Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

ZŠIS
ZŠIS
0 12.10.2018 11:54:29

V Celju od srede zares

Luka Trtnik
ZŠIS-POK
Med 17. in 20. oktobrom bo Celje gostilo svetovno prvenstvo v namiznem tenisu za športnike invalide.

To je prvo namiznoteniško člansko svetovno prvenstvo v Sloveniji po letu 1965! Takrat je SPENT, tekmovanje najvišje tekmovalne ravni, gostila Ljubljana oziroma Hala Tivoli.

"Pa saj se dejansko ne zavedam, kaj me čaka. Mislim, da bom šele v Celju dojel, kaj sploh svetovno prvenstvo je, kaj prinaša, kaj pomeni. Tekmovanja, SPINT 2018, se iskreno veselim! Tudi v času počitnic sem mislil na svetovno prvenstvo in razmišljal, kaj moram še narediti, da upravičim zaupanje. Prav zaradi svetovnega prvenstva sem na treningu še toliko bolj zbran, zavzet. V tem hipu razmišljam, da se dokažem v Celju, v tako močni in elitni konkurenci. Na zadnjem turnirju v Laškem sem se izkazal. Rad bi ponovil to še na svetovnem prvenstvu. Vem, da bo to težja naloga. A se zavedam, da sem sposoben narediti nekaj iz sebe tudi na tem tekmovanju!," pred svetovnim prvenstvom v namiznem tenisu za športnike invalide SPINT 2018 razmišlja 20-letnik Luka Trtnik, ki bo poleg Barbare Meglič in Primoža Kanclerja naš adut za tekmovanju. Naš trojček je na tekmovanje prišel s posebnim povabilom, a zato z nič manjšo željo, da to upraviči in dokaže, da je izbrani vrsti, ki jo vodi trener Darko Kojadinović, mesto na tem tekmovanju.

"Konkurenca bo izjemna, pridejo vse najboljše igralke na svetu. Vem tudi to, da mi do svetovnega vrha še nekaj manjka. Se pa bom borila, da pokažem, da sodim sem. Predvsem pa tu ne bo prostora za strah. Ko se bojiš, pokažeš manj, kot dejansko zmoreš. Vse bom dala od sebe! Poseben užitek je igrati pred domačo publiko! Ker pridejo navijači, ker pridejo domači. Takrat še z večjo željo zaigram, da se izkažem, ker so prišli v takem številu navijat zame in me podpreti. Verjamem, da bo tudi v Celju tako!," pa se tekmovanja v domačem Celju veseli Barbara Meglič. 28-letna Barbara je nase vnovič opozorila lani na EPINT 2017, kjer je bila v svoji kategoriji na koncu uvrščena na mesta od 5. do 8.

"Priprave so potekale po načrtu. Forma ni slaba. Do prvenstva je še nekaj časa, rad bi ohranil ta tempo treningov. Zelo nam je koristil in pomagal tudi močan mednarodni kamp v Laškem. Zame je bil to izvrsten trening. Na SPINT 2018 me čaka izjemna konkurenca. Vsaka zmaga, vsak dobljen set bo v tako močni konkurenci uspeh," dodaja še Primož Kancler.

Eminenten obisk

Organizator prvenstva sta Zveza za šport invalidov Slovenije - Paraolimpijski komite in Namiznoteniška zveza Slovenije. Sodeluje 325 igralk in igralcev iz 54 držav. Vsak dan med 9. in 19. uro bo pestro na igralnih mizah v celjski dvorani Zlatorog, kjer bo stičišče vseh, ki so prišli s svojim namenom in željo na to tekmovanje. Vstop v dvorano bo prost.

Med 15. in 18. oktobrom bo Slovenijo obiskal tudi Andrew Parsons, predsednik Mednarodnega paraolimpijskega komiteja, njegov gostitelj bo Damijan Lazar, predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije - Paraolimpijski komite in tudi predsednik organizacijskega odbora SPINT 2018.

Ambasadorka Mateja Pintar Pustovrh

Prvo ime novodobnega slovenskega paraolimpizma je zagotovo Mateja Pintar Pustovrh, ki je leta 2004 postala paraolimpijska namiznoteniška prvakinja, leta 2008 je bila bronasta v Pekingu. Aktivno kariero je končala, danes je uspešna poslovna ženska in tudi ambasadorka SPINT2018, na kar smo zelo ponosni! Mateja bo letos tudi strokovna komentatorka ob prenosih iz Celja, ki naj bi dosegli več kot 250 milijonov gledalcev. Za produkcijo bo skrbela slovensko-češka ekipa, ostalo pa bo v domeni Mednarodne namiznoteniške zveze. Slovenija je v minulem letu izvrstno organizirala evropsko prvenstvo EPINT 2017, letos maja pa v Laškem že 15. Slovenia Open Thermana Laško.

