Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Stane Kadunc
Stane Kadunc
04.10.2017 21:12:40
Deli članek:

Kegljaški začetek po pričakovanjih

Stane Kadunc
Nasmejani igralci Calcita so dobro začeli svoj drugi svetovni pokal.

Na Češkem v Blanskem, ki leži blizu Brna, se je začel svetovni ekipni pokal. Čast otvoritve je pripadla fantom.

Za naše prvake, Calcit iz Kamnika, je kot prvi malce presenetljivo zaigral odlični reprezentant Janže Lužan. Kranjčan, ki že drugo sezono igra v Kamniku, nikakor ni uspel najti svoje igre. Več kot očitno je bilo, da mu te steze ne odgovarjajo. Ne glede na to, da ni delal kakšnih napak, je pristal na le 587 podrtih kegljih. Čeprav je to zelo spodoben rezultat, pa Janže ni bil zadovoljen, saj se zaveda, da je sposoben doseči mnogo boljšega.

Zato pa se je kasneje razdivjal Gašper Burkeljca, ki je zaključil na odličnih 616 podrtih kegljih, kar je bilo precej več, kot smo lahko pričakovali. Kot tretji pa je nastopil Jure Starman. Začetek je bil zelo spodbuden, potem pa je začel malce padati v igri. Na koncu je pristal na 567 podrtih kegljih. Za Kamničane je bila prva polovica v skladu s pričakovanji.

V večernem programu pa je nastopil še Damijan Hafnar, nekdanji odlični reprezentant. V ekipi Calcita ima Damjan največjo mednarodno kilometražo. To je pokazal že v uvodnem nizu, v drugem in tretjem pa kar nekaj zamudil. Toda v zadnjem nizu je ponovno pokazal dobro igro in ta niz zaključil na 155 podrtih kegljih, oziroma skupno na 590 kegljih. Kljub dobremu rezultatu pa bi Stražiščan glede na samo igro imel še ugodnejši rezultat, kar je potrdil tudi trener Franci Spruk. Strateg Kamničanov je po koncu dneva dejal: "Res je videti celo bolje, kot smo pričakovali. Celo v igri smo za polfinale. Škoda pa je, da je Hafnar zamudil izvrstno priložnost za odličen rezultat."

Prva igralka, ki je nastopila za naše prvakinje Celje, pa je bila Patricija Bizjak. Celjanka se je zelo hrabro postavila in zaključila na 581 podrtih kegljih. kar je seveda odličen rezultat za to težko kegljišče. Škoda pa je, da je v zadnjih metih imela celo malo smole, saj bi bil rezultat še boljši. Potem pa je vstopila že zelo izkušena Rada Savič. V prvih dveh nizih ni našla poti iz sredine in podrla skromnih 256 kegljev. Vseskozi je več ali manj prebijala sredino in posledica je bil takšen rezultat. Potem pa ji je met le začel delovati in z dobrimi meti je rezultat vendarle začel rasti. Sicer v tretjem nizu v igri na polno še ni bila prepričljiva (le 82), toda na čiščenju je bila že prava Rada. Tem 150 kegljem je v zadnjem nizu dodala še odličnih 160 kegljev in tako svoj rezultat dvignila na 566 podrtih kegljev.

Potem pa je trener Celjank Lado Gobec poskrbel za manjše presenečenje, saj je v igro postavil komaj 17 letno Tio Schatz, ki je v prestopnem roku prišla iz Ruš. Kljub pomanjkanju tekem in resnih treningov, katere ima šele, odkar je v Celju, se je odločil za njo. In na koncu smo lahko ugotovili, da se ni zmotil. Mlada Štajerka je podrla lepih 541 kegljev in tako svoje soigralke še vedno obdržala v igri za polfinale.

