kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

STA
STA
0 18.09.2018 18:16:58

Šampanjec in torti za Debevca in Mačka

Slovenska strelska reprezentanca je na zadnjih dveh velikih tekmovanjih posegla po zvezdah in osvojila dve odličji najbolj žlahtnega leska. Za prvo je poskrbel Boštjan Maček na avgustovskem evropskem prvenstvu v avstrijskem Leobersdorfu, za drugo pa neuničljivi Rajmond Debevec na nedavno končanem svetovnem prvenstvu v južnokorejskem Changwonu.

Strelska zveza Slovenije je po vrnitvi reprezentance iz Changwona pripravila sprejem za naša športna junaka in druge člane slovenske izbrane vrste, na njem je "šampanjec tekel v potokih", manjkala pa nista niti okusni in sočni torti za slovenska nosilca zlatega odličja.

Debevec je na nedavnem SP znova dokazal svoje mojstrstvo in drugič v karieri po dolgih 16 letih - prvič je slavil v finskem Lahtiju 2002 - osvojil naslov svetovnega prvaka. A leta imajo pri njem zelo "relativen pomen", navkljub svojim 55 letom je še vedno konkurenčen najboljšim strelcem na svetu. V olimpijskih disciplinah z malokalibrsko puško - na velikih tekmah z zračno puško sploh več ne nastopa - je ob dobrem dnevu sposoben za velike stvari, v neolimpijskih velikokalibrskih disciplinah pa je še vedno "creme de la creme".

"Glede na to, da je to šele moj drugi naslov svetovnega prvaka, sem tega dosežka v Changwonu zelo vesel in zadovoljen. Še posebej me veseli, da mi je to uspelo v mojih 'zrelih letih', saj nihče v moji starosti na tem svetovnem prvenstvu ni osvojil kolajne," je na današnjem sprejemu med drugim dejal Debevec, ki je bil najbolj "aktiven slovenski mož" v Changwonu, saj je nastopil kar v petih disciplinah.

Na azijskih tleh so poleg nosilca treh olimpijskih odličij, dvakratnega svetovnega in šestkratnega evropskega prvaka ter 27-kratnega zmagovalca na tekmah za svetovni pokal odmevne rezultate dosegli tudi drugi slovenski strelci in strelke. Jasmina Maček je v trapu osvojila deseto mesto, še boljši je bil Denis Vatovec, ki je v tej olimpijski disciplini zasedel deveto mesto, od razstreljevanja za veliki finale pa so ga ločile malenkosti. Na tej dvodnevni preizkušnji se je izkazal tudi Matjaž Lepen z 19. mestom.



Med "top 20" se je prebil tudi Kevin Venta na tekmi z malokalibrsko pištolo na 50 metrov, ki jo je končal na 16. mestu, kar je njegova najboljša uvrstitev na svetovnih prvenstvih, 14. mesto sta v novi olimpijski disciplini - na ekipni mešani tekmi v trapu - dosegla tudi Jasmina in Boštjan Maček.

Živa Dvoršak in Maček, sicer prva slovenska aduta pred odhodom na svetovno prvenstvo, nista posegla po zvezdah. V tej sezoni sijajni Dvoršakovi, ki je na tekmi svetovnega pokala v Changwonu osvojila tretje mesto z malokalibrsko puško v trojnem položaju na 50 metrov, na uvodni tekmi v mehiški Guadalajari pa se je dvakrat prebila v veliki finale z zračno in malokalibrsko puško, se na svetovnem prvenstvu ni izšlo po njenih željah, preizkušnjo v kraljevski strelski disciplini je končala na 24. mestu, na tekmi z zračno puško na 10 metrov pa na 41. mestu.

Še večja pričakovanja je imel Maček, ki je le slab mesec pred svetovnim prvenstvom osvojil odličje najbolj žlahtnega leska na evropskem prvenstvu pri naših severnih sosedih, na koncu pa je Prekmurec zasedel za njegove sposobnosti skromno 70. mesto.

Na letošnjem SP je bila najbolj uspešna Kitajska, ki je osvojila 43 kolajn, od tega 20 zlatih, 15 srebrnih in osem bronastih, Mednarodna strelska zveza (ISSF) pa je podelila prvih 60 kvot za nastop na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu 2020. V tem je bila najboljša Rusija z devetimi kvotami, eno manj je osvojila Kitajska.

Značke: strelstvo, sp, sprejem

Članki iz rubrike