Lev Mark

V Celju bo z nami tudi Lev Mark, maskota ZŠIS-POK, ki je nastal v sodelovanju z družbo Lidl Slovenija, enim od sponzorjev Zveze. Mark se je prvič predstavil na evropskem prvenstvu invalidov v namiznem tenisu EPINT 2017, v nadaljevanju pa je prevzel aktivno vlogo pri promociji športa invalidov, predvsem v aktivnostih, namenjenih najmlajšim. Kot ambasador športa invalidov ima rad gibanje, izžareva dobro voljo in s pogumom, pozitivno naravnanostjo in trdim delom premaguje ovire ter dosega uspehe tako na osebnem kot športnem področju.

Izjemna konkurenca na SPINT 2018

V Celju na svetovnem prvenstvu bo zbrana svetovna elita. Med vsemi športnicami in športniki pa velja izpostaviti nekaj imen. 28-letni Feng Panfeng prihaja s Kitajske, v svoji konkurenci v razredu 3 je nesporni vladar že več kot desetletje. Danes ima Feng že štiri zlate paraolimpijske kolajne.

Od leta 2005 kolajne zbira tudi 30-letni Kitajec Ningning Cao, ki se lahko v razredu 5 pohvali z dvema paraolimpijskima medaljama. 46-letna Borislava Perić-Ranković je prvo ime na svetovni lestvici v razredu 4, kjer kot vodilna čaka svetovno prvenstvo SPINT 2018 v Celju. Igralka rojena v Bečeju, prijatelji jo kličejo Beba, ki ji v bogati zbirki naslovov in lovorik manjka le še naslov svetovne prvakinje v posamični konkurenci. Tudi danes 30-letna Nizozemka Kelly Van Zon od leta 2009 dalje kraljuje v svojem tekmovalnem razredu 7. Začela je z evropskim naslovom v italijanski Genoi (2009), višek pa je dosegla v letih 2012 in 2016, ko je osvojila in obranila paraolimpijsko zlato. Izjemno kariero ima za sabo 29-letna Poljakinja Natalia Partyka, ki se je rodila v Gdansku. Pred 19 leti (!) je v španski Murcii na prvem mednarodnem turnirju osvojila bronasti kolajni, istega leta pa je bila z izredno močno poljsko reprezentanco tudi evropska prvakinja. Partyka je štirikratna zaporedna, tudi aktualna, paraolimpijska prvakinja, v Celje pa prihaja po nov uspeh tudi kot aktualna evropska in svetovna prvakinja.

V Slovenijo se rad vrača 30-letni Britanec Will Bayley, ki je ravno v Laškem leta 2006 prvič zaigral v mednarodni konkurenci. Vsi njegovi tekmovalni uspehi pa nosijo podpis njegovega trenerja, Slovenca Gorazda Vecka. Will je danes aktualni svetovni in paraolimpijski prvak. Svojega aduta v Celje na SPINT 2018 pošilja tudi Belgija, njene barve bo zastopal 18-letni Laurens Devos. V Slovenijo belgijski najstnik prihaja z dvema naslovoma evropskega prvaka, pred dvema letoma pa se je na sam vrh zavihtel tudi na paraolimpijskih igrah v Braziliji. Z zlatom v Riu je postal najmlajši paraolimpijski prvak v zgodovini iger.

Urnik 10. svetovnega prvenstva v namiznem tenisu za športnike invalide SPINT 2018
16.10. - Slovesna otvoritev tekmovanja v Laškem (dvorana Tri lilije)
17.10. - predtekmovanje (9.00 – 19.00) (dvorana Zlatorog Celje)
18.10. - predtekmovanje in začetek izločilnih bojev (9.00 – 19.00) (dvorana Zlatorog Celje)
19.10. - nadaljevanje izločilnih bojev (9.00 – 19.00) (dvorana Zlatorog Celje)
20.10. - finalni obračuni (9.00 – 19.00) (dvorana Zlatorog Celje)
20.10. - Zaključna prireditev (20.00) (dvorana Tri lilije)

Članki iz rubrike