Na zaključku dneva pa je na stezo prišla 19-letna Neva Taškar. Mlado Zagorjanko, ki je lani prišla v Celje, pa je na svojem mednarodnem krstu zvila trema. V prvem nizu je prišla do 124 kegljev, v drugem pa podrla še enega manj, skupaj pa je podrla le 247 kegljev. Trener Gobec je tako moral poseči po menjavi. V igro je poslal Klavdijo Farasin. Slednja je malce ublažila celjski "kiks". V svojem prvem nizu je podrla 137 in v drugem še 137 kegljev. Skupni rezultat je tako bil le 517 podrtih kegljev in možnosti za uvrstitev med štiri so se močno zmanjšale. Sedaj so padle na peto mesto, zaostanek za četrtimi Slovakinjami pa je 17 kegljev. Tudi Avstrijke in Čehinje pa niso daleč, medtem ko je Bamberg razred zase.

Brestu in Tržičanom dobro kaže

V Hirschauu v Nemčiji pa se je začel evropski pokal, v katerem nastopajo državni ekipni podprvaki. Slovenijo zastopata cerkniški Brest in Ljubelj iz Tržiča. Uvodni jutranji del je pripadel dekletom. Kot prva za Cerkničanke je nastopila Alenka Jakša. Kljub nepoznavanju stez je iz svojih rok izvlekla 549 podrtih kegljev. Za njo je prišla na stezo malo mlajša Nina Modrinjak. Črnomaljka v dresu Bresta je podrla lepih 574 kegljev. Potem pa je prišla na vrsto Anita Gornik, ki je še brez mednarodnih izkušenj. Njen nastop je bil vseeno uspešen in ga je končala s 549 podrtimi keglji. Tako ima Brest na polovici odlično izhodišče za naskok na polfinale.

V taboru Ljubelja pa so se odločili, da tekmovanje odpre izkušeni Jure Mejač, ki je iz sebe iztisnil solidnih 557 podrtih kegljev. Potem pa je štafetno palico predal najmlajšemu v ekipi, mlademu reprezentantu Blažu Čerinu. Toda njegov nastop ni bil nič mladostniški, ampak je začel napadati kar od prve krogle naprej. Ob asistenci klubskega in tudi reprezentančnega trenerja Robija Blahe je prišel do izvrstnih 644 podrtih kegljev in seveda močno dvignil tržiške apetite. Dan pa je zaključil Boštjan Žvanut. Seveda od njega ni bilo pričakovati, da bi lahko podrl kakšen velik rezultat. Toda tudi s 566 keglji je bil trener Blaha zadovoljen. Tržičani so na polovici tekmovanja trenutno peti, v igri pa še dva izvrstna Kranjčana, Grega Bajžlja in Davorja Sobočana, zato so apetiti sedaj še večji.

Je lahko München spet srečen kraj za Slovenijo?

Realno si lahko največ obetamo od pokala NBC, kjer imamo v rokah kar štiri železa. Tu se začnejo tekmovanja v obeh konkurencah začnejo šele v četrtek, sobota bo namenjena polfinalom in nedelja finalom. Z visokimi cilji sta v bavarsko prestolnico odšli obe gorenjski ženski ekipi, Triglav in Ljubelj. Oboje so dobro začele prvenstvo in glede na doslej prikazano imajo oboje zelo dobre možnosti.

Veliko pa seveda pričakujemo tudi od Konstruktorja, ki ima ponovno zelo močno ekipo. Dodana vrednost ekipe je prav gotovo Matej Lepej, ki se je kar hitro vživel v ekipo. Trenutna izvrstna pripravljenost predvsem Jurančiča in Blaža še dviguje optimizem in morda bo trener Pihlar gradil na njunem temelju. Možnosti Gorice pa so seveda dosti manjše, saj ta klub prvič nastopa na mednarodni sceni. Toda Bizjak, Mahkovic in tudi Bratina imajo bogate izkušnje iz tovrstnih tekmovanj, kar bi za celo ekipo lahko pomenilo tudi nekaj pozitivnega.

Mimogrede dodajmo, da bo ta pokal potekal na doslej največjem prizorišču. Igralo se bo v dvorani, kjer je vsega skupaj 26 stez. Prvi dve in zadnjih osem stez ne bodo uporabljali. Sama velikost in obširnost objekta pa bo lahko za nekatere tudi moteč moment.

Galerija