mojca fatur Odkrito.si

Partnerica Klemna Slakonje o ozadju "nerazumne" ...

molk naslovnica Foto Ziga Culiberg (1) Svet24.si

Miša Molk o življenju, hčerki in moških

duhovna Petisvet.si

Karma je dela svoje, a to, kar bo še naredila ...

csd, center za socialno delo Svet24.si

CSD pred zlomom: z motorko nad socialne delavce!

Horoskop Svet24.si

Tedenski horoskop: z lopatami do konca

NIck JOnas Najstnica.si

Nick Jonas priznal, da si želi otroka

franko bajc Njena.si

Franko priznal, kaj mu je pomagalo do zmage

STA
STA
0 13.10.2018 14:51:42

Kandidatura Stockholma za organizacijo ZOI 2026 brez politične podpore

Švedska kandidatura za organizacijo zimskih olimpijskih iger leta 2026 v Stockholmu je izgubila politično podporo. Nova vodilna politična koalicija v mestu je v petek napovedala, da nima velike želje za organizacijo te športne prireditve, kljub temu da je Mednarodni olimpijski komite (Mok) potrdil kandidaturo Stockholma.

Anna König Jerlmyr iz vrst desnosredinske Zmerne stranke (Moderaterna) in najverjetnejša nova županja švedske prestolnice je na novinarski konferenci, ki je sledila odločitvi, da bodo mesto v naslednjih štirih letih vodile štiri desnosredinske stranke, povezane v koalicijo Alliansen, in Zeleni (Miljöpartiet), povedala, da za kandidaturo ni večinske politične podpore.

"Stockholm se sooča z drugimi večjimi izzivi, s katerimi se moramo spopasti. Zato ne bo gostil zimskih OI 2026," je poudarila Karin Ernlund iz Sredinske stranke (Centerpartiet).

Lokalne, regionalne in splošne parlamentarne volitve so na Švedskem potekale pred enim mesecem. Nova nacionalna vlada še ni bila oblikovana, saj ne levi ne desni politični blok nista osvojila večine.


Švedska prestolnica je nazadnje leta 1912 gostila poletne olimpijske igre, potem so vse kandidature propadle. Nazadnje je na Švedskem za organizacijo zimskih OI padla kandidatura Östersunda.

Mok, ki bo ime gostiteljice zimskih OI 2026 razglasil na kongresu prihodnjega septembra v Lozani, je nedavno razglasil tri finalistke za organizacijo iger. Poleg Stockholma sta v ožjem izboru še kanadski Calgary in skupna italijanska kandidatura Milana in Cortine d'Ampezzo.

Predsednik švedskega olimpijskega komiteja Mats Arjes je za švedski časnik Dagens Nyheter povedal, da upa, da se bo sestal z novim vodstvom mesta in pojasnil finančne pogoje. "Poudariti želim, da od Stockholma nismo zahtevali nobenih finančnih sredstev," je povedal.

Prihodnje zimske OI leta 2022 bo gostil Peking.

Članki iz rubrike