Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

STA
STA
0 23.06.2018 10:27:30

Sredozemske igre v Tarragoni so se začele

alesfevzer.com
S sinočnjim večernim slavnostnim odprtjem na nogometnem stadionu v Tarragoni so se uradno začele sredozemske igre. Že 18. takšno tekmovanje držav sredozemske regije bo potekalo do 1. julija, na njem pa bo sodelovala tudi močna slovenska delegacija s 179 športniki v 25 panogah.

Igre v Kataloniji so na sporedu z enoletno zamudo, zaradi finančnih in političnih težav so jih morali lani prestaviti, s čimer so tudi prekinili ustaljen ritem štiriletnega druženja športnikov Sredozemlja. Teh je v Tarragoni letos skoraj 4000, prihajajo pa iz rekordnih 26 držav oziroma predstavljajo toliko nacionalnih olimpijskih komitejev.

Slovenija, na odprtju je zastavo nosil telovadec Sašo Bertoncelj, ima v Kataloniji številčno, a tudi precej pomlajeno zasedbo. Za veliko večino slovenskih športnikov bo udeležba na takšnih igrah prva v karieri in priložnost za uspešen mednarodni začetek na še večjih tekmovanjih.

Nekaj tekmovanj se je v Tarragoni in njeni širši okolici (igre gosti skupno 16 prizorišč v regiji) že začelo v petek, povsem zares pa bo šlo danes, ko bodo tekmovališča povsem zaživela. Že prvi dan bodo nastopili tudi številni slovenski športniki, tudi obe rokometni ekipi in ženska odbojkarska.

Na odprtju, udeležil se ga je tudi španski kralj Filip VI., zaradi česar so veljale zelo poostrene varnostne razmere, so gostitelji predstavili tudi bogato zgodovino regije. Ta sega še v rimske čase, na kar je opozarjal glavni oder v obliki rimskega trga s stebri.



Za prihodnost športa pa so v Tarragoni tudi poskrbeli, saj so večino prizorišč načrtovali tako, da jih bodo po igrah lahko brez večjih stroškov spremenili v večnamenske objekte ali pa jih namenili lokalnim skupnostim.

Sinoči so vse skupaj spravili v dveurno prireditev s standardnim dogajanjem, podobnim kot na OI (nenazadnje gre za tekmovanje pod okriljem Mednarodnega olimpijskega komiteja in je protokol podoben tistemu na OI), mimohodom vseh držav udeleženk in izobešanjem zastave združenja komitejev sredozemskih iger - to so na stadion prinesli oziroma se z njo spustili na tla padalci akrobatske letalske skupine. Vse skupaj pa so začinili še z glasbenimi vložki in obveznim končnim ognjemetom.

A kot velja za skoraj vsako dogajanje v Kataloniji v zadnjem času, se tudi na odprtju iger niso mogli izogniti političnim napetostim. Že pred stadionom so policisti zadržali večjo skupino katalonskih protestnikov, prav tako številčna skupina podpornikov kralja in Španije pa je pozneje lahko spremljala dogajanje na stadionu. Špansko himno je polovica občinstva izžvižgala, tudi kraljevsko končno dejanje, uradno odprtje iger, je bilo deležno mešanega odziva, od navdušenja dela gledalcev do žvižgov na drugi strani. Na stadionu so tokrat med navijači na tribunah prevladovale španske zastave, katalonskih je bilo le za vzorec, je pa bila španščina pri napovedovanju dogodkov na vrsti šele kot tretja, za katalonščino in angleščino.

Pozoren obiskovalec je lahko v skorajda vsaki malenkosti prepoznal trenja in napetosti med podporniki obeh strani, kot zanimivost pa velja omeniti, da je imel Josep Felix Ballesteros, predsednik organizacijskega odbora iger, precej čustven in dolg govor, a zgolj v katalonščini in brez prevoda.

Članki iz rubrike