kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

STA
STA
0 29.03.2018 22:12:54

Brusni papir kriv za mati vseh afer v avstralskem kriketu

Avstralijo pretresa afera v najbolj priljubljenem športu v deželi "tam spodaj", kriketu, potem ko so trije člani državne reprezentance na tekmi z Južnoafriško republiko posegli po na videz sicer banalnem nešportnem početju. V nemilosti so se znašla zveneča imena, njihovi dosežki pa jim pri tem ne pomagajo.

Incident, ki se je zgodil v soboto med tekmo z Južnoafriško republiko v Johannesburgu, je še dodatno pridobil na odmevnosti, ker so v njega vpleteni največja imena avstralskega kriketa, ki sicer uživajo status nacionalnih herojev. Med njimi je tudi kapetan Steve Smith, ki velja za najboljšega avstralskega odbijalca več generacij.

Smith in še dva reprezentanta, David Warner in Cameron Bancroft, so med tekmo skovali zaroto, da bi z uporabo majhnega kosa brusnega papirja vplivali na obrabo žoge. S tem so želeli Avstraliji med izvajanjem metov pridobiti prednost, oziroma otežiti delo odbijalcem JAR.

Sodniki so med tekmo postali pozorni na nenavadno početje igralcev, ko so opazili, da eden v hlačah skriva majhen kos rumenega traku. Vpleteni igralci so že naslednji dan priznali svoje početje. Smith je potrdil, da je šlo za "zaroto" vodilnih igralcev z namenom pridobiti Avstraliji prednost, saj usnjena žoga z obrabo pridobi drugačne lastnosti, kot so manjša odbojnost in večja nepredvidljivosti gibanja med letom.

Trojica je bila sprva suspendirana samo za preostanek tekme, ta naj bi trajala do ponedeljka, medtem ko so predstavniki avstralske kriket zveze začeli preiskavo, po kateri sta Smith in Warner prejela enoletno kazen prepovedi igranja kriketa na vseh ravneh, Bancroft pa devetmesečno prepoved igranja.


Kljub na prvi pogled banalnem poskusu goljufanja pa so posledice njihovega početja vse prej kot banalne, še toliko bolj, ker je kriket svetinja v Avstraliji in v osnovi velja za gentlemansko igro, v kateri ni prostora za nešportno početje.

Pri posledicah jim ne pomaga niti dolg seznam športnih dosežkov. Avstralija je tako rekoč enotna, da so se vsi trije, še posebej pa zlati deček avstralskega kriketa Smith, s tem izneveril svoji vlogi idola za avstralske otroke.

Vsi trije so se tako skoraj čez noč spremenili iz zvezd v izobčence, navkljub opravičilom in pojasnilom. Warner je v zapisu na Instagramu svojim 1,6 milijona sledilcem zapisal, da je storil napako "ki meče slabo luč na kriket ... zato se opravičujem in sprejemam svoj delež krivde".

"To je vsekakor madež za šport, ki ga imamo vsi radi in ki ga tudi jaz obožujem od otroštva. Zdaj si moram vzeti čas, da zadiham, se posvetim družini in se obkrožim s prijatelji in zaupniki. Se vam pa oglasim čez nekaj dni," je še zapisal.

Posledice škandala pa se že poznajo tudi po finančni plati. Glavni sponzor reprezentance, finančni sklad Magella, je že prekinil sodelovanje z avstralsko kriket zvezo po samo sedmih mesecih triletne pogodbe, pokrovitelji pa še hitreje zapuščajo vpletene igralce.

Članki iz rubrike