GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

STA
STA
0 06.09.2018 18:04:41

SIJAJNA JANJA: Garnbretova obrambo naslova začela z najboljšim izidom kvalifikacij

V avstrijskem Innsbrucku se je z ženskimi kvalifikacijami v težavnosti začelo svetovno prvenstvo v športnem plezanju. V kvalifikacijah so bile uspešne tri Slovenke od osmih na startu. V sobotni polfinale so se uvrstile aktualna svetovna prvakinja Janja Garnbret, Lučka Rakovec in Mia Krampl.

Garnbretova, zadnji dve sezoni skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti in vodilna v seštevku letošnje sezone, je glavna favoritinja na prvenstvu na avstrijskem Tirolskem.

Devetnajstletnica, ki je pred dvema letoma svoj prvi naslov svetovne prvakinje v težavnosti v Parizu osvojila kot druga najmlajša tekmovalka v zgodovini, je uvodoma preplezala povsem do vrha obe smeri v svoji kvalifikacijski skupini ter dobila kvalifikacije, v katerih je bilo na startu 101 udeleženk.

Po kvalifikacijah si prvo mesto deli z Avstrijko Jessico Pilz, ki Garnbretovi sledi tudi v svetovnem pokalu, domačo adutinjo, ki je bila najuspešnejša v drugi kvalifikacijski skupini, v kateri pa v dveh smereh nobena od udeleženk ni osvojila vrha.

Od slovenskih udeleženk kvalifikacij sta se med najboljših 26, kolikor se jih bo merilo v polfinalu, ob Garnbretovi prebili še Mia Krampl in Lučka Rakovec.



Rakovčeva je osvojila deveti dosežek kvalifikacij, Kramplova je bila 18. Garnbretova in Kramplova bosta na prvenstvu nastopili v vseh posameznih disciplinah in tudi kombinaciji, Rakovčeva pa tekmuje samo v težavnosti.

Katja Kadić in Vita Lukan sta na 27. mestu ostali tik pod mejo polfinala, Tjaša Kalan je prvenstvo v Innsbrucku sklenila na 29. mestu, Urška Repušič je bila 34., Mina Markovič, nekdanja trikratna skupna zmagovalka svetovnega pokala v tej disciplini, ki je imela višje cilje in pričakovanja, pa je v kvalifikacijah pristala na 43. mestu. Pred dvema letoma na SP v Parizu se je veselila brona, na SP leta 2014 v Gijonu pa je bila srebrna.

Za Markovičevo še ni konec prvenstva, saj bo vtis skušala popraviti v balvanih, Kadićeva in Repušičeva pa bosta nastopili tudi v hitrosti in balvanih.

Preostala dva kroga v ženski konkurenci, polfinale in finale, bosta na sporedu v soboto, medtem ko bo v petek Innsbruck v znamenju moških kvalifikacij težavnosti, ko bodo prvenstvo začeli tudi Jernej Kruder, Domen Škofic, Luka Potočar, Martin Bergant in Milan Preskar.

Značke: športno plezanje, sp

Članki iz rubrike