon)
1999: dvojni dvojec (veslanje - Iztok Čop in Luka Špik)
2000: dvojni dvojec (veslanje - Iztok Čop in Luka Špik)
2001: četverec brez krmarja (veslanje - Jani Klemenčič, Milan Janša,
Matej Prelog, Rok Kolander)
2002: ekipa smučarskih skakalcev (Primož Peterka, Peter Žonta,
Damjan Fras in Robert Kranjec)
2003: jadralna posadka v razredu 470 (Vesna Dekleva, Klara Maučec)
2004: dvojni dvojec (veslanje - Iztok Čop/Luka Špik)
2005: dvojni dvojec (veslanje - Iztok Čop/Luka Špik)
2006: po sklepu skupščine DŠNS je ta nagrada združena z ekipo leta v moštvenih športnih igrah (ekipa leta)

.

Ekipe v moštvenih športnih igrah:
1991: KK Smelt Olimpija
1992: moška košarkarska reprezentanca
1993: moška rokometna reprezentanca
1994: KK Smelt Olimpija
1995: KK Ježica
1996: HK Olimpija Hertz
1997: KK Union Olimpija
1998: hokejska reprezentanca Slovenije
1999: nogometna reprezentanca Slovenije
2000: nogometna reprezentanca Slovenije
2001: nogometna reprezentanca Slovenije
2002: hokejska reprezentanca Slovenije
2003: rokometašice Krim Eta Malizia
2004: rokometaši Celja Pivovarne Laško
2005: košarkarska reprezentanca Slovenije

.

Ekipa leta:
2006: dvojni dvojec (veslanje - Iztok Čop/Luka Špik)
2007: odbojkarji ACH Volleyja (v prejšnji sezoni Autocommerce)
2008: veslaški četverec brez krmarja (Rok Rozman, Tomaž Pirih, Rok Kolander, Miha Pirih)
2009: nogometna reprezentanca Slovenije
2010: nogometna reprezentanca Slovenije
2011: slovenska reprezentanca v smučarskih skokih
2012: dvojni dvojec (Iztok Čop in Luka Špik)
2013: hokejska reprezentanca Slovenije
2014: hokejska reprezentanca Slovenije
2015: odbojkarska reprezentanca
2016: hokejska reprezentanca Slovenije
2017: košarkarska reprezentanca Slovenije
2018: jadralna posadka 470 Tina Mrak in Veronika Macarol

.

Nagrada za izstopajočo mlado športno osebnost leta:
2014: Maruša Mišmaš (atletika)
2015: Tim Gajser (motokros)
2016: Janja Garnbret (športno plezanje)
2017: Luka Dončić (košarka)
2018: Tadej Pogačar (kolesarstvo)

.

Fair play:
1998: Dejan Kralj (kajak/kanu na divjih vodah)
2001: Tomaž Jemc in Matjaž Korošak (avtomobilizem, reli)
2002: Natalija Prednik (strelstvo)
2003: Bojan Tokič (namizni tenis)
2004: Miran Stanovnik (motociklizem)
2005: Gašper Vinčec (jadranje)
2006: Simon Vogrinčič (nogomet)
2009: Mitja Petkovšek in Edvard Kolar (gimnastika)
2010: Valter Birsa (nogomet)

.

Nagrada za posebne športne dosežke:
1999: Tomaž Humar (alpinizem)
2000: Davor Karničar (ekstremno smučanje)
2005: Jure Robič (kolesarstvo)
2009: Peter Mankoč (plavanje)

.

Posebna nagrada:
2003: Tanja Romano (umetnostno kotalkanje)
2004: Franc Pinter Ančo (strelstvo), Tatjana Majcen (atletika)
in Mateja Pintar (namizni tenis), dobitniki medalj na paraolimpijskih igrah invalidov
2006: Mateja Bogatec (rolkanje)
2007: Iztok Čop (veslanje), Mateja Svet (alpsko smučanje), Tanja Romano (umetnostno kotalkanje)
2008: Jože Flere (atletika), Mateja Pintar (namizni tenis), Franc Pinter (strelstvo)
2009: Miro Cerar (ob njegovi 70-letnici)
2012: Franček Gorazd Tiršek (strelec, dobitnik paraolimpijske medalje)
2016: Veselka Pevec (strelka, dobitnica zlate paraolimpijske medalje)

.

Dobitniki nagrad pred osamosvojitvijo:

.

Športniki:
1968: Miroslav Cerar (gimnastika)
1969: Ivo Daneu (košarka)
1970: Miroslav Cerar (gimnastika)
1971: Brane Oblak (nogomet)
1972: Danilo Pudgar (smučarski skoki)
1973: Vinko Jelovac (košarka)
1974: Vinko Jelovac (košarka)
1975: Bojan Križaj (alpsko smučanje)
1976: Borut Petrič (plavanje)
1977: Borut Petrič (plavanje)
1978: Borut Petrič (plavanje)
1979: Bojan Križaj (alpsko smučanje)
1980: Bojan Križaj (alpsko smučanje)
1981: Borut Petrič (plavanje)
1982: Bojan Križaj (alpsko smučanje)
1983: Borut Petrič (plavanje)
1984: Jure Franko (alpsko smučanje)
1985: Rok Petrovič (alpsko smučanje)
1986: Rok Petrovič (alpsko smučanje)
1987: Bojan Križaj (alpsko smučanje)
1988: Matjaž Debelak (smučarski skoki)
1989: Andrej Jelenc (kajak/kanu)
1990: Tomo Česen (alpinizem)

.

Športnice:
1968: Marijana Lubej (atletika)
1970: Nataša Urbančič (atletika)
1971: Nataša Urbančič (atletika)
1972: Nataša Urbančič (atletika)
1973: Nataša Urbančič (atletika)
1974: Nataša Urbančič (atletika)
1975: Mima Jaušovec (tenis)
1976: Mima Jaušovec (tenis)
1977: Mima Jaušovec (tenis)
1978: Ljuba Tkalčič (kegljanje)
1979: Breda Lorenci (atletika)
1980: Mima Jaušovec (tenis)
1981: Bojana Dornig (alpsko smučanje)
1982: Andreja Leskovšek (alpsko smučanje)
1983: Lidija Lapajne (atletika)
1984: Mateja Svet (alpsko smučanje)
1985: Mateja Svet (alpsko smučanje)
1986: Mateja Svet (alpsko smučanje)
1987: Mateja Svet (alpsko smučanje)
1988: Mateja Svet (alpsko smučanje)
1989: Mateja Svet (alpsko smučanje)
1990: Mateja Svet (alpsko smučanje)

Članki iz rubrike