Jenrej Tozon Odkrito.si

Težki časi za Jerneja Tozona: njegovo dekle po ...

mamica jozica Svet24.si

FOTO: Jožica po moževi smrti ostala sama z ...

vesolje Petisvet.si

Astrološka napoved Berna Jurečiča od 17. do 23....

toča, Rona-Alpe Svet24.si

VIDEO in FOTO: V silovitem neurju dva mrtva, ...

horoskop_astrologija Svet24.si

Horoskop za nedeljo, 16. junija

spela groselj grega 10 Njena.si

Špela odkrito: 'Poroka mi ne pomeni nič'

teja perjet-jani jugovic Njena.si

Iskrena izpoved slavne mamice Teje Perjet

ZŠIS-POK
ZŠIS-POK
0 11.12.2018 21:00:03

Đurić in Glušičeva športnika leta

Tanja Glušič in Darko Đurić
Sportida/ZŠIS-POK
Najboljša športnika leta 2018 med invalidi sta plezalka Tanja Glušič in plavalec Darko Đurić. Slednji je to priznanje prejel drugič po letu 2013, Glušičeva pa prvič.

Glušičeva je bila tretja na svetovnem prvenstvu v Avstriji, Đurić pa je blestel na evropskem prvenstvu v plavanju z zlatom na 50 metrov prosto in bronom na 200 metrov prosto. Glušičeva in Đurić sta kot športnika leta nasledila lanska nagrajenca, alpsko smučarko Anjo Drev in teniškega igralca Marina Kegla.

Za ekipo leta je priznanje namenila ekipi gluhih kegljačev v sestavi Aleš Peperko, Tomaž Klemen, Dragutin Draganjac, Esad Hadžiagić in Robert Marovt, ki so nagrado dobili za prvo mesto na evropskem prvenstvu. Priznanje za mladega športnika pa sta letos dobila dva slovenska tekmovalca, atletinja Iris Berganski in smučar Jernej Slivnik.

Darko Đurić ni bil povsem prepričan, ali bo izbran, saj je bila konkurenca kar huda. "Kandidatov je bilo veliko, denimo Franček Gorazd Tiršek, ki je nedavno zmagal na evropskem prvenstvu med strelci. Tako sem lahko kar ponosen in počaščen, da sem jaz prejemnik tega priznanja. To priznanje je dokaz vrhunskega dela v pretekli sezoni, hkrati pa tudi motivacija za delo vnaprej," je povedal Đurić, ki mi finančne zmožnosti žal več ne omogočajo priprav na Nizozemskem.

Vesela priznanja je bila seveda tudi Tanja Glušič: "Od nekdaj sem si želela, da bi to enkrat uresničila in da bi največ pokazala, ko je bilo to najbolj pomembno, na SP v Innsbrucku. Veliko mi to priznanje pomeni tudi za naprej, saj vem,da še lahko napredujem."

Bronasti in srebrni znaki

ZŠIS-POK najboljšim športnikom podeljuje tudi priznanja v obliki bronastih in srebrnih znakov, ki jih prejmejo uspešni udeleženci največji mednarodnih tekmovanj. Letos so bronaste znake dobili Đurić, plesalca Nastija Fijolič in Amir Alibabić, atletinja Iris Breganski, igralec biljarda Matej Brajkovič, strelec Franček Gorazd Tiršek, gluhi kegljači Klemen, Draganjac, Peperko, Hadžiagić in Marolt, igralci showdowna oziroma namiznega tenisa za slepe in slabovidne Peter Zidar, Miha Susman, Sanja Kos, Tanja Oranič, slepi in slabovidni kegljači Karmen Vogrič, Mitja Osolnik, Dario Vogrič, Jože Lampe, Franc Tomšič, Mirko Rus, Igor Žagar in Sašo Kajtna ter njihovi trenerji, srebrne pa plezalca Glušičeva in Gregor Selak, športni ribič Rudolf Centrih in šahist Aleksander Uršič ter njihovi trenerji.

Za svetovni rekord

Športnik leta Đurić pa je poleg glavne nagrade večera dobil še posebno priznanje za svetovni rekord v plavanju na 50 m delfin, ki je bil sicer dosežen že konec lanskega leta.

"Moramo biti zadovoljni z letom 2018, naši športniki so bili evropski prvaki, dosegli smo svetovni rekord, to so nekako mejniki, ki so leto zaznamovali v športnem delu. Naša zveza je bila prireditelj doslej največjega športnega tekmovanja, svetovnega prvenstvena v namiznem tenisu s 53 državami udeleženkami. Veseli smo tudi, da smo pognali program Postani športnik, ki nagovarja invalide, da se posvetijo športni vadbi," pa je najpomembnejše mejnike iztekajočega se leta poudaril predsednik zveze Damijan Lazar. "Prepričan sem, da bomo v naslednjem letu opozarjali na paraolimpijske igre še bolj pogosto. Čakajo pa nas še zimske igre gluhih in igre specialne olimpijade, tako kot letos ne bo predaha," pa je leto 2019 napovedal prvi mož zveze za šport invalidov.

Galerija

Članki iz rubrike