Jenrej Tozon Odkrito.si

Težki časi za Jerneja Tozona: njegovo dekle po ...

mamica jozica Svet24.si

FOTO: Jožica po moževi smrti ostala sama z ...

vesolje Petisvet.si

Astrološka napoved Berna Jurečiča od 17. do 23....

toča, Rona-Alpe Svet24.si

VIDEO in FOTO: V silovitem neurju dva mrtva, ...

horoskop_astrologija Svet24.si

Horoskop za nedeljo, 16. junija

spela groselj grega 10 Njena.si

Špela odkrito: 'Poroka mi ne pomeni nič'

teja perjet-jani jugovic Njena.si

Iskrena izpoved slavne mamice Teje Perjet

STA
STA
0 16.10.2018 20:32:45

OKS: Gabrovec se bo potegoval še za en mandat

Na verjetno predzadnji seji izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) v tej sestavi so določili datum volilne skupščine OKS, ki bo 16. decembra letos. Bogdan Gabrovec, ki je predsednik OKS zadnja štiri leta, je za STA potrdil kandidaturo za nov mandat, predlagala pa ga je Judo zveza Slovenije, v kateri je deloval pet desetletij.

Poleg poročil o delu komisij in drugih organov OKS so bile priprave na volitve osrednja točka IO, govorili pa so tudi o predlogih za boljšo zakonodajno ureditev športa. Ob 18. uri se bo v Železniškem muzeju Slovenskih železnic v Ljubljani, kjer je bila seja IO, začela še slovesnost ob sedemindvajsetletnici samostojnega olimpijskega gibanja.

Med kadrovskimi zadevami je izstopala zamenjava v vodstvu OKS. Poljanka Pavletič Samadržija, ki je v OKS kot strokovna sodelavka za strateški razvoj srbela tako za podporo delu IO kot tudi za sodelovanje z državnimi organi, bo v naslednjih dnevih prevzela vodenje direktorata za šport na pristojnem ministrstvu. V OKS jo bo nadomestil Mitja Urbanc, donedavni vodja kabineta nekdanje ministrice za izobraževanje, znanost in šport Maje Makovec Brenčič.

Predsednik OKS Gabrovec je med najpomembnejše točke sprememb zakonodaje v korist slovenskega športa navedel vrnitev športne vzgoje v redni program fakultet, kot je to pred leti že bilo, ukinitev 10 odstotnega davka na igre na srečo, ki krepko znižuje prihodke Fundacije za šport, ter željo, da se večji del dohodnine nameni za šport. Ta ožji nabor sprememb bodo v naslednjem obdobju še dopolnili in ga bo nato skušalo uveljaviti naslednje vodstvo OKS.To bo določeno konec leta, ko bodo volitve. V nedeljo, 16. decembra, se bo namreč iztekel štiriletni mandat dosedanjemu vodstvu. Na prejšnji volilni skupščini leta 2014 je Bogdan Gabrovec, dolgoletni predsednik Judo zveze Slovenije, na predsedniškem mestu OKS nasledil Janeza Kocijančiča, ki je bil na čelu od ustanovitve samostojnega OKS leta 1991.

Gabrovec je v drugem krogu volitev pred štirimi leti dobil 89 glasov, ljubljanski župan Zoran Janković pa 51. Andraž Vehovar je izpadel iz volilne tekme po prvem krogu. Gabrovec je v tem krogu dobil 64 glasov, Janković 40, le dva manj, 38, pa srebrni olimpijec iz Atlante 1996 Vehovar.

V najožje vodstvo, za podpredsednike OKS, so bili izvoljeni Janez Sodržnik (Ljubljanska regija, 97 glasov), Iztok Čop (Veslaška zveza Slovenije, 120 glasov) in Tomaž Barada (Taekwondo zveza Slovenije, 108 glasov). Za člane IO je bilo 53 kandidatov, izvoljena pa je bila tudi Tjaša Andree Prosenc (individualni zimski olimpijski športi), ki je tako edina članica IO OKS od ustanovitve naprej.

Članki iz rubrike