mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

STA
STA
0 22.10.2018 17:24:10

Aljaž Pegan: Občutek imam, da je gimnastika malo zastala v razvoju

Nekdanji svetovni in evropski prvak v športni gimnastiki Aljaž Pegan, ki je pred petimi leti uradno končal uspešno kariero telovadca, se vrača na svetovno prvenstvo. Po več kot 30-letni karieri bo tokrat nastopil v vlogi predstavnika športnikov Mednarodne gimnastične zveze (FIG), kamor so ga na lanskem SP izvolili telovadci. V Dohi se dobro počuti.

Pegan je v več kot 30 letih aktivne kariere največji uspeh dosegel leta 2005, ko je na drogu v Melbournu osvojil naslov svetovnega prvaka, ob tem pa ima s SP tudi tri naslove svetovnega podprvaka (2002, 2006, 2007). S prvenstev stare celine je domov prinesel pet kolajn, leta 1994 in nato deset let pozneje na evropskem prvenstvu v Ljubljani se je povzpel na evropski prestol, ob dveh naslovih evropskega prvaka ima v zbirki še en naslov podprvaka (2007) in dve bronasti kolajni (2000, 2008).

Preden so mu poškodbe preprečile vadbo na vseh orodjih in se je specializiral le za drog, je zmage na svetovnih pokalih osvajal tudi na bradlji. Skupno je na obeh orodjih zbral neverjetnih 32 zmag (od tega 28 na drogu), vštevši zmago na finalu dveh sezon 2001 in 2002. Zbral je tudi več kot 50 uvrstitev na stopničke svetovnega pokala. V zgodovino športne gimnastike se je zapisal tudi z dvema posebnima prvinama; tako na bradlji kot na drogu je namreč izvajal svojo prvino - pegana. Vse odkar je končal kariero, dela v vlogi trenerja - svetovalca v turški moški reprezentanci.


"V začetku si nikoli nisem mislil, da bom v gimnastiki postal nekdo, celo svetovni prvak. V telovadnici sem bil le zato, ker je tja zahajal moj brat. Počasi, počasi pa se je iz hobija gimnastika spremenila v mojo službo, moje življenje. Bilo je kot v vsaki službi, včasih se je veseliš, včasih ne, ampak zadnjih deset let sem res užival. Vedel sem, da če v gimnastiko vložim trud, se mi bo ta obrestoval. Ko ti uspe na tekmi prikazati skoraj tako dober nastop kot na treningih, potem si najsrečnejši človek na svetu," je na prizorišču 48. SP v pogovoru za FIG dejal zdaj 44-letni Ljubljančan.

"Kar 33 let sem preživel v gimnastiki kot telovadec in kmalu ugotoviš, da je gimnastika tvoja družina. Zdaj si želim vračati športu, FIG in prispevati k razvoju gimnastike," je še dejal Pegan in priznal, da je zadnja leta prišel do spoznanja, da je na nek način precej težje biti trener kot telovadec: "Če si dober telovadec to še ne pomeni, da boš tudi dober trener. In obratno. Je povsem drugače."

Pegan se je dotaknil tudi dejstva, da je gimnastika kot šport zastala v določenih segmentih. "Veliko stvari lahko naredimo bolje. Imam občutek, da je gimnastika v primerjavi z drugimi športi zastala v razvoju. A dejstvo je, da ima gimnastika izjemno velik potencial, da se bolj poveže z občinstvom, ne le z gledalci v dvoranah, temveč širše. Moramo ljudem pokazati, da bi vsak moral poznati gimnastiko. Želim si pomagati športu do izboljšav, naši telovadci so športniki v pravem pomenu besede," je sklenil Pegan.

Značke: gimnastika, sp

Članki iz rubrike