Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

STA
STA
0 09.02.2018 06:00:53

Točno opoldne v Južni Koreji uradno odprtje olimpijskih iger

Opoldne po slovenskem času oz. ob 20. uri po lokalnem bodo v Pyeonchangu uradno odprli 23. zimske olimpijske igre. Program slovesnosti je skrbno varovana skrivnost, pričakovati pa je prepletanje tradicionalne in moderne korejske kulture. Dogodek bo tudi izraz zadnje otoplitve odnosov med Severno in Južno Korejo.

Na ogromnem petkotnem stadionu, ki so ga postavili le za potrebe otvoritvenih in zaključnih slovesnosti olimpijskih in paraolimpijskih iger, se bo zvrstilo približno 1000 nastopajočih, predstavili pa se bodo tudi olimpijci iz 92 nastopajočih držav.

Slovesnost bo potekala pod geslom "Mir v gibanju", pet otrok bo tako pričaralo potovanje skozi zgodovino obeh Korej. Igre bodo uradno odprte s prižigom olimpijskega ognja in nagovorom predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomasa Bacha.

Po tradiciji bodo od športnikov na stadion prvi prišli predstavniki Grčije, zadnji pa države gostiteljice, tokrat skupaj z udeleženci iger iz Severne Koreje. Preostale države se bodo zvrstile po korejski abecedi, skupina Slovencev bo pod slovensko zastavo, ki jo bo nosila smučarska tekačica Vesna Fabjan, na vrsti kot 40.



Organizatorji pričakujejo 35.000 gledalcev na stadionu in še milijardo pred televizijskimi ekrani po vsem svetu. Preglavice povzroča predvsem hud mraz, saj se utegnejo temperature danes zvečer na prizorišču spustiti tudi do minus pet stopinj Celzija, zaradi močnega vetra pa bodo imeli navzoči občutek, kot da je več kot minus 10 stopinj Celzija.

Vodstvo Južne Koreje si želi, da bi igre prispevale k trajnemu izboljšanju odnosov s Severno Korejo. Tako bodo na današnji otvoritveni slovesnosti športniki obeh Korej - Severna Koreja jih je v Pyeongchang poslala 22 - vkorakali na stadion skupaj pod eno zastavo.

Na prireditvi pa bo zazvenela znana korejska ljudska pesem Arirang, ki je že pred tem ob skupnih nastopih nadomeščala himni obeh držav. Za domače gledalce so bo to eden najbolj čustvenih trenutkov.

Značke: zoi 2018, slovesnost

Članki iz rubrike